Gazete Vatan Logo

Tehlikeli cazibe Mantar

Ülkemizde 50’den fazla yenilebilir mantar türü var. Ayrıca doğal D vitaminine sahip yeryüzündeki tek tür olan mantar, şimdilerde sofralarımızı süslüyor.

Tehlikeli cazibe Mantar

Sonbahar mevsimi mantar konusunda en cömert mevsimdir. Kurak yaz dönemi boyunca toprak altında gerekli koşulların oluşmasını bekleyen mantarlar, sonbahar yağmurları ile birlikte ekim ve kasım aylarında yeniden uyanırlar. Mantar, doğal D vitaminine sahip yeryüzündeki tek tür.

Mantarla ilgili bilinmesi gerekenler

En çok sorulan soru; mantarın zehirli olup olmadığı nasıl anlaşılır? Anlaşılmaz. Bu işi bilene soracaksınız, öğreneceksiniz. Mantarlar yıkanmaz. Hemen tadı kaçar. Temiz toplanması çok önemli. Kötü toplarsanız, mecburen yıkayacaksınız. Elinizde bir bıçak, kâğıt mendil, fırça olacak. Naylon torbaya asla girmemeli. Girdiği an fermantasyon başlar, hava alması lazım Sepet… Toplarken de, satın alırken de sepet şart. Çok az sayıda mantar çiğ yenebilir. Siz, sakın pişirmeden yemeyin.

Türkiye’de yetişen yenilebilir mantar türleri

Türkiye’de yetişen 50’den fazla yenilebilir mantar türü var. Bu mantarların birçoğu farklı yörelerde farklı isimlerle biliniyor. Bunların bazılarını şöyle sıralayabiiriz: Kuzu göbeği mantarı, tirmit mantarı, yumurta mantarı, ayı mantarı (çörek mantarı veya porçini mantarı), borazan mantarı, gelincik mantarı, çayır mantarı, istiridye mantarı, biftek mantarı, çörek mantarı, trüf mantarı, kara kız mantarı, kayın mantarı, kükürt mantarı, kavak mantarı, Kanlıca mantarı, imparator mantarı, gelin mantarı, domalan, yer yaran mantarı, fındık mantarı, tilki burnu, öküz mantarı, bal mantarı, kıvırcık mantarı, dede sakalı, duvaklıca mantarı, mıhlıca, gübür kaldıran, kiraz mantarı, pelit mantarı, sırtı göklüce, gürgen mantarı, al altın mantarı, pamukluca mantarı, sütlüce mantarı, kurt kulağı mantarı, kaz mantarı.

Haberin Devamı

Her çeşit yemekle uyum sağlar

Söz gelimi, makarna sosu olarak muhteşemdir. Kızartma etlerin yanında, pek çok börek çeşidinde mantarları hep ikincil olarak düşünmek gerekir. Eşlikçidirler. Çok nadiren, mesela İtalyanlar; porçini’den sırf mantar yemeği yaparlar. Güzel porçiniyi bulduğunuz zaman tereyağı, sarımsak ve maydanozlu sosu mantarın o içbükeyine sıvarsınız, fırına verirsiniz.

Haberin Devamı

Mantarları kendi tadını alarak yemek en doğrusu Kanlıca-Çintar mantarı Türkiye’nin bir numaralı mantarı. Çok bol çıkar. Artık patatesli mantar yemeği mi, fırında sebzeli mantar mı, kremalı mantar çorbası mı, yumurtalı mantar kavurması mı, mantar salatası mı, yoğurtlu mantar salatası mı, mantar dolması mı, beşamel soslu mantar mı, istiridye mantarı yemeği mi, mantarlı milföy mü yaparsınız, tercih sizin.

Izgara porçini mantarlı ve baby sebzeli ızgara İskenderun karidesi salatası

Malzemeleri:
- 16 adet iskenderun karidesi
- 20 adet porçini mantarı
- 16 adet kuşkonmaz
- 16 adet baby havuç
- 16 adet baby kabak
- Kıtır Ekmek l Tuz l Karabiber
- Kişniş l Tarhun l Zeytinyağı
Hazırlanışı:
Karidesi tuz, karabiber, kişniş ve zeytinyağı ile marine edin. Ayrı bir kasede de sebzeleri tuz, karabiber, tarhun otu ve zeytinyağı ile marine edin. Tüm malzemeyi ızgarada pişirin ve servis tabağına alarak karıştırın. Kıtır Ekmek ve kıyılmış dereotu ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Kuzu göbeği mantarlı Firik bulguru üzerinde fırında pişmiş ördek but
Malzemeleri:
- 4 adet ördek butu
- 20 adet kuzugöbeği mantarı
- 400 gr firik bulguru
- 4 adet soğan l 1 kg ıspanak
- 4 baş sarımsak l 4 adet küçük boy patates l 200 gr demi glace sos l Tuz l Karabiber l Tereyağı
Hazırlanışı:
Ördeği tuz, karabiber ve tereyağı ile marine edip fırında 1.5 saat pişirin. Firik bulguru için 1 adet soğanı ince kıyım doğrayın. Ispanağı zeytinyağında tuz ve karabiberle soteleyin. Sarımsak ve patatesi fırında 45 dk alüminyum folyo ile kaplı olarak pişirin. Kuzu göbeği mantarını zeytinyağında tuz ve karabiberle soteleyin. Kısık ateşte pişirin. Servis tabağınıza firik pilavını koyup üzerine ördek budunu alın, diğer malzemeleri de etrafına ekleyin. Demi glace sosunu dökerek servis edebilirsiniz.
Mini Adana köfteli ve mantarlı erişte, bal kabağı ve lor peynirli
Malzemeleri:
- 50 gr istiridye mantar
- 50 gr kültür mantarı
- 50 gr portobello mantarı
- 50 gr porcini mantarı
- 250 gr temizlenmiş bal kabağı
- 1 diş doğranmış sarımsak
- 1/2 demet kıyılmış maydanoz
- 1/2 lt sebze suyu
- 5 adet kuru acı biberl 500 gr erişte
- Tuz ve karabiber l Zeytinyağı
Hazırlanışı:
Bir kapta tüm köfte malzemelerini karıştırarak yoğurun ve 2 cm çapında minik köfteler hazırlayın. Küçük parçalar halinde kesilen mantarları yapışmaz tavada soteleyin. Daha sonra içine köfteleri, sarımsağı, maydanozu, acı biberi ve sebze suyunu ekleyin. Bal kabağını küçük parçalara bölün ve tavaya ilave ederek 3 dakika kaynatın. Tuzlu suda erişteyi 5 dakika kaynatın, suyu süzün ve sos tavasına alarak tüm mazleme ile karıştırın.

Haberin Devamı