Gazete Vatan Logo

Tehlikeli tırmanış

Kuzey Kore, ilk kez uzun menzili füzelerinin başlıklarına yerleştirilebilecek minyatür atom bombası üretmeyi başardı. Trump, ‘Ateş ve öfke ile yanıt veririz’ dedi. K. Kore ise Guam’daki ABD üssünü vurmaya hazırlandıklarını duyurdu

Tehlikeli tırmanış

Dünyanın en kapalı rejimi Kuzey Kore yıllardan beri atom bombası denemeleri yaparak başta ABD olmak üzere tüm dünyanın tepkisini çekiyordu. Ancak tüm batılı istihbarat örgütleri nükleer güce sahip olsa da Pyongyang yönetiminin atom bombasını minyatürize edip uzun menzilli füzelerine yerleştirebilecek teknolojiye sahip olmadığını, bu nedenle dünya için çok da büyük bir tehdit oluşturmadığını belirtiyordu. Ta ki düne kadar. Washington Post gazetesi ABD istihbaratına dayanarak manşetten duyurduğu haberinde Kuzey Kore’nin minyatür atom bombası üretiminde başarıya ulaştığını ve bunu 1000 km’yi aşkın menzili bulunan füzelerine yerleştirme yeteneğine artık sahip olduğunu duyurdu. ABD istihbaratının tahminlerine göre Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un talimatıyla bu şekilde 60 adet minyatür bomba üretildi. Hatta Kuzey Kore televizyonunda da bu bombanın prototipi ilk kez gösterildi.

ABD menzilde

Nitekim Kuzey Kore, Temmuz ayında iki kıtalararası balistik füze denemesi yapmış ve artık ABD’yi vurabilecek menzile eriştiğini iddia etmişti. Haberin ardından ABD Başkanı Trump, basının karşısına geçti. Kuzey Kore’nin son demelerine ve gelen açıklamalara cevaben, “Kuzey Kore, ABD’yi daha fazla tehdit etmezse iyi olur. Dünyanın hiç görmediği bir ateş ve öfkeyle karşı karşıya kalacaklardır” dedi. Ancak Kuzey Kore bu açıklamaya kayıtsız kalmadı. Pyongyang ‘ABD toprağı Guam’ın açıklarına füze saldırısı hazırlığı içerisinde olduğunu’ ilan etti. Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA, Pasifik Okyanusu’ndaki ABD toprak parçası olan Guam Adası açıklarına orta-uzun menzilli füzelerin fırlatılması için yeni bir planın hazırlandığını dünyaya duyurdu.

Haberin Devamı

Kaç bombası var?

Kuzey Kore’nin nükleer cephaneliğinin boyutu, istihbarat uzmanlarınca hep bilinmezliğini korudu. Pyongyang yönetimi bilindiği kadarıyla 2006’dan bu yana beş nükleer deneme gerçekleştirdi. Bunların sonuncusu 9 Eylül 2016’da yapıldı. Patlamayla ortaya çıkan 10 kilotonluk nükleer güç, ABD’nin 1945’te Hiroşima’ya attığı atom bombasının onda biri kapasitesindeydi. Kuzey Kore’nin 60’ı minyatür olmak üzere 100’e yakın atom bombası olduğu sanılıyor. Buna karşılık ABD’nin 6 bin 800, Rusya’nın ise 7 bin açıklanan nükleer bombası var.

Haberin Devamı

Trump’tan savaş mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’ye ülkesini tehdit etmemesi için yaptığı uyarının ardından, Twitter’dan savaş imalı şu mesajı paylaştı: “Başkan olarak verdiğim ilk emir, nükleer silah depomuzun yenilenmesi ve modernize edilmesi emriydi. Silah depomuz şimdi eskisinden çok daha güçlü. Umarım ki bu gücü kullanmamız hiçbir zaman gerekmez; ama dünyanın en güçlü ülkesi olmadığımız bir zaman asla olmayacak.”

Guam: Her şeye hazırlıklıyız

Guam Valisi Eddie Calvo Kuzey Kore’nin tehditlerine boyun eğmeyeceklerini söyleyerek “Guam ABD toprağıdır… Burası sadece bir askeri üs değil” diye konuştu. Calvo, ada halkını koruyacak savunma önlemlerinin alınmış olduğunu vurgulayarak her türlü gelişmeye karşı hazırlıklı olduklarını söyledi. Beyaz Saray’la temasa geçtiğini de belirten Guam Valisi, “Savunma ve İç Güvenlik bakanlarıyla yaptığımız görüşmeler sonunda tehdit düzeyinin artırılmamasına karar verdik” dedi.

Haberin Devamı

Kore’nin vurma ihtimali 0.000001

Sputnik’in haberine göre adanın ulusal güvenlik danışmanı George Charfauros ise bir Kuzey Kore füzesinin Guam’ı vurma ihtimalinin yüzde 0.000001 olduğunu dile getirdi. Charfauros, bölge sakinlerine ‘rahat olun ve cennetin tadını çıkarın’ tavsiyesinde bulundu.

Adanın % 30’u Amerikan üssü

Pasifik Okyanusu’ndaki 162 bin nüfusa sahip olan Guam adası, masmavi sahilleri ve gün batımlarıyla turistler için popüler tatil noktalarından biri. Adada 6 bin ABD askeri ile Andersen Hava Üssü ve Guam Deniz Üssü olmak üzere iki ABD üssü bulunuyor. 1898’de ABD-İspanya savaşı sırasında adanın kontrolünü eline geçiren Amerika’nın en batısındaki toprak parçası olan Guam Adası, nükleer bombaların bulunduğu iddia edilen stratejik bir askeri bölge.

Ada’nın yüzde 30’u, ABD’nin Andersen Hava Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri’ne ait üslere ev sahipliği yapıyor. ABD Temsilciler Meclisi’nde Demokrat Madeleine Bordallo’nın temsil ettiği adayı, seçimle gelen Vali Eddie Baza Calvo yönetiyor. Geçtiğimiz 400 yılda, İspanya, ABD ve Japonya’nın yönetimine geçen adaya, 4 bin yıl önce ilk olarak Kamorro etnik grubundan gelen yerliler yerleşmişti. Guam vatandaşlarının yüzde 40’ı Kamorro yerlilerinden oluşuyor.

Haberin Devamı

Bu aşamaya nasıl gelindi?

Kuzey Kore’den gelen son açıklamalar, Washington ve Pyongyang arasında tırmanan gerilimin son noktası niteliğinde. ABD’nin talebiyle toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, nükleer silah programını durdurmayan Kuzey Kore’ye karşı yeni yaptırımların uygulanmasını oybirliğiyle kararlaştırmıştı. Kuzey Kore’nin 1 numaralı müttefiki Çin de bu oylamada Pyongang’ın karşısında durdu. Yaptırımlar zaten 3 milyar dolar büyüklüğündeki Kuzey Kore ekonomisine 1 milyar dolarlık zarar verme amacı taşıyan ve tarihte bir ülke aleyhinde alınan en ağır ekonomik yaptrırım kararı olarak açıklandı.