Gazete Vatan Logo

Tek hücreli canlıları görmeye ne dersin?

Geçen hafta bu köşenin ilk yazısında göktaşı avına çıkmıştık, gelin bu hafta da gene evimizden fazla uzaklaşmadan tek hücreli canlı avına çıkalım. İyi de biz bu tek hücreli canlıları nasıl bulacağız ve nasıl göreceğiz diye sorarsanız, cevabımız hazır; bir mikroskop yaparak!

Tek hücreli canlıları görmeye ne dersin?

Malzeme listesi

- Kulağa çok zor gibi gelse de bu minik canlıları görebileceğimiz bir mikroskobu çok kolay yapabiliriz. Öncelikle ihtiyaç duyacağımız malzemeleri sıralayalım:

- Basit bir lazer pointer (sunum kalemi)

- 5 cc ölçüsünde bir adet şırınga

- İki adet bardak

- Beyaz ya da açık renk bir duvar

Onları nerede arayalım?

Öncelikle tek hücreli mikroskobik canlıları nerede bulabileceğimize bakalım. Eğer evinizin yakınlarında en az bir-iki gündür duran bir su birikintisi varsa şanslısınız demektir. Buradan şırıngaya çekeceğiniz suyun içinde pek çok mikroskobik canlı olacaktır. Şırıngayı kullanırken iğneyi, üzerindeki plastik koruyucuyu çıkarmadan bir parça kağıda sararak çöpe atalım. İğnesi takılı olmayan bir şırınga hem örnek almamızı kolaylaştıracaktır.

Örnek suyumuzu şırıngaya çektikten sonra şırıngamızı beyaz bir duvar ya da perdeye yaklaşık üç-dört metre uzaklıktaki bir masanın üstüne yerleştireceğimiz iki bardağın arasına koyalım. Daha sonra şırınganın ucundan bir damlanın düşmeyecek kadar çıkmasını sağlayalım. Lazer pointeri damladan on-on beş santimetre uzaklıkta tam damlanın üzerine düşecek şekilde tuttuğumuzda duvara yansıyan görüntüde hareket eden mikroskobik canlıları görebiliriz. Loş bir ortam görüntünün daha belirgin olmasını sağlayacaktır. Eğer bir şey göremezseniz lazer pointeri damlanın çevresinde dolaştırmayı deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Peki mikroskobumuz nasıl çalışıyor?

Yaptığımız alet aslında ilk mikroskobu yapan Antonie van Leeuwenhoek’un yaptığı cihazdan çok da farklı değil. Leeuwenhoek bir çubuğun ucuna sabitlediği küçük bir merceğin önüne yerleştirdiği örneği, vidalı bir mekanizma sayesinde yaklaşıp uzaklaştırabiliyor, böylece odaklama yapabiliyordu. Bizim mikroskobumuz mercek olarak örneklerin içinde yüzdüğü su damlasını kullanıyor. Normal ışık yerine lazer pointer kullanmamız ise ışığın dağılmadan örneklere ulaşmasına yardımcı oluyor. İyi seyirler.

Bunu biliyor musunuz?

Dünyanın en güçlü canlısı dendiğinde aklımıza fil, balina, goril gibi isimler gelecektir. Ama dünyanın en güçlü canlısı yaptığımız mikroskopla incelediğimiz tek hücreliler sınıfından, mikroskobik bir bakteri olan Gonorrhea. Filler on ton ağırlık taşıyabilirken bu bakteri kendi ağırlığının tam yüz bin katını taşıyabiliyor.

Haberin Devamı