Gazete Vatan Logo

Tecavüzü savunan profesöre canlı yayında şok

Canlı yayında Selçuk Üniversitesi Rektörü'nden tepki gören İlahiyat Profesörü Orhan Çeker'in son sözleri, "Sözlerimin arkasındayım, kurumsal anlamda konuşmadım" oldu.


Habertürk gazetesinde Prof. Orhan Çeker'in "Sorunun odağında kim var? Kadın var. Kardeşim sen dekolte giyinirsen bu tür çirkinliklerle karşılaşman sürpriz olmayacaktır. Tahrik ettikten sonra sonucundan şikayet etmen makul değildir" dediği yönünde bir haber yer aldı.

Haberde "Bu konuda suçu işleyenleri savunduğum anlaşılmasın" diyen Çeker, "Elbette işlenen suç son derece iğrençtir. Lakin bu suçun işlenmesinde dekolte ve tahrik edici kıyafetler giyinen kadının da etkisi küçümsenmeyecek kadar büyüktür. Bu konuda tabi ki erkek suçludur ama kadının da suçu gözardı edilirse meseleyi çözümde yanlış adım atmış oluruz. Bu olayda her iki taraf da suçludur" şeklinde konuştu diye yazıldı.

Prof. Dr. Orhan Çeker, CNN TÜRK'te Bugün programına canlı olarak katılarak yanlış anlaşıldığını ifade etti.Çeker, "Olayın odağında kadın var demedim" diyerek "Eğer kadın tahrik edici davrandıysa dekolte şekilde sokağa çıktıysaerkek sarkıntılık ettiyse suç ortaktır diyorum" şeklinde konuştu.

"Kadın vakur davranmışsa erkek yüzde 100 suçludur" diyen Çeker, erkeklerin hadım edilmesi şeklinde bir cezanın Kuran ve Peygamberin sünnetinde olmadığını ifade etti.Bunu önlemek için yaygın ahlak eğitiminin icra edilmesini gerektiğini ifade eden Çeker, "Tacizi ve çıplaklığı özendiren görsel yayınların engellenmesi gerekir" diye konuştu.Töre cinayetinin tasvip edilecek hiçbir tarafı olmadığının da altını çizen Çeker "Neler tahrik eder neler etmez konunun uzmanları tespit etmeli" diye konuştu.Konuyla ilgili görüşlerini belirten Avukat Aydeniz Tuskan, bir ilahiyatçının bu konuyla ilgili olumlu mesajlar vermesi gerektiği belirtti.

REKTÖR ÖZÜR DİLEDİ
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan, ''YÖK Başkanım da bu konu üzerine duyarlı. Beni aradı. Hatta dekan sanmış. ‘Ne biçim dekanın var Süleyman şununla bir konuş’' şeklinde tepki gösterdiğini ve kendisinin de Prof. Dr. Çeker tarafından yapılan açıklamaya katılmadığını söyledi. Programda böyle bir bilginen kendisine ulaşmadığını ve gerçeği yansıtmadığını söyleyen Orhan Çeker, üniversite rektörünün yayına bağlanmasıyla şoke oldu.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan da CNN TÜRK canlı yayınına bağlandı. Okudan, "Tüm hanımefendilerden üniversitem adına özür diliyorum. Çeker'in açıklamaları kendisini bağlar, üniversitemin görüşü değildir. Bu konuda çok üzgünüm."

Okudan'ın "Konya böyle bir şehir değil, tek bir kişinin sözleriyle bizleri değerlendirmeyin" sözleri programa damga vurdu.

YÖK BAŞKANI SORUŞTURMA İSTEDİ

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan’ı arayarak, İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker’in açıklamalarıyla ilgili olarak inceleme başlatılmasını, gerekirse soruşturma açılmasını istedi.

KONYA’daki Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Orhan Çeker’in basında yer alan ve TBMM’ye sunulan ’Hadım Yasası’nı değerlendirirken, dekolte giyinen kadının tecavüzü göze alması gerektiği açıklamasına tepki geldi. Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Süleyman Okudan, "YÖK Başkanım da bu konu üzerine duyarlı. Beni aradı. Hatta dekan sanmış. ’Ne biçim dekanın var Süleyman şununla bir konuş" diyerek tepki gösterdiğini ve kendisinin de Prof.Dr. Çeker tarafından yapılan açıklamaya katılmadığını söyledi.
Selçuk Üniversitesi’nin bölünmesiyle ilgili çalışmaları değerlendirmek için düzenlediği basın toplantısında, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Çeker’in ’Hadım Yasası’ ile ilgili yaptığı açıklamanın sorulması üzerine Prof.Dr. Okudan, şöyle dedi:
"Talihsiz bir beyanat olarak düşünüyorum. Her öğretim üyesinin bu üniversitenin saygınlığına zarar vermeden açıklama yapması lazım. YÖK Başkanım da bu konu üzerine duyarlı. Beni aradı. Hatta dekan sanmış. ‘Ne biçim dekanın var Süleyman şununla bir konuş’ dedi. Bu aslında doğru bir haraket değil. Doğru bir genelleme değil. Ne gereği var? Tabii öğretim üyesi özgürlüğü var. Bu insanlar neden yapıyorlar bilmiyorum. YÖK başkanı da son derece demokrat bir insan. Bence hocaların da üniversitesini, şehri düşünmesi lazım. Ne gereği var şimdi gündeme düşüp de ’Konya böyle’ diye yorumlar yaptırmanın. Ben o arkadaşımın düşüncelerine katılmıyorum. Üzülüyorum ama akademik anlamda herkesin ağzına kilit vuramıyorsunuz."

Haberin Devamı