Gazete Vatan Logo

Tehlike gitarda değil kalitesiz amplifikatörde

Küçük Aykut'un ölümü üzerine gözler bu alana çevrildi

Önceki gün Kocaeli’nde karne hediyesi elektrogitarını çalarken elektrik akımına kapılıp ölen 16 yaşındaki Aykut Eren Ayan’ın ardından gözler kalitesiz Çin malı gitar ve amplifikatörlere çevrildi

YILLARINI gitara veren satıcılara göre gerçek tehlike Çin malı gitar değil, “Çin malı kalitesiz amplifikatör, amplifikatöre yanlış bağlanan kablo ve iletkenlerin bulunduğu ortam”


İstanbul Halkalı’dan ‘Babalar Günü’ nedeniyle anne ve babasıyla birlikte Kocaeli’nin Kandıra İlçesi’ne bağlı Mecidiye Köyü’ndeki dedesini ziyarete giden 16 yaşındaki Aykut Eren Ayan, babasının kendisine karne hediyesi olarak aldığı elektrogitarı çalarken akıma kapılarak yaşamını yitirdi. Küçük Ayan’ın hayatını kaybetmesinin ardından gözler Çin malı gitarlara çevrildi. Gitar satan esnaf ise elektrik akımını yaratanın Çin malı gitar değil, kalitesiz Çin malı amplifikatörler olduğunu ifade ediyorlar. Vatan Beyoğlu Tünel’deki gitar mağazalarında ‘kalitesiz amplifikatör’ tehlikesini araştırdı. İşte gitarın dilinden anlayanların konu hakkındaki açıklamaları ve ailelere önemli uyarıları:

‘Gitar değil amplifikatör elektrik akımı yaratıyor’

- Hayat Çavuşoğlu (32- Bosphorus Müzik çalışanı): “Elektrogitar çalındıkça amplifikatörü besleyen elektriğin voltajı yükselir. Elektrogitarda çarpılma ender rastlanan bir durum. Genellikle gitar da amplifikatör de kalitesiz Çin malı olsa bu tür durumlar çok yaşanmıyor. Zaten bir insanı öldürebilecek kadar elektrik akımı gitara değil amplifikatöre gelir. Çocuklarına gitar alan ebeveynlere kalitesiz amplifikatör satmıyoruz. En kalitesiz amplifikatörlerimiz bile örneğin Japon Aria amplifikatörler ve fiyatları 350 lira civarında. Kaliteli amplifikatörler ise örneğin İngiliz Marshall amplifikatörler ortalama 1000 dolar civarında.”

‘Amplifikatöre kabloyu yanlış bağlamayın’

- Yüksel Ustaoğlu (43-Luthier ve gitar tamircisi): “Bir insan gitar çalarken ayakları toprağa basıyorsa, ayaklarının altı çıplaksa ya da bir eliyle de iletken bir maddeye tutunuyor ya da dokunuyorsa, elleri ıslaksa elektrik çarpabilir. Elektrogitarı amplifikatöre bağlayan kablonun prizi yanlış bağlanmamalıdır. Kaliteli amplifikatörlerin içinde amplifikatöre gelen yaklaşık 220 watt’lık elektriği 12 watt’a düşüren adaptörler bulunur. Kaldı ki elektrogitarların kendi içinde de ayrıca bir topraklama sistemi bulunur. Eğer amplifikatör kalitesiz olursa bu adaptör her an görevini devre dışı kalabilir.”

‘Fiyatı 400 liradan aşağı gitar almayın’

- Emre Sipahi (31- Cangöz Müzik İşletmecisi): “Türkiye’deki müzik marketlerde çoğunlukla Çin malı gitar satılıyor. Bu bir arz talep meselesi ve kaliteli gitarlar pahalı. Ancak elektrik çarpması gitardan dolayı değil amplifikatörün kalitesizliğinden ya da elektrogitarın elektrik bağlantı düzeninin yanlış kurulmasından kaynaklanır. Yıllar önce Samantha Fox’un gitaristi en iyi gitarları ve amplifikatörleri kullanmasına karşın aynı sebepten ölmüştü. Yani her gitarda elektrik çarpması olasılığı çok az da olsa var. Yine de ben babalara çocukları için 400 liradan aşağı gitarlar ve amplifikatörler almamalarını öneririm.

‘Gitarın yanında başka iletken bulunmamalı’

- Özcan Erkişi (elektrogitarist- müzisyen 41): “Ben on yıllardır gitar çalıyorum ancak hiç elektrik çarpmadı. Ancak bir arkadaşım dünyanın en iyi elektrogitarı olan Amerikan üretimi Gibson ve dünyanın en iyi amplifikatörü olan İngiliz üretimi Marshall ile müzik yaparken ciddi şekilde elektrik akımına kapıldı. Bunun sebebi ise arkadaşımın yanındaki ayaklı ısıtıcıyı kendine çekmeye çalışması. Bir eli gitardayken diğer eli bir başka elektrik akımına doğru uzanıyor. Ailelerin çocuklarına ismi bilinmeyen 150-200 liralık gitar ve amplifikatörler almamaları ve çocukların gitar çaldıkları odalarda başka iletken maddelerin olmamasına özen göstermeleri gerekiyor.”

‘Çin malı olmayan amplifikatör alacağım’

- Abdurrahman Kahraman (47-tekstilci): “Oğlum Barış 14 yaşında ve gitar çalmaya çok hevesli. Ben de oğluma getirdiği güzel karnenin karşılığında gitar almak istiyordum ancak önceki gün Kocaeli’nde yaşanan olay beni çok korkuttu. Gitardan anlayan kişilere sorduğumda elektrik düzeneği iyi yerleşmiş ve amplifikatör de kaliteli ise sorun olmayacağını öğrendim. Aklımda pahalı bir gitar yoktu ancak paraya kıyıp oğluma Çin malı olmayan güzel bir gitar ve amplifikatör alacağım.”

KALİTELİSİ DE VAR KALİTESİZİ DE...

Müzik aletleri satılan yerlerde kaliteli amplifikatörler de bulunuyor. Kaliteli amplifikatörlerin en ünlülerinden biri Marshall. Ancak kullanıcılar genellikle markası bile bulunmayan Çin yapımı amlifikatörleri fiyatlarının ucuzluğu nedeniyle tercih ediyor.

Eren ilk kurban değil

Çin malı elektro gitarın 2 yıl önce de bir gencin hayatını kaybetmesine neden olduğu ortaya çıktı. 2009 yılında Muğla’nın Dalaman ilçesinde faaliyet gösteren Mopak Kağıt Fabrikası Müdürü Günnaz Erten’in 17 yaşındaki oğlu Ozan Nail Erten, arkadaşına ait elektro gitarı çalarken elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmişti.

Haberin Devamı