Gazete Vatan Logo

Tehlikenin farkında mısınız; yılda 161 bin kişi...

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanlığı verilerine göre, ülkemizde yılda yaklaşık 161 bin kişiye kanser tanısı konuyor. Erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri birinci sırada.

Gelişen teknoloji ile erken tanı ve tedavi oranlarının artmasına rağmen kişilerin bireysel farkındalığı kanserin tanı ve tedavisinde büyük rol oynuyor. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanlığı’nın rakamları yılda yaklaşık 161 bin kişiye kanser tanısı konulduğunu gösteriyor. Araştırmalarda Türkiye’nin giderek yaşlanan bir nüfusa sahip olduğu ve yaşlanan nüfusla birlikte kanser vakalarının da arttığı görülüyor. Yaş ve kanser artışındaki doğru orantı göz önünde bulundurularak 2023 ve 2050 yıllarında Türkiye nüfusunun nispeten yaşlanacağı ve buna bağlı olarak kanser vakalarının da artacağı tahmin ediliyor.

Genetik ve biyolojik farklılıklar neticesinde erkeklerde ve kadınlarda sık rastlanan kanser türleri değişiklik gösteriyor. Kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda üç farklı yaş aralığı göz önünde bulundurularak yapılan çalışmalarda 25-49 yaş arası kadınlarda en sık rastlanan kanser türünün %34,4 oranla meme kanseri olduğu, bunu %16,9’luk oranla tiroit kanserinin takip ettiği gözleniyor. %5’lik oranla kolorektal (bağırsak) kanseri ise kadınların bu yaş aralığında en sık karşılaştığı üçüncü kanser türü olarak karşımıza çıkıyor.

25-49 yaş aralığındaki erkeklerde en fazla rastlanan tür %20,6’lık oranla akciğer kanseri. Bu yaş aralığında görülme sıklığı en sık olan diğer tür ise %7,9’luk oranla kolorektal (bağırsak) kanseri.

İstatistiksel araştırmalar, kadınlarda ve erkelerde ayrı ayrı olmak üzere 50-69 yaş arlığında ve 70 yaş üzerinde gözlemlenen kanser türlerinin değişiklik gösterdiğini ortaya koyuyor. Yaşın ilerlemesi ile beraber kanser türleri kadınlarda ve erkeklerde değişiklik gösteriyor. (Kaynak: Neolife Tıp Merkezi)

Haberin Devamı