Gazete Vatan Logo

Tek tek vekillere bakanlık teklifi!

Seçim hükümeti kurulurken nasıl bir yöntem izlenecek?

Tek tek vekillere bakanlık teklifi!

Başbakan Davutoğlu, geçici hükümeti kurarken nasıl bir yol izleyeceğinin işaretlerini verdi: “Muhataplarımız tek tek milletvekilleridir. Partiler nasıl istişare ederler o beni ilgilendiren bir husus değil”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçici hükümetin kurulmasında teklifini tek tek milletvekillerine yapacağını söyledi. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümet kurma konusunda CHP lideri Kılıçdaroğlu’na görev vermemesiyle ilgili “Bu cumhurbaşkanımızın takdiridir” dedi. Davutoğlu şu mesaları verdi:

‘Tansiyon düşer’

“Meclis Başkanımız bana sayıları verdiğinde ben, uygun gördüğüm isimlere teklif götürürüm, teklif götürülen şahıslar, bakanlık gibi onurlu, bu millete iki ay değil iki dakika hizmet etmek, bakan olarak hizmet etmek dahi büyük bir onurdur. Hele hele böyle kritik bir dönemde milli bir vazifedir. ‘Aynı durumda kendim olsaydım nasıl davranırdım’ diye düşündüğümde, öyle bir milli görev teklif edildiğinde ‘Hayır’ denmemesini beklerim.Bu seçime hep beraber bütün partiler gireceğiz. Bu hükümetin içinde bütün partiler olursa, tansiyon düşer, bütün oy veren vatandaşlarımız temsil edildiklerini gördüklerinde mutlu olurlar.”

Haberin Devamı

‘En uygun isimlere’

“Bütün elimdeki imkanlar ve gördüğüm perspektifleri de değerlendirerek en uygun isimlere teklif götürürüm. İsimlendirme konusunda nihai duruma gelmiş değilim. Ama 7 Haziran’dan sonra bütün hazırlıkları zihnimizde yoğuruyoruz. Tek ölçüm var. Ehliyet, liyakat ve temsil kabiliyetine haiz olmak. Herhangi bir bakanlık için isimler, milletvekilleri arasında teklif ederim. En doğru ismi bulmaya çalışırım.”

‘Anayasa ne diyorsa’

“Ben şu anki sistem içerisinde anayasa ne diyorsa onu yaparım. Anayasa bu konuda gruplar karar alır, partiler karar alır demiyor. O sistem gereği de muhataplarımıza, muhataplarımız burada tek tek milletvekilleridir. Partilerle ilgili olan, sayısal olarak o partinin temsil oranlarıdır.”

‘Hayır derlerse’

“Partiler nasıl istişare ederler o beni ilgilendiren bir husus değil. Ondan sonrası eğer hayır derlerse, onu o zaman yine ehliyet ve liyakata bakarak... Önümüzdeki 2 ay çok kritik bir dönem. Terörle mücadele devam ediyor, dünya ekonomik bunalım içinden geçiyor. Doğru olan neyse onu yaparız. Bütün partilere bana verilen oran nispetinde teklifte bulunurum.”

Haberin Devamı

Üç dönem kuralı

“Bu ilkenin temel felsefesi siyasette kan değişimine imkan sağlamaktı. Ama bu sefer özel bir durum hasıl oldu. Dört ayda bir dönem bitmiş oldu. Bunu bir dönem olarak saymak, bazı arkadaşların birikimlerini kullanmak bakımından zorluklar doğurur, dönem olarak saymak üç dönem kuralına takılanlar açısından zorluklar doğurur. Bir tüzük heyeti oluşturduk. Çalışma talimatı verdim. Tüzüğümüzde başka değişikliklerin olmasını planlıyoruz.”
Alevi derneğini ziyaret etti
Başbakan Davutoğlu, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir ile dernek genel merkezinde bir araya geldi. Davutoğlu, burada çocuklara satranç takımı hediye etti ve ‘çak’ yaptı. Davutoğlu, görüşmenin ardından aynı binada bulunan Medya İhtisas Gazetecileri Federasyonu’nu (MİGFED) ziyaret etti. Burada açıklamalarda bulunan Davutoğlu’nu Doğan Demir (sağda) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik (solda) de eşlik etti.

Haberin Devamı