Gazete Vatan Logo

Teknolojik alışverişte Avrupa’yı solladık!

Türkiye, 20 Avrupa ülkesini geride bıraktı

GfK TEMAX araştırmasına göre, yüzde 23.1 büyüyen Türkiye teknoloji ürünleri pazarı 7.2 milyar TL büyüklüğe ulaştı. Türkiye, bu büyümeyle 20 Avrupa ülkesini geride bıraktı

Türkiye teknoloji ürünleri pazarı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 23.1 büyüyerek, 7.2 milyar liraya ulaştı. GfK TEMAX’ın Türkiye pazarına ilişkin açıkladığı verilere göre, TEMAX Avrupa değerleri ile kıyaslandığında Türkiye tüketici teknolojisi ürünleri pazarı, 20 Avrupa ülkesi arasında en yüksek büyümeyi gösteren pazar oldu.

Telekom sektörü, yüzde 55.2 büyüme ile 2.4 milyar lira ciro değeri elde etti. Akıllı telefonlar, çift haneli büyüme kaydetti ve sektörün büyümeyi tetikleyen ana ürün grubu oldu.

Akıllı telefonların, cep telefonları pazarındaki cirosal payı yüzde 88’e ulaştı. Geçen yıl piyasaya çıkan 4G özellikli telefonlar ise bu yılın ilk çeyreğinde toplam satışların yüzde 9’una karşılık geldi.

Para yatırmaya devam

Bilişim teknolojileri sektörü de yüzde 28 artışla 1.36 milyar liralık ciro kaydetti. Bu artışın en önemli nedeni tablet ürün grubu oldu. Mart ayı itibarıyla tablet pazarında ölçülen marka sayısı 75’e yükseldi, pazardaki satış hacminin yarısını ise 350 liranın altındaki tabletler oluşturdu. Görüntüleme sektöründe SLR fotoğraf makineleri yükselişini devam ettirdi. Sektör, 105 milyon lira ciro elde etti. İkinci çeyreğin, özel günler, tatil ve alışveriş festivali gibi pazarı yukarı taşıyacak etkinlikleri barındırdığı, tüketicilerin ev ve yaşam ürünleri alacağı, yeni cep telefonlarına, tablet ve diz üstü bilgisayarlara para yatırmaya devam edeceği öngörüsünde bulundu.

İlk çeyreğin galibi 3D ve Smart televizyonlar

2013’ün ilk çeyreğinde pazarın büyük çoğunluğunu panel televizyonların oluşturduğu tüketici elektroniği sektörü, 1.114 Milyon TL’lik ciro ile yüzde 9’luk bir büyüme gerçekleştirdi. Büyümeye devam eden LED televizyonlar pazarın neredeyse yüzde 80’lik kısmını oluşturuken hem 3D hem Smart özellikli LED televizyonlar pazarın yüzde 45’ine ulaşmış durumda. 3D ve Smart özellikli LED televizyonlarda ortalama fiyat, 2012’nin ilk çeyreğine göre yüzde 23 azalırken yapılan kampanyalarla birlikte fiyat düşünün de etkisiyle 3D ve Smart özellikli LED televizyonlar, geçen senenin aynı dönemine göre üç haneli büyüme gerçekleştirdi. 3D ve Smart özellikli LED televizyonlardaki ürün çeşidi de 2012 yılının ilk çeyreğine göre artarken, 3D olmayan, Smart olmayan, LED olmayan televizyon çeşitlerinde ise çift haneli azalma görüldü.

Ev aletleri küçük ama cirolar büyük oldu!

Küçük ev aletleri sektörü 2012’nin aynı dönemine gore yüzde 5.7’lik bir büyüme ile yıla başladı.

Tek haneli bir büyüme gözlense de sektör performansı Telekom, IT ve Görüntüleme sektörlerine kıyasla göreceli olarak zayıf kaldı. Bu çeyrek dönemde sektör 599 milyon TL’lik pazar değeri elde etti.

Diğer taraftan çeyrek dönem karşılaştırmasında toplam küçük ev aletleri sektörü adetsel olarak tek haneli bir düşüş sergileyerek daraldı. Yüksek özellikli ürünlere kayış sektörü cirosal olarak destekledi. Büyüyen ürün grupları sırasıyla sıcak içecek hazırlama makineleri, elektrik süpürgesi, gıda hazırlayıcıları ve ütü oldu. Sektörün ana ürünü olan elektrik süpürgeleri payını arttırdı ve sektör cirosunun üçte birinden fazlası bu ürün grubu tarafından üretildi.

Büyük beyaz eşya sektörü ise 2013’ün ilk çeyreğinde yüzde 3.9 büyüyerek 1.485 milyon TL değerine ulaştı. Bu ilk çeyrek dönemde olumlu performanslar buzdolabı ve fırından geldi.

2.4 milyar liralık telefol aldık

Araştırmada, önümüzdeki döneme ilişkin şu değerlendirme yapıldı: “İkinci çeyrek dönem Anneler Günü, Babalar Günü, tatil ve evlilik sezonu gibi birçok motivasyonu barındırmaktadır. Tüketiciler teknolojiye para yatırmaya devam edecek. Mevsimsellik ve özel günler, haziran ayı içinde başlayan alışveriş festivali Tüketici teknolojisi ürünleri pazarını keskin bir düşüşten koruyacaktır.”

Haberin Devamı