Gazete Vatan Logo

TEB hedef büyüttü

Fortis’le birleşen TEB’in hedefi yüzde 5 pazar payı

TEB-Fortis birleşmesiyle birlikte 2 kat büyüdüklerini vurgulayan TEB Genel Müdürü Varol Civil, “Büyüme iştahımızı hâlâ koruyoruz. Önümüzdeki dönemde yüzde 3.8 olan kredilerdeki pazar payımızı yüzde 5’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. BNP Paribas Türkiye Başkanı Jean-Paul Sabet ise birleşme ile yıllık 200 milyon lira tasarruf sağlanacağını söyledi.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, TEB-Fortis birleşmesiyle birlikte iki kat büyüdüklerini ve büyüme iştahlarını hala koruduklarını belirterek, “Önümüzdeki dönemde yüzde 5 pazar payı hedefliyoruz” dedi.

Yeni TEB’in hedeflerinin kamuoyuna duyurulması amacıyla TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, BNP Paribas Türkiye Başkanı Jean-Paul Sabet ve TEB Genel Müdürü Varol Civil’in katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. TEB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi, toplantıda yaptığı konuşmada, Yeni TEB ile Türk bankacılık tarihinin dönüm noktalarından birine başarıyla imza attıklarını ve diğer kurumlara da örnek olacak bir birleşmeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

6’ncı büyük özel banka

Varol Civil ise TEB’in 10 binden fazla çalışan, 3 milyonun üzerinde bireysel ve 500 bin kurumsal müşterisi ve 31.2 milyar lira aktif büyüklüğü ile Türkiye’nin 6’ncı büyük özel bankası olduğunu kaydetti. Yeni TEB, 600’ü aşkın şubesi ve 1.000’e yakın ATM sayısıyla Türkiye’nin 5’inci en yaygın özel bankası oldu. Civil, “İki kat büyüdük ve büyüme iştahımızı hâlâ koruyoruz. Önümüzdeki dönemde yüzde 3.8 olan kredilerdeki pazar payımızı yüzde 5’e çıkarmayı hedefliyoruz. TEB, önümüzdeki dönemde birçok yeni ve fark yaratan projeyle karşınıza çıkacak. Esnaf da, büyük sanayi kuruluşları da, ekonomimizin can damarı KOBİ’lerimiz de bu projelerden fayda sağlayacak. Ülkemizin her bir köşesindeki insanımıza, zengin bir yelpazede fark yaratan ürün ve hizmetlerimizle ayrıcalıklı bir bankacılık deneyimi yaşatacağız” dedi.

Yıllık tasarruf 200 milyon lira

Civil, Yeni TEB’in, küresel ortağı olan Avrupa’nın lider, dünyanın en güçlü bankalarından BNP Paribas’nın uluslararası finansal gücü ve erişim olanaklarıyla büyük ölçekli bankalar arasına girdiğini kaydetti. TEB’in 2010 yılı konsolide bilançosunda, toplam aktifler içinde yüzde 64’lük paya sahip olan krediler, bir önceki yıla göre yüzde 27 artışla 13.5 milyar TL’ye ulaşmıştı.

BNP Paribas Türkiye Başkanı Jean-Paul Sabet ise Türkiye’nin bankanın stratejik öncelikleri arasında olmayı sürdüreceğini belirtti. Sabet, “TEB’deki hisse dengesi değişmeyecek, payımızı artırmakla ilgili bir plan yok. Birleşmenin toplam maliyeti 300 milyon lira, bu yıldan itibaren yıllık 200 milyon lira tasarruf sağlanmış olacak” diye konuştu.

Sabet, TEB ve Fortis’i birleştirmeye karar verdiklerinde, aynı zamanda küresel bir banka kurmayı amaçladıklarını belirterek, yarı yarıya olan ortaklıktaki paylarını artırmayı düşünüp düşünmedikleri konusunda, “Çolakoğlu Grubu ile ortaklıkta dengeyi bulmak bir yılımızı aldı. Sonuçta güzel bir dengeye ulaştık. Bu dengeden herkes gayet memnun. Türkiye, Batı Avrupa’nın geçirdiği aynı bankacılık evriminden geçmedi. Bu nedenle Türkiye’de gerçek ortaklarımız olması güzel. Bu denge değişmeyecek” diye konuştu. Sabet, TEB’in Türk yönetici kadrosuyla çalıştığını ve bankanın ismini değiştirmeyi planlamadıklarını söyledi.

