Gazete Vatan Logo

TEKEL işçilerini kızdıracak açıklama

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sert konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Tekel eylemi ile ilgili konuşurken, “Bizden önce özelleştirilen şirketlerdeki işçiler kapının önüne bırakılıyordu. Eğer bizim hükümetimizin bir hatası varsa o da merhametli olmaktır” deyince sendikaları kızdırdı. Sendikacılar, daha önce özelleştirmeden dolayı açıkta kalan işçilerin diğer kamu kurumlarında istihdamının sağlandığını belirterek Bakan Şimşek’in sözlerini şaşkınlıkla izlediklerini belirtti.

Tekel işçilerinin 42. gününü tamamlayan eylemiyle ilgili konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, öfkeleri üzerine çekerken, verdiği bilgiler de tartışma yarattı.

“Eğer hükümetin bir hatası varsa, o da merhametli olunmasıdır. Özelleştirme sonrasında ortaya çıkan, açıkta kalan işçilere merhamet göstermesidir” diyen Şimşek, kimsenin mağdur olmadığı bir sistem getirdiklerini, Tekel işçilerinin ortalama 41 bin liralık kıdem tazminatı alacağını, bununla yeni bir iş kurabileceklerini zira pek çok tanınmış işadamının hayata 10 bin liralık sermaye ile başladığını belirtti.

Şimşek, “Bizden önceki hükümetlerin yaptıkları özelleştirmelerde açıkta kalan işçiler yasa gereği kıdem tazminatları ödendikten sonra o dönemin hükümetleri tarafından kapı önüne bırakılıyordu” dedi.

Ancak Şimşek’in bu sözleri Türkiye’nin neredeyse AKP’yle başlayan hızlı özelleştirme serüvenini takip edenler için büyük şaşkınlık yarattı. Sendikacılar, AKP Hükümeti öncesi sınırlı sayıda yapılan özelleştirme sonrasında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’in bulduğu formülle işçilerin başka kamu kurumlarında istihdamının sağlandığı, işçilerin özlük haklarında hiçbir hak kaybı yaşamadığına, ancak AKP Hükümeti’nin bu formülü benimsemediğine dikkat çekiyor.

BAKANIN BU SÖZLERİNE İTİRAZ VAR

- ŞİMŞEK: Hükümetimizden önce yapılan özelleştirmelerde açıkta kalan işçiler yasa gereği kıdem tazminatları ödendikten sonra o dönemin hükümetleri tarafından kapı önüne bırakılıyordu. Biz yeni bir uygulama getirerek özelleştirme sonucu kimsenin mağdur olmayacağı bir model oluşturduk.

- İlk ciddi özelleştirmeler sınırlı sayıda da olsa 1990’lı yıllarda başladı. 2002 yılına kadar yapılan özelleştirmelerde özel sektör, devlet kuruluşunu işçisiyle birlikte devraldı. Ancak devirden sonra çalışmak istemediği için bazılarını işten attı. Bunların sayısı 2002 yılına gelindiğinde 1.800’ü buldu. Bu dönemde Başbakan Bülent Ecevit, bir düzenleme yaparak söz konusu 1.800 işçiyi alıp, işçi ihtiyacı olan diğer kamu kurumlarına dağıttı. Hiçkimse işsiz kalmadı. Böylece kimseyi mağdur etmeyen formülü Bülent Ecevit bulmuş oldu. AKP Hükümeti kurulduktan sonra hızla özelleştirmelere girişti. Hükümet, devrolacak kamu kuruluşunda çalışan işçilere, devir sözleşmelerinde “iş garantisi hükmü” koymadı. Bu nedenle özelleştirmelerin ardından yüzlerce işçi işsiz kaldı. Hükümet özelleştirme mevzuatını hazırlarken, bu unsur düşünülmediği için emekliliğini birkaç ay içinde hakedecek işçiler bile emeklilik haklarını alamadan işsiz kaldılar. Bunun üzerine binlerce işçiden gruplar halinde “özelleştirme mağdurları” oluştu. Bu gruplar günlerce hükümetin kapısını aşındırdılar. Türk-İş önünde günlerce süren eylemler oldu. Sonunda hükümet bu işçileri hiçbir özlük hakları olmadan, mevsimlik işçi olarak işe alma formülünü buldu. Bu kapsamda 4/C düzenlemesini getirdi. Buna göre hükümet, bu işçileri bazı yıllar 4 ay, bazı yıllar 5 ay isterse 10 ay çalıştırabilmenin ve bugüne kadar kazanılmış haklarının hepsini silmenin yolunu bulmuş oldu.

