Gazete Vatan Logo

Tek derdimiz bu olsun

Barselona halkı şehre çok fazla turist geliyor diye ayaklandı. Barselonalılar arasında en çok şikayet edilen konu bu olurken, işsizlik, ekonomik sıkıntılar ve çalışma şartları ikinci planda kaldı

Tek derdimiz bu olsun

Dünyanın en çok turist çeken üçüncü ülkesi İspanya’nın Barselona kentinde son 2 yıldır yaşanan aşırı ziyaretçi trafiğine yönelik tepkiler yeni bir boyut kazandı. Barselona Belediyesi’nin yaptığı ankette, kent halkının, en büyük sorun olarak turistleri göstermesi dikkat çekti. Kent sakinlerinin 2008’den bu yana en büyük sorunlar olarak sıraladığı işsizlik, ekonomik sıkıntılar ve çalışma şartları ilk defa ikinci planda kaldı. Barselonalılar, bu kez en büyük sorunlarını turistler, işsizlik, trafik, belediye yönetimi ve konut olarak sıraladı.

1.6 milyon nüfusa sahip Barselona, 2016’da 30 milyondan fazla turist ağırlamıştı.Kentin bu yıl da rekor sayıda turist çekmesi bekleniyor. Özellikle merkezde yaşam kalitesini düşüren kontrolsüz turizme karşı Barselona Belediyesi, bazı önlemler almaya başlamıştı. Belediye, Ocak ayında kent merkezinde yeni otel veya turistik konaklama yeri açılmasını yasakladı. Şehirde yaşayanların tepkisine rağmen Barselona’yı bu yıl 35 milyon civarında turistin ziyaret etmesi bekleniyor. Barselonalılar daha fazla turist istemedikleri için ayaklanırken, turizm kenti İstanbul ise ne yazık ki adeta turist için yanıp tutuşuyor. 2015’de gerilemeye başlayan İstanbul’u ziyaret eden yabancı sayısı, 2016’da yüzde 22’lik ciddi bir düşüş yaşadı. Ne yazık ki 2017 yılı da İstanbul için iyi geçmiyor.

Haberin Devamı

Darısı başımıza

2016’daki keskin düşüşün üzerine 2017’de turist sayısı yüzde 5 daha geriledi. İstatistiklere göre ilk 4 ayda İstanbul’u sadece 2.7 milyon turist ziyaret etti. Özellikle batı ülkeleri ile yaşanan gerginlikler sonrası ABD’li, Fransız, Alman ve İngiliz turist sayısındaki düşüşler dikkati çekiyor. Bu gruptaki turistler çok harcayan sınıfına giriyor. İyimser bir rakamla turist sayısının 2017’nin tamamında 12 milyon olması bekleniyor. Yani neredeyse Barselona’nın üçte biri düzeyinde.