Gazete Vatan Logo

Tek hane zor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TL’de bu kadar hızlı bir değer kaybı beklemediklerini belirterek “TL’deki değer kaybı enflasyonun tek haneye inmesini öteledi. TL’de çok ciddi değer kazanma olmazsa enflasyonda tek hane kısa vadede zor” dedi.

Tek hane zor

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türk Lirası’nda bu kadar hızlı değer kaybı öngörmediklerini belirterek, “Liradaki değer kaybı enflasyonun tek haneye inmesini geciktirdi. Lirada çok ciddi değer kazanma söz konusu olmazsa kısa vadede tek hane zor görünüyor” açıklamasını yaptı. Şimşek, TV’de ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.

Şimşek, yıl sonuna oranla enflasyonda 1.7 puanlık düşüş olduğunu belirterek, piyasalardaki en büyük belirsizliğin para politikasına ilişkin olduğunu dile getirdi. Enflasyonla mücadelenin önemine işaret eden Şimşek, “Biz hep hükümet olarak, gerek Gıda Komitesi üzerinden gerek maliye politikası üzerinden gereken desteği veriyoruz. ‘Merkez Bankası da gerekeni, gerektiği noktada yapar’ dedik. Bu noktadaki tedirginlik, belirsizlik bir şekilde azalmış durumda. Nitekim piyasalarda yansıma bu çerçevede” dedi.

Liradaki değer kaybının enflasyonun tek haneye inmesini geciktirdiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

Eninde sonunda düşecek

“Biz lirada bu kadar hızlı değer kaybı öngörmüyorduk. Burada temel sorun lira. Liradaki hızlı değer kaybı enflasyonun tek haneye inmesini en azından geciktirdi, öteledi. Para politikasının etkisi biraz gecikmeli çalışır. Faizi veya diğer tedbirleri bugün devreye soksanız onun etkisi zaman alıyor. Belirsizliklerin azaldığı, reformların ana gündem maddesi olduğu, seçimlerin aradan çıktığı, maliye politikasının destekleyici olduğu bir ortamda enflasyon eninde sonunda tekrar aşağı yönlü trende girer ama tek hane, kur nedeniyle şu anda ilk çeyrek için mümkün olmadı. Lirada çok ciddi değer kazanma söz konusu olmazsa kısa vadede zor görünüyor. Yine de Merkez Bankamızın bu noktadaki mücadelesi, hükümetimizin Gıda Komitesi, maliye politikasının destekleyici unsurları üzerinden mücadelesi devam edecek. Enflasyon, geçici kur şokları nedeniyle yüzde 10’un üzerinde, bir süre burada kalabilir. Eninde sonunda güçlü bir mücadeleyle tek haneye düşürülebileceğine inanıyorum.”

Haberin Devamı

Yabancıları şaşırtıyoruz

Mehmet Şimşek, uluslararası arenada Türkiye ekonomisinin görünüşüne değinerek, reel ekonominin çok güçlü olduğunu, yatırımcıların bunu çok şaşırtıcı bulduğunu dile getirdi. Türkiye’nin geçen yıl birçok olumsuz gelişmelere rağmen çok güçlü bir reel ekonomik performans gösterdiğini vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: “Son yıllarda Türkiye’nin yaşadığı travmalar, başımıza gelen felaketler, gerek Ortadoğu’daki sorunlar, FETÖ belası, bütün bunlar bizim küresel ilişki ağımızı, algımızı olumsuz etkiledi. Buna rağmen Türkiye’nin reel performansı da şaşırtıcı. Bu anlamda yatırımcılar Türkiye’ye olumlu bakmak istiyorlar. O zaman da belirsizliklerin azalmasında tabii ki para politikası önemli. Mesela Merkez Bankası’nın son adımı önemli bir adımdı. Çünkü ciddi anlamda ‘Bakın ben enflasyonla mücadelede ciddiyim, gerektiğinde gerekeni yaparım’ dedi. Bu güçlü bir mesaj. İkinci olarak, eğer seçimler zamanında yapılsaydı, daha uzun süreli bir belirsizlik, bir seçim atmosferi söz konusu olacaktı, o da yatırımcıları biraz alıkoyuyordu, olumsuz etkiliyordu. O nedenle zaten baktığınızda piyasanın tepkisi ortada.”

Haberin Devamı

Türkiye sıçrama dönemine girecek
Mehmet Şimşek, piyasaların erken seçim kararına olumlu baktığını belirterek, “Neden? Birincisi belirsizlik azalacak, 2’ncisi cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtiğimiz için Türkiye’nin önü açık, 3’üncüsü tabii ki reformların tekrar hızlı şekilde gündeme alınması var olan sorunların çözülmesine fırsat sunuyor. O nedenle yatırımcılardan ciddi bir kaynak akışı olmaya başladı” diye konuştu. Şimşek, şöyle devam etti: “Geçmişi tartışmak değil, geleceği konuşmamız lazım. Gelecek de bu noktadadır. İnanıyorum ki bu Türkiye’nin önünü açacak bir seçimdir. Çünkü bu 5 yıllık bir perspektif olacak ve bu perspektifle Türkiye yeniden bir sıçrama dönemine girecek.”
Seçim büyümeyi etkilemez
Yılın ilk çeyreğine ilişkin rakamlara bakıldığında güçlü bir büyüme ivmesi görüldüğüne dikkati çeken Mehmet Şimşek, “Seçimler büyümeyi genelde çok olumsuz etkilemiyor. Sebep de yok aslında. Yatırımlarda geçen sene başlayan güçlü ivme devam ediyor. Türkiye yılın ilk çeyreğinde güçlü bir büyüme seyri içindeydi. Bunun devam etmemesi için bu aşamada bir neden yok. Çünkü belirsizlik azalıyor” ifadesini kullandı.
Riski almaya hazırlar
Yılın ilk 4 ayında Hazine’nin eurobond anlamında dış dünyaya toplam 4 milyar dolarlık 2 tahvil ihracı gerçekleştirdiğini anımsatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gelen talebin 15 milyar doların üzerinde olduğuna dikkati çekti. Şimşek, “Bu, şu anlama geliyor, Türkiye’nin riskini almaya hazırlar. Neden? Çünkü devletin bilançosu çok sağlam. Bütün bu olumsuz şartlara rağmen, bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 2’nin altında” dedi.

Haberin Devamı