Gazete Vatan Logo

Teknoloji kütüphaneye ilgiyi artırdı

Erzurum'daki İl Halk Kütüphanesinden teknoloji kullanılarak sunulan imkanlar sayesinde yararlanan kişi sayısında artış yaşandığı bildirildi

El yazma eserlerle birlikte toplam 62 bin yazılı kaynağın bulunduğu kütüphaneden hizmet alan kişi sayısında, 10 yıl öncesine oranla yüzde 50 oranında artış kaydedildi.

Kütüphane Müdürü Ahmet Ruşen, kütüphanelerinden, 1997 yılında 60 bin kişi, 2005'te 128 bin, 2006 yılı sonu itibariyle ise 136 bin okuyucunun yararlandığını bildirdi.

Günlük ortalama 500 kişiye hizmet verdiklerini belirten Ruşen, hizmet alan kişi sayısındaki artışın teknolojiye yapılan yatırım sayesinde gerçekleştiğine dikkati çekti.

Kütüphanedeki 9 bin 776'sı tarihi el yazma ve basma eser olmak üzere 62 bin kaynaktan 32 bin eserin kataloğunu internet ortamında kayıt altına alarak ”e-kütüphane.org” adresi üzerinden yayınladıklarını belirten Ruşen, şunları kaydetti:

“Halkımıza sunduğumuz hizmetteki kaliteyi teknolojiyi kullanarak her geçen yıl daha da iyileştiriyoruz. Hizmet çeşitliliğini artırıyoruz. 10 yıl önce bir vatandaşımız ihtiyaç duyduğu kaynağı bulmak için kütüphanemize kadar gelerek tarama yapmak zorunda kalıyordu. Şimdi ise istediği eserin bizde bulunup bulunmadığını söz konusu internet adresine girerek tespit etme imkanı var.”

651 EL YAZMA ESER BİLGİSAYAR ORTAMINA AKTARILDI

Ahmet Ruşen, kütüphanede 651 el yazma eser bulunduğunu, bu eserlerin de daha fazla kişi tarafından paylaşılması için bilgisayar ortamına aktarıldığını kaydetti.

İnternet ortamında “www.yazmalar.org” adresi üzerinden yayınladıkları el yazma eserlerine internet sayesinde Türkiye'nin her yerinden ulaşma imkanı sunduklarını kaydeden Ruşen, şöyle devam etti:

“Tarihi 300-500 yıl öncesine dayanan, Osmanlıca, Arapça ve Farsça yazılı el yazma eserleri, internet ortamında yayınlandıktan sonra yoğun ilgi gördü. Özellikle bilim adamlarının ilgi gösterdiği bu eserleri ayrıca CD'lerle kayıt altına aldık. İsteyene, el yazma eserlerini CD olarak verebiliyoruz. Bu olanaklar sayesinde kütüphanemizden yararlanan kişi sayısını son 10 yıl içinde yüzde 50 oranında artırmayı başardık.”

Ruşen, son yıllarda Türkiye'de kitap okuyan kişi sayısında giderek azalma olduğu düşünüldüğüne de işaret ederek, “Bu durum Erzurum için söz konusu olamaz. Bunun böyle olmadığı kütüphanemizdeki istatistikler de gösteriyor” diye konuştu.

Kütüphanelerinden 2005 yılında 10 bin 90, geçen yıl ise 12 bin 500 kişinin ödünç kitap aldığını kaydeden Ruşen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu rakamlar, ilimizde kitap okuyan kişi sayısında azalma değil artış olduğunu gösteriyor. Kütüphanemizden ödünç kitap alan kişi sayısında artış yaşanıyor. Bu artış sürecini devam ettirmeye çalışacağız. Bunun için teknoloji kullanımının yanı sıra kaynaklarımızı sürekli zenginleştirmeye çalışıyoruz. Piyasaya yeni çıkan kitapları kütüphanemizde de bulabilirsiniz. Bunun da kütüphanemize gösterilen ilginin artmasına önemli bir etkisi var.”

“KÜTÜPHANELER GÜNLÜK YAŞAMIN BİR PARÇASI OLACAK”

Kültür ve Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk de kütüphanelerin verdiği hizmeti çok önemsediklerini belirterek, bu hizmetten yararlanan kişi sayısını daha da artırmak amacıyla yeni çalışma başlatacaklarını bildirdi.

Kütüphanelerin sadece kitap okunan mekan olarak kullanılmasının doğru olmadığını ifade eden Öztürk, şöyle dedi:
“Kütüphanelere bulundukları bölgede birer faaliyet ve etkinlik merkezi olma misyonlarını da kazandıracağız. Merkezi konumda olan halk kütüphanelerinde internet merkezleri kuracağız ve değişik kültür sanat programları düzenleyeceğiz. Bu şekilde kütüphaneler günlük yaşamın bir parçası olacak ve daha fazla ilgi görecek.”

Haberin Devamı