- ŞİMŞEK: Zaten bu işçilerimiz ortalama 41 bin lira kıdem tazminatı alacak. Ardından da 4/C kapsamında kamu sektöründe işe alıyoruz. Bir çok iş adamı biliyorum o iş adamları iş hayatlarına 10 bin lira ile başlamış.

- Tekel işçilerinin kıdem tazminat tutarı, şu anda ortalama 20 bin lira düzeyinde. Halen Tekel işçilerinin çalışma süresi ortalama 10 yıl civarında. “Tavan ücret”ten hesaplandığında bile bu işçilerin ortalama kıdem tazminatının 23-25 bin lira düzeyinde olacağı hesaplanıyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in söylediği 41 bin liralık kıdem tazminatını, çok az sayıdaki 20 yıllık hizmet süresi olan ve tavandan kıdem tazminatı hesaplanan bir işçinin alması mümkün olacak. Bu işçinin de şef, yönetici vb. pozisyonunda olması gerekiyor. Bazı işçilerin alacağı tazminat 10 bin TL’yi bile bulmayacak.

- ŞİMŞEK: Yüksek ücretler alıyorlar.

- Tekel işçileri, 6772 sayılı ilave tediye yasası gereği aylık ücretlerinin yanı sıra yılda iki kez 26’şar günlük ikramiye alıyorlardı. İkramiyeler de dahil edildiğinde 10 yıllık bir Tekel işçisinin ortalama maaşı 1.300 TL civarında bulunuyor. 20 yıllık bir Tekel işçisi ise ikramiyeler de dahil olmak üzere 2 bin lira ücret alıyor.

- ŞİMŞEK: Kimseyi mağdur etmiyoruz.

- Tekel işçileri 4/C yi kabul etmeleri halinde bugüne kadar sahip oldukları tüm özlük haklarını kaybedecekler. 4/C statüsünün tam anlamı, işçilerin bir yıldan az süreli veya mevsimlik işçi olmaları. Bu şekilde çalışanlara 4-C’li deniyor. Bu maddeye göre, bir işçi en çok 10 ay çalışabiliyor. Bu süre 4 aya kadar inebiliyor.

- ŞİMŞEK: Kamuya yük oluyorlar.

- Birçok kamu kuruluşu hükümetten işçi talep ediyor. TCDD’nin işçi ihtiyacı artık kuruluşta büyük sıkıntılara yol açıyor. Demiryol-İş Sendikası işçi ihtiyacını hükümete anlatıyor. Hükümetin 2010 yılında TCDD’ye bazı diğer kamu kuruluşlarına işçi alacağı ve bununla ilgili hazırlık yaptığı biliniyor. Ancak hükümet, Tekel işçilerini, işçi ihtiyacı duyduğu bu kurumlara aktarılmasını kabul etmiyor, yeni işçi almayı tercih ediyor.

KOD sistemini kaldırıyoruz

MEHMET Şimşek, mükelleflerin kabusu olan ve çok şikayet alan KOD uygulamasına son vereceklerini söyledi. KDV iadelerinin tutarının 2009’un 11 ayında 11.6 milyar liraya ulaştığını, bunun KDV gelirlerinin yüzde 22’sine denk geldiğini de belirten Şimşek bu alanda sahte ve yanıltıcı belge düzenlemeyi alışkanlık haline getirenlere karşı değişik tedbirler alacaklarını da belirtti. Başlatacakları “KDV İadesi ve Risk Analizi Projesi” ile KDV iade sürecinin hızlanacağı, iş gücü ve zaman tasarrufu ile denetimde etkinlik ve verimlilik sağlanacağını kaydeden Şimşek, yeni sistemde KDV iade belgelerinin kağıt ortamında ya da CD ile vergi dairelerine verilmeyeceğini bunun yerine e-beyannamede olduğu gibi internet vergi dairesi üzerinden sisteme aktaracaklarını söyledi.

Haberin Devamı