Gazete Vatan Logo

Tekstilciler KDV indirimini, çözüm için yeterli bulmadı

Tekstil, hazırgiyim ve deri sektörlerinde KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesini sanayici ve ihracatçılar olumlu karşılarken, genel olarak ihracat sektöründe yaranın kapanması için bu yüzde 10'luk indirimin yeterli olmadığını savunuldu

Ege Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, KDV indiriminin başta ahlaksızca yapılan KDV pazarlıklarının önüne geçeceğini, ardından firmalara finansman kolaylığı getireceğini ve kayıtlı ekonomiye fayda getireceğini söyledi. Bunların maliyetleri düşürücü unsurlar olmadığını ifade eden Galiko, "İhracatın, üretimin bulunduğu ortamı ferahlatacak çözüm değil. Bizim sıkıntımız değerli YTL. Devlet istihdam ve enerjide bile teşvik verse veya indirim yapsa, yüzde 20'lik iyileşme yapsa bile tüm ürün üzerinde yüzde 1.5- 3.00 arasında maliyet girdilerinde iyileşme yapar. İhracat sektöründe bir yara var. İstihdam ve enerjide verilecek teşvik ya da yapılacak indirim bir ağrı kesici olur. İyileştirici değil. Yarayı iyileştirmek mecburiyetindeyiz" dedi. Değerli YTL'nin de düşürülmesi için kademeli olarak faizlerin düşürülmesi, Merkez Bankası'nın kademeli kuvvetli döviz alımı yapması gerektiğini kaydeden Galiko, 3 yıldır uygulanan ekonromik programın doğurduğu ve mükemmel olarak nitelendirdiği sonuçların da kaybolmaması için tedbir alınması gerektiğini vurguladı.

KÜÇÜK ANJANTAJLARLA SEKTÖR KURTULMAZ
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Eskinazi ise, KDV indiriminin konfeksiyoncuya çok büyük fayda getirmeyeceğini ifade etti. Küçük bir finansman girdisinden başka birşey getirmeyeceğini dile getiren Eskinazi, sektörde yüzde 10'luk KDV indirimini "Bizim çok küçük şeylere ihtiyacımız yok. Bizim düşündüğümüz şey aşırı değerli YTL'nin zaman içinde normal değerine dönüşmesi. Küçük avantajlarla sektörü kurtarma şansımız yok" diye değerlendirdi.

"OLUMLU AMA YETERLİ DEĞİL"
Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Nedim Örün de, KDV indiriminin yeterli olmadığını savundu. Örün, "İstediklerimizden birisi de KDV indirimiydi. Ama yeterli değil. Bu indirimle birlikte KDV iadesi ihracattan kalkacak. Dış ticaret şirketleri üzerinden ihracat yapan firmaların ödediği yüzde 3-4'lük komisyon kalkacak. Firmalar bu komisyonu vermek zorunda kalmayacak. En önemlisi de kayıtdışı ekonominin önlenmesine katkısı olacak" dedi. Örün, yüzde 80 değerlenen YTL'nin normal değerlere dönmesini ve 5084 Sayılı Kanun'un tüm yurtta 2 yıllığına uygulanmasını da istediklerini sözlerine ekledi.

İLK ADIM KDV İNDİRİMİ
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Fikret Mısırlı ise, sektörün diğer taleplerinin karşılanması bakımından KVD indirimini bir ön adım olarak nitelendirdiklerini söyledi. Mısırlı, "Kendi sektörümüzde kayıtdışının giderilmesi, kayıtdışıdan kaynaklanan kendi içimizdeki rekabetin kalkması, KDV'yi ödedikten sonra geri almaya yönelik zaman ve komisyon farklarının kalkması bakımından, yapılan bu indirim sevindirici. KDV'ye ödeyeceğimiz kendi paramızı, kendi kendimizi kredilendirme olarak görmekte fayda var. Ancak bu indirim yeterli değil. KDV indirimini bir ön adım gibi görürsek, umarım para politikalarında da değişiklik görürüz" diye konuştu.

Haberin Devamı