Gazete Vatan Logo

Teknolojide markalar Arıkovanı’ndan çıkacak

Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı, iş fikirlerini yatırımcılarla buluşturuyor. Bugüne kadar 2 bin 708 fikrin geldiği platformda 1 milyon 920 bin TL’lik destek toplandı, 9 proje fon hedefine ulaşarak başarılı oldu ve 5 projeye melek yatırımcılar tarafından yaklaşık 4 milyon TL yatırım yapıldı

Teknolojide markalar Arıkovanı’ndan çıkacak

Turkcell’in kitlesel fonlama platformu Arıkovanı, inovatif ürünler ortaya koyan girişimcileri bu girişimlere destek olmak isteyenlerle buluşturuyor. Şimdiye kadar 18 farklı girişimin kitlesel fonlama kampanyası başlattığı platformda,

1 milyon 920 bin TL destek toplandı, 9 proje fon hedefine ulaşarak başarılı oldu ve 5 projeye melek yatırımcılar tarafından 4 milyon TL yatırım yapıldı. Kısa sürede yüzde 75’lik kaynak sağlama oranıyla başarıyı yakalayan platform, Türkiye’de kitlesel fonlama kültürünün gelişimine destek olmayı hedefliyor.

Dünya çapında olacak

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bugüne kadar Arıkovanı’na 2 bin 708 fikrin geldiğini belirterek, “380 tanesi ile birebir görüşme yapıldı. 11 bin destekçiyi girişimcilerle buluşturan Arıkovanı’nda şimdiye kadar 1 milyon 920 bin lira değerinde bir fon yaratıldı. Mevzuat olmadan bu destekler sağlanıyorsa mevzuat olduğunda bu rakamları en az 100’le çarparız” dedi.

Küresel pazarda rekabet eden bir şirket olarak Türkiye’nin kalkınması için inovasyon kültürünün ve teknolojinin gelişmesinin çok önemli olduğuna inandıklarını vurgulayan Genel Müdür Kaan Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“DNA’sında inovasyon olan bir şirketiz. Dolayısıyla inovasyon yolculuğunda ülkemizi ileri taşıyacak fikirlerin önünü açmak için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazır olduk. Kitlesel fonlama doğası gereği, girişimcilerin ekonomik fırsat eşitliğine kavuşmasına destek olan bir sistem. Biz de Arıkovanı ile teknoloji girişimcilerinin can suyuna ulaşmalarını ve yarının önemli teknoloji şirketleri haline gelmelerini istiyoruz. Arıkovanı sayesinde dünya çapında ürünlere imza atılacağına inancımız tam.”

8 katı destek topladı

ARIKOVANI’NDAKİ iş fikirlerinden Outliers Akıllı Not Defteri, 40 bin liraya ihtiyacı varken toplam 339 bin 773 lira destek alarak hedefinin 8 katına ulaştı. Outliers Akıllı Not Defteri ısıyla silinebilme özelliğiyle defalarca kullanılabiliyor. Görme engelliler için tasarlanan akıllı baston WeWalk, hedefine en hızlı ulaşan girişim oldu. WeWalk, 289 bin 971 liralık destek topladı. Akıllı yaşam sistemi sunan bean de ilgi gören projelerden. Proje 118 bin TL topladı, 1 milyon TL yatırım aldı. Nef’e 300 cihaz sattı.

Haberin Devamı

Sistem nasıl işliyor?

Sadece teknolojik girişimleri desteklemesi nedeniyle Türkiye pazarında bir ilk olan Arıkovanı’na başvurular, platformun web sitesi ya da uygulaması üzerinden yapılabiliyor. Arıkovanı, girişimcilerin ilk müşterilerini bulup, onlardan fon yaratmalarına aracı oluyor. Ödül bazlı kitlesel fonlama yöntemiyle çalışan platforma gelen prototip aşamasındaki ürünler, Turkcell tarafından sunulan pazarlama ve mentorluk desteğiyle vitrine çıkıyor. Turkcell, aynı zamanda girişimcilerin ilk müşterisi olarak ürünleri için ön sipariş de veriyor. Girişimler, hazırlık aşaması ardından Arıkovanı’nda 60 gün süreyle vitrinde kalıyor ve bu sürede belirledikleri hedefe ulaşmaya çalışıyor. Hedefe ulaşamazlarsa o ana kadar toplanan fon destekçilere iade ediliyor. Hedefe ulaşıldığında toplanan fon girişimciye aktarılıyor. Çocuklar için geliştirilmiş Alya 3D Yazıcı, tak-çalıştır akıllı yaşam sistemi Bean, otizmli çocuklar için geliştirilmiş eğitim uygulaması Otsimo, çocuklar için eğitici artırılmış gerçeklik ürünleri tasarlayan Zchool, akıllı bebek ve bakıcı izleme servisi Invidyo ilk yatırımlarını aldı.

Haberin Devamı