Gazete Vatan Logo

Milletvekilleri TBMM'de yemin ediyor!

24 Haziran seçimlerinin ardından Meclis, milletvekillerinin yemin töreni için toplandı. İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz, en yaşlı milletvekili sıfatıyla geçici olarak Meclis'e başkanlık ediyor. TBMM'nin ilk oturumu Yılmaz'ın konuşması ile açıldı.Yılmaz konuşmasının ardından yemin eden ilk isim oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yemin töreni için Meclis'e geldi.Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkması nedeniyle bazı milletvekillerinin ayakta kaldığı, bazılarının da komisyon sıralarına oturduğu görüldü.

Milletvekilleri TBMM'de yemin ediyor!

TBMM Genel Kurulu'nda, 27. Dönem 1. Yasama Yılı başladı. TBMM Genel Kurulu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın sağlık durumu nedeniyle ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplandı. Geçici Başkanvekilliği’ni de AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü yapıyor. Yılmaz, tören öncesinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman’dan görevi devraldı.

TBMM Geçici Başkanlık Divanı’nda da en genç üyeler olarak AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel, CHP Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ve HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ görev aldı.

Yemin töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edebilecek. Yemin etmeyen milletvekilleri ise milletvekilliğinden kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN MECLİS'E GELDİ

Partilerin oturma düzeni milletvekili sayısına göre yapıldı. Buna göre, Başkanlık Divanı’na göre soldan sağa AK Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti milletvekilleri oturdu.Genel Kurul’a ilk gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locadaki yerini aldı. Erdoğan'a, TBMM Başkanlığı görevini devreden İsmail Kahraman, TBMM Geçici Başkanvekili olarak AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü eşlik etti.
Erdoğan, saat 13.57’de Genel Kurul’a girerken, hemen ardından Başbakan Binali Yıldırım salona girdi. Erdoğan’ı AK Parti milletvekilleri ayakta alkışladı.

Haberin Devamı

Yılmaz, “toplantı yeter sayısı vardır” diyerek TBMM’nin 27. Dönemi’ni açtı.Gündeme geçilmeden önce Yılmaz, ‘sizleri selamlamak istiyorum’ diyerek açılış konuşması yapmak istediğini söyledi. Yılmaz, geçirdiği kaza nedeniyle konuşmasını oturarak yapmak zorunda olduğunu söyledi. And okuma sırası Ankara milletvekillerine geldiğinde, TBMM’nin her yeni döneminin açılışında yapıldığı üzere ulu önder Mustafa Kemal Atatürk için 1 dakikalık saygu duruşunda bulunuldu. Erdoğan, saygı duruşunun ardından Genel Kurul salonundan ayrıldı.
Yılmaz konuşmasının ardından ayağa kalkarak milletvekili andını okudu. Yılmaz, and içecek milletvekillerine yönelik yaptığı konuşmada, “Metni kürsüden yüksek sesle okumaları gerektiğini, and metnini kürsüde olduğunu” söyledi. And içme törenini, illerin alfabetik sırasına göre yapılacağını söyleyen Yılmaz, kendilerine sıra gelmeden önce milletvekillerinin kürsüye yakın yerlerde bulunmalarını istedi.
TEKERLEKLİ SANDALYE İLE GELDİ...
Yıldırım daha sonra mazaret bildiren milletvekilllerini, andı okumaları için kürsüye davet etti.HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, andı okuyan ilk milletvekili oldu. Piroğlu’nun tekerlekli sandalye ile kürsüye yaklaşabilmesi için Genel Kurul salonunda görevli kavaslar, rampa kurdu. Tekerlekli sandalye ile rampaya çıkan Piroğlu, kürsüye gelerek milletvekili andını okudu. Mazaret bildiren AK Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç ikinci, AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım üçüncü sırada andı okudu.
AK Parti’ye Genel Kurul salonunda ayrılan sıranın en önünde oturan Yıldırım, kürsüye gelirken AK Parti’li vekillerce ayakta alkışlandı. Erdoğan, alkışlayarak Yıldırım’ın kürsüye gelmesini izledi. Yıldırım andı okuduktan sonra Bakanlar Kurulu sırasındaki yerini aldı.
AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammed Balta, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal da mazeret bildirerek andı okuyan diğer milletvekillerinden oldu.
İl sıralamasına geçildiğinde kürsüye gelerek yemin eden ilk milletvekili, Adana AK Parti Milletvekili Ayhan Barut oldu.
CHP Afyonkarahisar Millevekili Burcu Köksal’ın yüksek sesle ve heyecanla andı okuması, Bahçeli’den de alkış aldı. İYİ Parti’den milletvekili seçilen, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da andı okuduktan sonra yerine dönerken Bahçeli ile tokalaştı.

Haberin Devamı

BAZI VEKİLLER AYAKTA KALDI

Haberin Devamı

Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkması nedeniyle bazı milletvekillerinin ayakta kaldığı, bazılarının da komisyon sıralarına oturduğu görüldü.TBMM Genel Kurulundaki yemin törenini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YSK Başkanı Sadi Güven, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, yabancı misyon temsilcileri de izliyor.
Yemin töreni öncesinde, Genel Kurul Salonu'nda hazırlık yapıldı. Milletvekili sıralarına, kırmızı karanfil ve kokart konuldu.
DESTİCİ'YLE BAHÇELİ TOKALAŞTI
AK Parti Ankara Milletvekili seçilen, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’yi MHP Lideri Bahçeli de alkışladı. Destici andı okuduktan sonra Bahçeli’nin yanına giderek, tokalaşıp kısa süre sohbet etti.
YEMİNİ 4 DEFADA OKUYABİLDİ
Yemini CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, milletvekili andını 4. seferinde doğru bir şekilde okudu. İlk ikisinde yanlış okuyan Ünsal, daha sonra Yılmaz'ın yanına gitti. Yeniden kürsüye gelerek andını içen Ünsal, bu kez de doğru yemin edemedi.
Ünsal, gözünde sıkıntı olduğunu belirterek milletvekillerinden özür diledi. Yemini 4. seferinde doğru okuyan Ünsal'ı bütün milletvekilleri alkışladı.
Bu arada İçtüzük'te yapılan son değişiklikle TBMM Başkan ve başkanvekillerinin frak giyme zorunluluğu kaldırılmıştı. Buna rağmen TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz frak giymeyi tercih etti. TBMM'nin internet sitesinde, seçimlerde ittifak kapsamında AK Parti listelerinden Ankara Milletvekili seçilen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici BBP milletvekili, CHP listelerine giren İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam ve Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman Saadet Partili olarak yer aldı
Milletvekilleri, göreve başlarken şu şekilde ant içiyor:

Haberin Devamı

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim."