Gazete Vatan Logo

Teknoloji devine büyük darbe!

Brezilya, ihale alabilmek için siyasilere rüşvet vermekle suçlanan Siemens’i kara listeye aldı ve ihalelere girmesini yasakladı.

Alman teknoloji devi Siemens’in, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle Brezilya’da kamu ihalelerine girmesi yasaklandı. Alman basınında yer alan haberlere göre, Siemens, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle Brezilya’da mahkeme tarafından ‘kara listeye’ alındı. Şirketin, mahkeme kararından dolayı artık Brezilya’da hiç bir kamu ihalesine katılamayacağı belirtildi.

İhale alabilmek için Brezilya’daki siyasilere rüşvet vermekle ve kartel kurup ulaşımdaki fiyatları artırmakla suçlanan firmanın, daha önce hiç bir ülkede yaşamadığı bu durum nedeniyle imaj kaybedeceği ifade edildi.

Kaybı büyük olacak

Geçen yıl yaz aylarında Brezilya’da halk daha modern bir ulaşım ve sağlık için gösteriler yapmış ve sokak eylemleri başlamıştı. Brezilyalıların, ülkede birçok ulaşım ve alt yapı ihalesi alan firmanın adının yolsuzluğa karışmasına da tepki gösterdiği iddia edildi. Siemens, geçen yıl Haziran’da Brezilya’da yaklaşık 1 milyar euro değerinde alt yapı projeleri kazandığını açıklamıştı. Bu yıl düzenlenecek Dünya Futbol Şampiyonası ve gelecek yıl yapılacak Rio Olimpiyatları öncesi Siemens’in büyük kayıplara uğrayacağı düşünülüyor.

TÜRKİYE’DE RÜŞVETE SORUŞTURMA İZNİ YOK

2006 yılında Siemens’in Türkiye dahil pek çok ülkede ihale alabilmek için siyasilere bürokratlara ve bazı aracılara ödeme yaptığı iddia edilmişti. Almanya’da mahkemede sürecinde bilançoda 1.34 milyar euro tutarındaki şüpheli ödeme tespit edilmiş Siemens yönetim kurulu üyeleri bu ödemelerin sebebini izah edememişti. Almanya’da görülen davada Siemens yetkililerinin, “Türkiye’deki işlerimizi rüşvet dağıtarak yürüttük” itiraflarına rağmen Türkiye’de soruşturma açılması reddedildi. Yunanistan dahil pek çok ülke, rüşvet iddialarını ciddiye alarak üzerine giderken Türkiye’de dağıtıldığı iddia edilen 57 milyon euroluk yasal olmayan ödeme ile ilgili soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildi. CHP’nin verdiği gensoru da Meclis’te reddedildi.

Haberin Devamı