Gazete Vatan Logo

Tek ciddi teklif HSBC’den geldi, Dexia fiyatı düşük buldu

Tek ciddi teklif HSBC’den

Fransa-Belçika ortaklı Dexia’nın satışa çıkardığı Denizbank’a tek ciddi teklifin HSBC’den geldiği belirtiliyor. Reuters’e konuşan bir kaynak, “Körfez bölgesinden bazı bankaların da Denizbank’a ilgisini sürüyor. Ancak tek ciddi teklifin HSBC’den geldiğini ancak bu teklifin de Dexia’nın beklentisinin oldukça altında olduğunu söyleyebiliriz” dedi

Avrupa’da derinleşen kriz nedeniyle Belçika merkezli Dexia’nın satışa çıkardığı varlıkları arasında yer alan Türkiye’deki iştiraki Denizbank için tek ciddi teklifin HSBC geldiği belirtildi. Reuters’a bilgi veren konuya yakın bir kaynak, Denizbank için sadece HSBC’nin resmi teklif verdiğini ancak HSBC’nin teklifinin Dexia’nın istediği fiyatın oldukça altında olduğunu belirterek, “Körfez bölgesinden bazı bankaların da Denizbank’a ilgisini sürüyor. Ancak tek ciddi teklifin HSBC’den geldiğini ancak bu teklifin de Dexia’nın beklentisinin oldukça altında olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

Sky News’in blog sayfasında yer alan habere göre, HSBC haftalar boyunca yapılan değerlendirmelerin ardından Denizbank’a teklifini birkaç gün önce sundu.

Türkiye’de büyümek istediğini her fırsatta açıklayan HSBC’nin Türkiye Genel Müdürü Martin Spurling, Ağustos ayında yaptığı açıklamada, bankanın global ölçekteki kriterleri olan uluslararası bağlantılar, ölçek, kârlılık, verimlilik ve likidite koşullarına uygun olduğu takdirde Türkiye’de banka alımıyla ilgilenebileceklerini açıklamıştı.

Garanti Yatırım Bankacılık Analisti Recep Demir, Denizbank’ın çarpan değerinin sektör ortalamasına göre iyi bir değer olduğunu belirterek, “Denizbank satıldığından bu yana kâr elde etti, temettü dağıttı. Şu anki çarpan değerinin, satıldığı döneme göre düşük olması Dexia’nın bu satıştan zarar edeceği anlamına gelmiyor” dedi.

Demir ayrıca şu anki çarpan değerlerinin konjonktür gereği düşük olduğunu belirterek, “2006’daki konjonktürle şu anki konjonktür farklı. Yüzde 10’un üzerinde büyüyen bir Türkiye’den daha az büyüyen bir Türkiye’ye geldik. Ama Denizbank’ın çarpan değeri bu koşullara rağmen sektör ortalamasına göre oldukça yüksek ve bana göre de iyi bir çarpan. Ancak bu konjonktürde kolay değil satış süreci, bu süreç biraz uzayabilir” diye konuştu.

Körfez’den ilgi sürüyor

Denizbank’a talip olan bankalar arasında HSBC sürecin başından bu yana ilk sıralarda yer alırken, Körfez’den Qatar National Bank da Denizbank için görüşmelere başladığını açıklamıştı. Banka ile ilgilenen Rus Sberbank ise süreçten çekildi. Analistler arasında, her ne kadar Avrupalı bankaların bir satın alma faaliyetine girebilecek güçte olmadığına yönelik görüşler yer alsa da, örneğin HSBC gibi sermaye yapısı daha güçlü olarak nitelendirilen bankaların diğer Avrupalı rakiplerinden ayrışabileceği belirtiliyor.

Yabancı bir bankanın bankacılık analisti, “2005-2006 ile karşılaştırıldığında, çok az sayıda potansiyel alıcı var. Bu da Türk bankaları için yüksek bir fiyat beklenmemesi gerektiği anlamına gelebilir. Alıcılar arasında HSBC’nin sermaye yapısı diğerlerine göre daha kuvvetli görünüyor. Bu anlamada HSBC’yi daha farklı değerlendirmek lazım” değerlendirmesini yaptı.

Yatırım Finansman bankacılık analisti Sadrettin Bağcı’ya göre, satışı söz konusu olan Türk bankalarının olası yeni ortakları yine Avrupa’dan gelebilir. Avrupalı bankalarla Türk bankalarının bankacılık anlayışının daha yakın olduğunu kaydeden Bağcı “Yeni ortakların yine Avrupalı bankalar olacağını düşünüyorum. Ben şu anda Türkiye’de olmayan İngiliz bankalarının da Türkiye pazarıyla ilgilenebileceklerini düşünüyorum” yorumunu yaptı.

Avrupalı bankaların ülkelerinde yaşadığı zorluklara paralel, Türkiye’den ilk çıkış kararını EFG Eurobank ve Dexia aldı.

Diğer bir Yunan bankası olan NBG’nin Finansbank’taki hisselerini satacağı yönünde haberler medyada sıklıkla yer alıyor. İtalyan Unicredit ise Koç ile ortaklığı olan Yapı Kredi’den çıkacağı haberlerini yalanladı.

Denizbank ve Finansbank hisseleri uçtu

HSBC’nin Denizbank için 3 milyar sterlinin (4.7 milyar dolar) üzerinde bir teklif verdiği haberlerinin ardından Denizbank hisseleri dün iki seansta da tavan oldu. Dün yüzde 22.5 yükselen Denizbank hisseleri 13.60 TL’ye çıktı. Sert çıkışın ardından halka açıklık oranı sadece yüzde 0.15 olan Denizbank’ın piyasa değeri 9.7 milyar TL’ye (5.2 milyar dolar) çıktı.

Denizbank ile ilgili haberler anahissedarı Yunan NBG olan Finanbank’ın hisselerini de olumlu etkiledi. Finansbank hisseleri yüzde 22.74 artarak 4.48 TL’ye ulaştı. Halka açıklık oranı yüzde 0.18 olan Finansbank’ın piyasa değeri ise hisselerdeki sert yükselişin ardından 10.9 milyar TL’ye (5.9 milyar dolar) çıktı.

Haberin Devamı