Gazete Vatan Logo

TCDD’nin kantarına TANAP ayarı!

TANAP’ta kullanılacak 1.2 milyon ton borunun taşınmasında TCDD’nin fiyat belirlemede kullandığı kilogram kotasında sorun çıktı. TCDD, hesabı 36 tona çekince orta yol bulundu.

TCDD’nin kantarına TANAP ayarı!

AzerbAycan’ın Hazar Denizi’nden çıkarttığı doğalgazın Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılmasının hedeflendiği Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) geçtiğimiz 17 Mart’ta üç ülkenin devlet başkanlarının da katıldığı bir törenle imzalanmıştı.

Türkiye’den 20 ilden geçmesi planlanan boru hattı için taşıma işini üstlenen TCDD ile firmanın ortakları arasında fiyatlandırmada 8 tonluk ekstra ücretlendirmenin soruna neden olduğu ortaya çıktı.

TCDD’nin Yurt İçi Eşya tarifesi 1-14.12/a maddesi gereğince ağırlık, hacim ve boyları bakımından normal ölçülerdeki eşyanın 4 dingil vagonlara yüklenmesi halinde taşıma ücreti vagona yükletilen eşyanın gerçek ağırlığına bağlı olarak en az 40 ton üzerinden hesap ve tahsil edilmesi gerekiyor.

Ancak TANAP projesi kapsamında bu vagonlara yüklenilen 2+1 boruların en fazla 32.4 ton gelmesi üzerine aradaki 8 tona yakın fark sorun yarattı.

16 milyar metreküp gaz

Oluşan rahatsızlık üzerine konuyla ilgili çalışma başlatan Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü, 40 ton üzerinden uyguladığı fiyatlandırmadaki en az taşıma koşulu 36 tona indirildi. Alınan karar 13 Temmuz’dan itibaren uygulamaya konuldu. TANAP projesinde 1 milyon 200 bin tonluk boru kullanılacak.

Haberin Devamı

1.850 km uzunluğundaki TANAP, Ardahan’dan başlayarak 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne’nin İpsala ilçesinde son bulacak. TANAP yılda 16 milyar metreküp Azeri gazını Avrupa’ya taşıyacak.