Birleşme sonrası TEB’in hissedar yapısının yüzde 55’i TEB Mali Yatırımlar (TEB Holding), yüzde 20.35’i BNPP Yatırımlar Holding, yüzde 14.08’i BNP Paribas Fortis Yatırımlar Holding’e ait olurken, halka açık kısım yüzde 10.51, “diğer” başlığı altında toplanan hisselerin payın ise yüzde 0.06 olmuştu.

Pekmez ve tahin birleşti daha tatlı birşey oldu

Varol Civil, birleşmenin yeni bir kültür de yarattığına işaret ederek, TEB’in biraz daha konservatif yaklaşımlarına karşılık Fortis’in daha bireysel alana ve kitlelere yönelik kültürünün alındığını kaydetti. Civil, birleşmeyi tahin-pekmeze benzeterek, “Pekmez ve tahin birleşerek daha tatlı birşey oldu” dedi. Bu sene için yeni istihdam yaratmak yerine mevcut insan kaynaklarından yararlanmayı planladıklarını söyleyen Civil, finansman yapılarını çeşitlendirmek istediklerini, fırsatlar ve fiyatlar uygun olursa bu yıl TL cinsinden tahvil çıkarmayı planladıklarını belirtti.

3 yılda 650 şubeye ulaşacağız

TEB Genel Müdürü Varol Civil, önümüzdeki 3 yıl içinde 650 şubeye ulaşmayı hedeflediklerini ifade ederek, “Ama bazı yakın şubeleri kapatabiliriz; şu anda 604 şube var. Geçen yıl istihdamda 600 civarında bir azalma oldu; şube satma planımız yok. Proje finansmanı yeni büyüme alanlarımızda birisi olacak. 2011’de yeni istihdam yerine kendi kaynaklarımızı kullanmayı hedefliyoruz” dedi.

Civil bir soru üzerine, şu ana kadar birleşmeden dolayı kendilerinin hiçbir çalışanlarıyla yollarını ayırmak istemediklerini ancak uzun birleşme sürecindeki belirsizlik gibi nedenlerle çalışan sayılarının 600 kişi kadar azaldığını aktardı. Birleşmenin yaratacağı sinerji konusunda, iki bankanın farklı alanlarda uzmanlıkları bulunduğunu, Fortis’in bireysel bankacılık, mortgage kredileri; TEB’in KOBİ bankacılığı gibi alanlardaki uzmanlıklarının öne çıkacağını anlatan Civil, yeni TEB’in önümüzdeki dönemde yeni proje ve yatırım finansmanı alanlarında daha çok görüleceğini belirtti.

Türkiye, BNP’nin 5’inci önemli pazarı olacak

BNP Paribas Türkiye Başkanı Jean-Paul Sabet, Türkiye’nin, BNP Paribas’nın 5. önemli pazarı olacağını kaydetti. Türkiye’nin büyük nüfusu, eğitimli insan kaynakları ve bankacılık sektöründeki potansiyeli ile kendileri için önemli bir pazar olduğunun altını çizen Sabet, coğrafi olarak da bir geçiş noktası olan Türkiye’den bir merkez olarak yararlanmak istediklerini ifade etti. Sabet, “Türkiye; Fransa, İtalya, Belçika ve Lüksemburg’un ardından BNP Paribas’nın 5. önemli pazarı olacak” diyerek, yeni TEB’in birleşme sonucu önemli büyüklüğe ulaştığını ve BNP Paribas’nın deneyimlerinden faydalanarak önümüzdeki dönemde çeşitlendirilmiş ürünler sunacağını söyledi.

Sektörde krediler 2013’e kadar yıllık yüzde 19-20 büyür

TEB Genel Müdürü Varol Civil, 2013 yılına kadar bankacılık sektöründe kredilerde yıllık yüzde 19-20 civarında büyüme beklediklerini söyledi. Ciliv, söz konusu dönemde bankacılık sektöründe mevduatta büyümenin ise yıllık yüzde 14-15 olacağını öngördüklerini ifade etti.

Haberin Devamı