Gazete Vatan Logo

Teknolojiyi Türkiye’den çıkarıp dünyaya satacak

Siber güvenlikte dünyanın en iyi şirketi olan Comodo’yu kuran Melih Abdulhayoğlu, şimdi tüm enerjisini Türkiye’den yazılım ve teknoloji çıkarıp dünyaya yaymak için harcayacak.

Antakyalı Melih Abdulhayoğlu, ilk elektrik devresini 9 yaşında yaptı. Üniversite için gittiği İngiltere’de yaptığı icatla hükümetten 5 bin pound ödül kazandı. İnternetin saldırılara açık olduğunu ve korunması gerektiğini düşünen Abdulhayoğlu, bu işi kendine görev edinerek 1998 yılında Comodo’yu kurdu. Comodo bugün siber güvenlik konusunda çözüm sunan dünyanın en büyük şirketlerinden biri. 3 ay önce yüzde 27.4 payla ilk sıraya oturdu.

New York Borsası’ndan NASA’ya, Western Union’dan Barack Obama’nın seçim kampanyasının güvenliğine kadar birçok yere siber güvenlik çözümleri satan Comodo’nun en büyük özelliği anti virüs programlarını son kullanıcılara ücretsiz sunması. Ayda 3 milyon kişi uygulamayı indiriyor. 750 bin civarında şirket Comodo çözümlerini kullanıyor. İran, Kuzey Kore ve Suriye gibi birkaç ülke dışında dünyanın her yerinde son kullanıcı ve şirketlere ulaşıyor.

Son kullanıcıya ücretsiz

“Parayı şirketlerden kazanıyoruz. Bana göre güvenlik haktır, lüks değil. O yüzden son kullanıcıdan ücret almıyoruz” diyen Abdulhayoğlu’nun şirketi Comodo, geçen hafta ODTÜ Enformatik Enstitüsü ile birlikte Ankara’da Türkiye’nin ilk Siber Güvenlik ve Savunma Ar-Ge Merkezi’ni açtı. Ana hedef bu merkezde yaratılacak çözüm ve ürünleri dünyaya satmak. Bir diğer hedef ise Türkiye’den facebook, Microsoft gibi markaların çıkmasına zemin yaratmak...

Melih Abdulhayoğlu, “Ben bir Türk olarak Türkiye’den teknoloji çıksın istiyorum. Bunun için hükümetin, üniversite-sanayi işbirliğinin desteklediği bir ekosistem olması lazım ve bu ekosistem artık var Türkiye’de. Dolayısıyla Türkiye’den yazılım ve teknoloji çıkararak ülkeyi hamallıktan kurtaracağız. Teknoloji kısır döngüsünü kıracağız” diye konuştu. Bu amaçlarına ulaşmanın ilk adımını Siber Güvenlik ve Savunma Ar-Ge Merkezi’ni kurarak attıklarını vurgulayan Abdulhayoğlu, Türkiye’den çıkacak ürün ve yazılımları dünyanın her yerine göndereceklerini belirtti.

Model olarak yayacak

ODTÜ ile yaptıkları işbirliğini diğer üniversitelere de yaymayı planladıklarını kaydeden Abdulhayoğlu, “Bunu bir model haline getireceğiz. ODTÜ’den yılda 60 bilgisayar mühendisi çıkıyor. Bunların 20 kadarı bizimle çalışabilecek. Halbuki bize yılda 200-250 mühendis gelmeli. Bütün çabamız bunu sağlamak için olacak” diye konuştu.

İnternetten yazı tek tuşla silinecek

COMODO’NUN Türkiye’deki siber güvenlik merkezinde ilk ürün olan yüzde 100 Türk yazılımına sahip yeni nesil Korugan yakında piyasaya sunulacak.

Güvenlik duvarının yönetim konsolu olan bu ürün rakiplerine göre daha hızlı ve daha ulaşılabilir fiyatlı olacak. Korugan için bankalarla görüşmeler devam ediyor. Bir diğer ürün ise “Bana ait” adı verilen ve son kullanıcıyı koruyan bir ürün olacak. Bu ürünle internete sizin tarafınızdan yüklenen her yazı ve fotoğrafı istediğiniz zaman kaldırabileceksiniz. Yani kontrol tamamen sizin elinizde olacak. Maillerinizi sadece gönderdiğiniz kişi okuyacak. Kullanım bilgileriniz reklam karşılığı kullanılamayacak.

5 milyar dolar değere ulaştı

MERKEZİ Amerika’da bulunan Comodo, adını Endonezya’ya bağlı Comodo adasında yaşayan dev kertenkele türü olan Comodo ejderinden alıyor. Şirketin piyasa değeri 5 milyar dolar. 1.000’e yakın çalışanı olan ve Amerika, İngiltere, Çin, Japonya, Hindistan, Romanya, Ukrayna, İsrail ile Türkiye’de ofisi var. Comodo, Amerika’da anti virüs pazarında “virüssüz internet garantisi‘ veren ilk firma. Şirkler dışında şu anda 35 milyon desktop kullanıcısının internet güvenliğini sağlayan Comodo, ABD’de dijital güvenlik protokolü SSL sertifikası pazarında lider durumda.

Haberin Devamı