Gazete Vatan Logo

Tek kelimeyle yüksek direnç

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Türkiye ekonomisini bir kelimeyle özetleyin derseniz, ’yüksek direnç’ derim. 2018’den itibaren yeniden büyüme yüzde 5 patikasına oturacak” dedi

Tek kelimeyle yüksek direnç

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin önümüzdeki birkaç aylık süreci atlatıp referandum belirsizliği ortadan kalkar kalkmaz tekrar toparlanma sürecine gireceğini belirterek, “Güçlü reform uygulamalarıyla cazibe merkezine dönüşecek. Türkiye’nin algısını düzelteceğiz” dedi.

Davos’ta düzenlenen 47. Dünya Ekonomik Forumu’nda TV’ye konuşan Şimşek, Türkiye’nin hızlı bir şekilde yapısal gündemine odaklanacağını vurguladı.

Şimşek, şunları kaydetti: “4 seçim yapmışız, bütün bu felaketler, yanı başımızdaki coğrafyadaki gelişmeler Türkiye’yi etkiledi ama bir kelimeyle özetleyin derseniz Türkiye ekonomisini ‘yüksek direnç’ derim. Evet şu anda bir yavaşlama söz konusu, bir takım sıkıntılar var, piyasada dalgalanmalar var. Fakat bir başka ekonomi olsaydı, bu kadar şoklara maruz kalsaydı, çok çok daha kötü bir performansla karşı karşıya kalırdı.”

Büyüme % 5’e çıkar

Başbakan Yardımcısı Şimşek, 2017 ve 2018 yılına ilişkin büyüme beklentilerini şöyle aktardı: “Piyasalar açısından konuşayım, ortalık biraz toz, duman. Belirsizlik azalır azalmaz, Türkiye tekrar güçlü bir büyüme patikasına oturacak. Reformların desteği ile Türkiye 2018’den itibaren yüzde 5 ve üstünde bir büyüme patikasına tekrar oturacak. Referanduma kadar olan dönemde mesajımız çok net; biz reel sektörün yanındayız.”

Haberin Devamı

Not tekrar yükselir

FItch’in Türkiye hakkındaki kararına yönelik sorularla ilgili olarak Mehmet Şimşek, “Son 1 ay içerisinde 2 kez görüştük. Londra’da bir de Ankara’da görüştük. Tabii, Türkiye zor bir dönemden geçti. Maalesef sıkıntılar, Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerine yansıdı. Fakat oraya odaklanmaktan çok, Türkiye’yi tekrar yatırımlar için cazibe merkezi haline dönüştürmeyi başarırsak, reyting kuruluşları notumuzu artırır” dedi.

Kur için dikkatliyiz

Şimşek kur hedeflerinin olmadığını ancak dalgalanmalara kayıtsız olmadıklarını kaydederek, şöyle devam etti: “Kur özellikle açık pozisyonu olan firmaları etkiliyor. Bu konuda çalışıyoruz. Orta-uzun vadede Türkiye’nin tekrar bu sorunla karşı karşıya kalmaması için cari açığı yönetilir düzeyde, açık pozisyonları yönetilebilir düzeyde tutmaya yönelik çalışmalar var. Hiç döviz geliri olmayanların da dövizle borçlanmasına ilişkin düzenlemeleri çalışacağız. İkinci konu, kurun enflasyon etkisi var. Önümüzdeki dönemde özellikle biz vergi yoluyla enflasyonun artmasına izin vermeyeceğiz.”

Haberin Devamı

TCMB kararı kritik

mehmet Şimşek, “Merkez Bankası’nın faiz indirmesi ya da artırmasının önünde bir engel var mı?” sorusu üzerine, “Merkez Bankası’nın doğru zamanda doğru şeyler yapması kritik. TCMB makro finansal istikrarı sağlamaya yönelik gerekeni yapmalıdır, geçmişte yapmıştır, yapacaktır. Geçmişte yapılan tartışmalar maalesef bu kredibilite açığını oluşturdu” diye konuştu.

Hazine ihalesine 3 kat talep geldi

Hazine Müsteşarlığı dolar cinsi 25 Mart 2027 vadeli eurobond ihracı ile 2 milyar dolar borçlandı. Bu yıl için 6 milyar dolara kadar gerçekleştirilmesi planlanan dış finansman programının 2 milyar dolarlık kısmının da tamamlandığını bildirdi.

Hazine’den yapılan açıklamada, “2017 yılı dış finansman programı çerçevesinde dolar cinsinden 2027 vadeli tahvil ihracı için 18 Ocak tarihinde Barclays, Citigroup, Goldman Sachs ve Qatar National Bank’a yetki verildi. Söz konusu ihraç aynı gün sonuçlanmış ve ihraç miktarı 2 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhraç tutarı 23 Ocak 2017’de hesaplarımıza girecek” denildi.

Haberin Devamı

Yabancılar sıraya girdi

Hazine’nin verdiği bilgilere göre kupon oranı yüzde 6, yatırımcıya getirisi ise yüzde 6.15 olan tahvile toplamda yaklaşık 256 yatırımcı, ihraç tutarının 3 katından fazla talep gösterdi. Tahvilin yüzde 49’u ABD, yüzde 26’sı İngiltere, yüzde 11’i Türkiye, yüzde 11’i diğer Avrupa ve yüzde 3’ü diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı. Bu ihraçla birlikte hedefin üçte biri yılın ilk haftalarında tamamlandı ancak ihraçta oluşan getiri son 5 yılın en yükseği oldu.

Hazine benzer vadede son olarak Ocak 2012’de yüzde 6.35 getiri ile borçlanmıştı. Bu tutara ek olarak Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve diğer dış finansman kuruluşlarından sağlanacak program kredisi ile toplam 6.7 milyar dolar elde edilmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı