Gazete Vatan Logo

TBMM’deyken yargılanabilecekler!

MHP liderinin tartışmaya açtığı, milletvekili dokunulmazlıklarının Anayasa değişikliği ile yeniden düzenlenmesini MHP Konya Milletvekili, Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Faruk Bal VATAN’a anlattı

- Değişikliğin asıl amacı nedir?

Özü itibariyle iki amacı var: Birincisi milletvekili dokunulmazlığını kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandırmak, daha demokratik bir hale getirmek diğer taraftan da demokrasiyi yok etmek, demokratik ortam içerisinde, insan şeref ve haysiyetine uygun temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmak ve ülkeyi bölmlek isteyen teröre karşı da tedbir almak.

- Seçim öncesi ve sonrası ayrımını neden ortadan kaldırıyorsunuz?

Bu öneri ile terör eylemlerine katılan ve terörü destekleyen milletvekillerinin eylemleri milletvekili dokunulmazlığı kapsamı dışına çıkarılıyor. İkinci olarak Anayasa’da yer alan ‘Seçimden sonra işlenen suç ayrımı’nın hiçbir anlamı yok. Bu ayrımı ortadan kaldırıyoruz. Suç suçtur. Seçimden önce de sonra da cezası vardır. Anlamsız ayrım bizim önerimizde tamamen ortadan kalkıyor. Ama bugünkü durumda yargılanması mümkün değil. Çünkü seçimden sonra işlenmiş. Bu anayasal engeli ortadan kaldırmak istiyoruz. Üçüncü olarak 83. maddenin ikinci fıkrasında yer alan, ‘Milletvekilleri Meclis kararı olmadan tutulamaz’ lafının hukuki bir değeri yok. Tutulamaz lafı gözaltına alınma ve arama kararlarını açıklamak için yazılmıştır. Bunu metinden çıkarıyoruz. Onun yerine ‘Meclis’in kararı olmadıkça hakkında gözaltına alınma ve arama kararı verilemez, tutuklanamaz” ifadesini getiriyoruz.

- Bu düzenlemede Silivri’de tutuklu milletvekillerine yönelik yeni bir uygulama söz konusu mu?

Hayır yok.

- ‘TBMM’deki Meclis çalışmalarına katılır’ da diyorsunuz...

Orada bir açıklama yapmak gerekir. TBMM’de 600 dosya var. Millet zannediyor ki bunların hepsi yolsuzluk, hırsızlık dosyası. Vardır ama çok büyük bir bölümü trafik kanunlarına riyatsizlik, seçim kanununa muhalefet gibi çok basit olaylar. Milletvekili ‘Bırakın gideyim yargılanayım’ diyor ama gidemiyor. Kendisi istese bile yargılanamıyor. Yargı önüne çıkması Anayasal engel. Bu başlı başına milletvekilinin adil yargılanma hakkını ihlal eden bir madde. Bu düzenleme ile milletvekilinin adil yargılanma hakkını da sağlayabilmek için ‘Sorguya çekilemez ve yargılanamaz’ ifadelerini kaldırıyoruz.

- Yani BDP’lilerin de yargılanırken Meclis’te çalışmaları mümkün olacak?

Yargılanacak ve sonucuna mahkeme karar verecek. Yargılamanın milletvekilinin görevini engellemeyecek şekilde yapılması gerekir. ‘Meclis faaliyetlerine engel olmayacak şekilde sürdürülür’ ifadesini kullanarak bir denge kuruyoruz, Yargı ile yasama arasında bir denge kuruyoruz. Yargı makamları çok önemli bir görüşme sırasında çıkıp 8-10 milletvekiline ‘Gelin sizi yargılayalım’ diye o toplantılara girmesine engel olamayacak. Yargılama Meclis faaliyetlerini engellemeyecek bir şekilde sürdürülecek.

- Yargılanırken gözaltına alma veya tutuklama söz konusu olmayacak anlamına mı geliyor?

Hakimin böyle bir karar alırsa Meclis’e bildirip dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyebilir. Buna da Meclis karar verir.

- Mahkeme kararı milletvekilliği bittikten sonra uygulanacak ama...

Eski maddeye dokunmuyoruz. Yargılama bitti bir hüküm verildi. Tamamen örnek olsun diye söylüyorum. Diyelim hapis cezası verildi. Bu hapis cezasının yerine getirilmesi dönem sonuna bırakılır. Yani TBMM’nin erteleme yetkisi var. Bunu kullanırsa cezaevine girmez. Burada gözaltına alınmasında istisnası ‘suç üstü’ haline, 14. maddeye ilaveten ‘terör eylemlerine katılma ve destekleme’ halinde Meclis kararı da olmadan savcılar işlem yapabilecekler.

Haberin Devamı