Gazete Vatan Logo

Tek başına iktidarı kaybetti!

Ak Parti, yüzde 40,6’lık oy oranıyla sandıktan birinci çıkmasına ve üst üste 10. sandık zaferini kazanmasına karşın, dünkü seçimlerde yüzde 40’lar seviyesine düşünce aralıksız 13 yıldır devam eden tek başına iktidar dönemine veda etti.

5 ilde sıfır çekti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yakın kurmaylarından pek çoğunu Meclis’e taşıyan dünkü seçimlerde, Ak Parti’nin yeniden aday gösterdiği 133 isimden 115’i yeniden parlamentoya girerken, aday olan 18 mevcut milletvekili TBMM’ye veda etti. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere pek çok ilde kan kaybeden Ak Parti’nin, “tulum” çıkarttığı yani tüm milletvekilliklerini aldığı il sayısı da beşe düştü. Ak Parti 2011 seçimlerinde 12 ilde tüm milletvekilliklerini kazanmıştı. Ama şimdi 5 ilde “sıfır” çekti. Ağrı, Iğdır, Hakkari, Şırnak ve Tunceli’de hiç milletvekili çıkartamadı. Ak Parti, 2011 seçimlerinde güçlü kabine üyelerini kaydırarak sahillerde oyunu artırmıştı.

Sahillerde kan kaybı

Ancak bu seçimlerde milletvekili sayısı Giresun’da üçten ikiye, Ordu’da beşten üçe, Samsun’da altıdan beşe, Kocaeli’nde yediden altıya, İstanbul’da 46’dan 39’a, Bursa’da 11’den dokuza, Balıkesir’de dörtten üçe, Zonguldak’ta üçten ikiye, Çanakkale’de ikiden bire, Antalya’da altıdan beşe, Adana’da altıdan beşe, Mersin’de dörtten üçe, İzmir’de 11’den yediye, Aydın’da üçten ikiye düştü.

Haberin Devamı