Gazete Vatan Logo

TBMM’de Tezkere görüşmesinde Gazze tartışması

Lübnan tezkeresi görüşmelerinde CHP’li Yılmaz, İsrail ile anlaşmanın Gazze’ye abluka kalkması anlamına gelmediğini söylerken Bakan Işık “Ambargo Türkiye üzerinden kaldırılmaktadır” dedi.

TBMM’de Tezkere görüşmesinde Gazze tartışması

TBMM Genel Kurulunda, Lübnan’da, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında bulunan Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılması konusunda Hükümet’e yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi onaylandı. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan, “İçinden geçtiğimiz bölgesel, kırılgan ve hassas bir dönemde Lübnan’da toplumsal uyumun korunması her zamankinden daha fazla önem kazanmıştır. Bu bakımdan, Türkiye olarak Lübnan’ın yanında durmaya devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi. Dış politika önceliklerinden birinin yakın ve komşu coğrafyada barış, güvenlik ve istikrarın tesisi olduğunun altını çizen Özhan, “Etrafımızda bir barış, güvenlik, istikrar ve refah kuşağı oluşturulması için her zaman olduğu gibi özveriyle gayretlerin sürdürülmesi gerekmektedir ve bu gayretlerin içerisinde de bu tezkerenin konusu olan uluslararası kuruluşlar da bulunmaktadır” diye konuştu.

‘Sadece hafifliyor’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz ise görüşmeler sırasında grubu adına yaptığı konuşmada, tezkereye olumlu oy vereceklerini belirterek, bu tür uluslararası görevlerin ülkelerin görünürlüğü ve etkinliği açısından önemli olduğunu söyledi. Türkiye ile İsrail arasındaki mutabakata değinen Yılmaz, Gazze’ye ablukanın kaldırılmasının gemilerin doğrudan Gazze limanına gitmesi anlamına geldiğini, ancak yapılan açıklamaların ablukanın kalkmadığını ortaya koyduğunu savundu. Yılmaz, “Gazze’ye abluka kalkmıyor. Olan İsrail Limanı’ndan, İsrail denetiminde Gazze’ye geçecek malların hızlandırılmasından ibarettir. Yani abluka hafifliyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘Talepler karşılandı’

Tezkere görüşmelerinde hükümet adına konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin Mavi Marmara olayından sonra, “Özür dilenmelidir, tazminat ödenmelidir, Gazze’ye yönelik ambargo kaldırılmalıdır” dediğini belirterek, “Özür dilenmiştir, tazminat konusu bu anlaşmayla birlikte açıklığa kavuşturulmuştur. Gazze’ye de ambargo Türkiye üzerinden kaldırılmaktadır. Türkiye’nin talepleri yerine geldiği için bu anlaşma imzalanmıştır” dedi.

Haberin Devamı