Gazete Vatan Logo

Tek hane 5 çözüm

Başbakan Yardımcısı Şimşek, enflasyonun bu yıl tek haneye ineceğine inandıklarını belirterek, “İç talepteki artış daha ılımlı olacak. Kur, gıda fiyatları, petrolün seviyesi, kamu fiyat ayarlamaları ve Merkez Bankası ana belirleyiciler” dedi

Tek hane 5 çözüm

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enflasyonun bu yıl tek haneye ineceğine inandıklarını belirterek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve hükümet olarak bunun için gerekli çabayı gösterdiklerini söyledi. Şimşek, Reuters ile yaptığı söyleşide, “Bu yıl iç talepteki artış daha ılımlı olacak. 4-5 ana faktör var özetle” diye konuştu. Mehmet Şimşek’e göre bu 5 faktör enflasyonun kaderini belirleyecek...

Kredi/mevduat oranı % 125’in üzerine çıktı

Türkiye’nin fon talebinin fon arzından daha fazla olmasının mevduat faizlerinde bir baskı yarattığına işaret eden Mehmet Şimşek, “Kredi mevduat oranı yüzde 125’in üzerine çıktı, bu da ister istemez bir miktar baskı yaratıyor. O nedenle birincisi aslında sisteme kazandırabilecek atıl kaynakları harekete geçirmek için geçen yıl başlattığımız bu atıl durumdaki altınları sisteme kazandırma çabamız var” diye konuştu.

KUR ETKİSİ

İlave bir dış şok yaşanmazsa reel efektif kur endeksinde gelinen nokta itibarıyla Türkiye’deki varlıklarq dışarıdan cazip görülüyor. Dış dengede kötüleşme öngörmüyoruz, aksine iyileşme sekliyoruz. Zaten ciddi bir düzeltme olmuş... Dolayısıyla bizim dış bir şokun gerçekleşmeyeceği varsayımıyla enflasyona bu kanaldan destekleyici etki olma ihtimali yüksek.

Haberin Devamı

GIDA FİYATLARI

Enflasyonda ikinci etken gıda fiyatları olacak. Gıdada fiyat artışları makulleşme yolunda. Bir taraftan yapısal tedbirler aldık, bir taraftan da konjonktürel tedbirler almaya devam ediyoruz. Burada da kuraklık riski olmaması halinde bu kanalın da enflasyonu destekleyici olmasını öngörüyoruz.

PETROL SEVİYESİ

Enflasyonda üçüncü etken petrol fiyatları. Petrol fiyatları 70 dolara doğru çıktı ancak 60 dolara doğru geri iniyor. Petrol fiyatları 60-70 bandında kalırsa ciddi bir olumsuz etki olmaz.

KAMU FİYAT AYARLAMALARI

Enflasyonu etkileyen bir diğer kanal da kamu fiyat ayarlamaları olacak. Burada maksimum hassasiyet var. İmkanlar olursa buradan dezenflasyona destekleyici bir yaklaşım içerisinde oluruz.

PARA POLİTİKASI

BEKLENTİ kanalı da önemli olacak. Merkez Bankası (TCMB) sıkı bir duruşa sahip. TCMB şu anda enflasyonu tek haneye indirmeye odaklanmış durumda.

Haberin Devamı

Yatırımlarda bu yıl güçlü artış olacak

Başbakan Yardımcısı Şimşek, son çeyrek verilerinin büyümenin 2017’de 7’yi aşacağını gösterdiğini, 2018 için de yüzde 5.5 seviyesindeki Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin arkasında olduklarını belirtti. İç tüketim, dış talep ve yatırımların büyümenin motoru olacağına dikkat çeken Şimşek, “Avrupa’daki hızlı büyüme, turizmdeki toparlanma ve emtia fiyatlarının etkisiyle yakın coğrafyanın dengelerinin bir miktar iyileşmesi birinci etken. Yani büyümenin ana motorlarından birisi dış talep olacak. İkincisi biz bu yıl yatırımlarda güçlü artış bekliyoruz. Bunun da çok basit

2 sebebi var. Şu anda kapasite kullanım oranı yüksek. Özellikle ihracatçı sektörlerde oran yüzde 82. Dolayısıyla yatırım ihtiyacı net. Bu yatırımları öne almayı sağlayacak bir sürü teşvik tedbiri getirdik. Kısa vadede yatırım yapacaklara ilave destekler var.” KGF’de yatırımlar için daha fazla alan açtıklarına dikkat çeken Şimşek, “Ekonomi Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı teşvikler kapsamında çok ciddi yatırım portföyü talebi var. Yatırım teşvik başvuruları, istihdam taahhütleri yatırım taahhütleri anlamında rekor.”

Haberin Devamı