Gazete Vatan Logo

Tefeci mantığı bu

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Moody’s’in not indirimini değerlendirdi: Bu bir tefeci mantığı. Tefecinin tetikçisi. Fırsat bu fırsat deyip Türkiye’nin kredi maliyetini artırma gayretidir.

Tefeci mantığı bu

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Moody’s’in geçen hafta Türkiye’nin kredi notunun düşürülmesine ilişkin “Fırsat bu fırsat deyip Türkiye üzerindeki kredi maliyetlerini, finans maliyetlerini artırma gayretinden başka bir şey değildir bu. Bu bir tefeci mantığıdır, tefecinin çırağı, tefecinin tetikçisi mantığıdır” dedi.

Zeybekci, Türk Eximbank tarafından Pamukkale ilçesi Karahayıt Mahallesi’ndeki bir otelde düzenlenen ‘Strateji, Değerlendirme ve Eğitim Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, durmadan, çalışmaya, üretmeye, ihracata ve büyümeye devam edeceklerini söyledi.

İhracatta 2018’i 170 milyar doların üzerinde kapatmak zorunda olduklarını ifade eden Zeybekci, şöyle konuştu:

“Bu ülkede her yıl 1.2 milyon vatandaşımıza iş bulmak ve istihdam etmek zorundayız. Bunun da en önemli kolu ihracat. Kaynaklarımızı ihracata çevirmek zorundayız. Ve bu ihracat sayesinde de sahip olmadığımız, en çok ihtiyaç duyduğumuz finansmanı temin etmek zorundayız. O finansmanla büyümemizin en milli ve sağlıklı şekilde finanse edilebilmesidir ihracat.”

Haberin Devamı

Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ın Türkiye’nin kredi notunu düşürmesi kararını hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti:

Sana verilen de sıfır

“Neye göre düşürdün, hangi kriteri dikkate aldın? AB’nin toplam geri dönmeyen kredi hacmi 1.2 trilyon dolar. AB ülkelerinden birinden geri dönmeyen kredilerin milli gelire oranı yüzde 60’ın üzerinde. Bizimki yüzde 3 bile değil. Türkiye’nin notunu düşürüyor, onunkini artırıyor. Fırsat bu fırsat deyip Türkiye üzerindeki kredi maliyetlerini, finans maliyetlerini artırma gayretinden başka bir şey değildir bu. Bu tefeci mantığıdır, tefecinin çırağı, tefecinin tetikçisi mantığıdır. Ne kadar itibarın olduğunu da gösterdi millet. Kararın ardından piyasaların sana verdiği tepki sıfır, sana verdiği itibar sıfır.”

Bankaların en parlak Ocak ayı
Bankacılık sektörü 4.5 milyar lira ile net kârda en yüksek Ocak ayı rakamına ulaşırken, tarihin en iyi yıl başlangıcını yaptı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre bankalar 4 milyar 537 milyon liralık net kârla en yüksek Ocak ayı rakamını elde etti. Sektör geçen yılın ilk ayında 3 milyar 698 milyon lira net kâr sağlamıştı. Böylece kârlılıktaki artış yüzde 22.7’yi buldu.
Verilere göre, bankaların Ocak’ta elde ettiği toplam faiz geliri, 2017’nin aynı ayına göre yüzde 27.9 arttı. Ocak 2017’de 18.8 milyar lira olan bankaların faiz geliri, bu yılın ilk ayında 24.1 milyar liraya yükseldi. Bankalar yılın ilk ayında kredilerden 19.4 milyar lira faiz geliri sağladı. Söz konusu gelirin 4.4 milyar lirası tüketici kredilerinden, 819 milyon lirası kredi kartlarından, 2.9 milyar lirası taksitli ticari kredilerden ve 11.3 milyar lirası diğer kredilerden alınan faizlerden oluştu. Bankaların taksitli ticari kredilerden aldığı faiz Ocak’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55 artış gösterdi.
Sektörün toplam faiz gideri, yılın ilk ayında 2017’nin aynı ayına göre yüzde 38.7 artarak 13.5 milyar liraya yükseldi. Bankaların mevduata verdiği faiz tutarı yüzde 40.7 artışla 9.4 milyar liraya ulaştı. Sektörün toplam faiz giderlerinin yüzde 69.8’i mevduata ve yüzde 10.3’ü bankalara verilen faizlerden oluştu. Bankaların net faiz geliri, Ocak’ta bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 16.3 artarak 10.5 milyar lirayı aştı.

Haberin Devamı