Gazete Vatan Logo

Teheccüd namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Teheccüd namazı vakti ne zaman, teheccüd namazı duası nasıl edilir?

Mübarek Ramazan ayını ve kadir gecesini ibadetlerle ihya etmek isteyenler nafile namazlarını da araştırıyor. Nafile namazlarından biri olan Teheccüd namazı da merak edilenler arasında yer alıyor. Teheccüd namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Teheccüd namazından sonra okunacak dua hangisi? Teheccüd namazı vakti ne zaman? Soruları arama motorlarında aranmaya başlandı. Gecenin üçte ikisinin geçmesinin ardından imsak vaktine kadar kılınacak olan nafile namazı kılınışı, saati, vakti ve duası…

Teheccüd namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Teheccüd namazı vakti ne zaman, teheccüd namazı duası nasıl edilir?

Teheccüd namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Teheccüd namazı vakti ne zaman, teheccüd namazı duası nasıl edilir? Soruları Ramazan ayını ve Kadir gecesini ibadetler ihya edecek vatandaşların gündeminde yer alıyor. Yatsı namazını kılıp bir miktar uyuduktan sonra kalkılıp gece kılınan nafile namazı olan teheccüd namazı kılınışı ve duası…

TEHECCÜD NAMAZI KAÇ REKAT, NASIL KILINIR?

Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir.

Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen daha fazla da kılabilir. Bu durumda iki rekâtta bir selam vermek daha faziletli olmakla birlikte, dört rekâtta da selam verilebilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 468-469).

İki rekâttan fazla kılındığında arada konuşma, yeme içme gibi namaza aykırı davranışlarda bulunulmamışsa, tekrar niyet etmek gerekmez. Dört rekât olarak kılındığında, ikinci rekât sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur. Üçüncü rekât için ayağa kalkıldığında önce “Sübhâneke” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fâtiha suresi okunur.

Haberin Devamı

‘’FARZ NAMAZLARDAN SONRA EN FAZİLETLİ NAMAZ GECE NAMAZIDIR’’

Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rekât namaz kılarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 18)

Başka bir hadiste de, “Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır” (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Sıyâm, 55) buyrulmuş olması, gece kılınan nafile namazların gündüz kılınanlardan faziletli olduğuna işaret etmektedir.

Bunun gibi sözlü teşvikleri yanında fiilen de Hz. Peygamberin (s.a.s.) bu namazı devamlı kılmaya çalışması, teheccüd namazının bizim için sünnet olduğunu göstermektedir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 467-468).

Bazı rivayetlerde, Peygamberin (s.a.s.), yatsı namazını kıldıktan sonra vitir namazını kılmadan uyuduğu, gece yarısından sonra uyanıp bir müddet gece namazı kıldıktan sonra vitir namazını ve daha sonra da sabah namazı vakti girince sabah namazını kıldığı belirtilmektedir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 182).

Haberin Devamı