Gazete Vatan Logo

TBMM’de pantolon devrimi!

Kadın vekile yasak kalktı erkek vekile zorunlu oldu!

Genel Kurul’da kadın vekillerinin pantolon giyebilme yasağı kalkarken, mevcut düzenlemede erkek vekilleri için ‘pantolon giymenin’ zorunluluk olmadığı komisyonda fark edildi. Burhan Kuzu, “Erkeklerin pantolon giyebileceği unutulmuş” esprisi yaptı

AK Parti’nin kadın vekillerin pantolon giyebilmesine imkan tanıyan Meclis İçtüzük değişiklik teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. Teklifin görüşmeleri sırasında yıllardır yürürlükte bulunan mevcut içtüzük hükmünün erkek milletvekilleri için pantolon giymeyi zorunlu kılmadığı farkedildi. Mevcut İçtüzükte erkek milletvekilleri için sadece ceket giymek ve kıravat takmak zorunluluğu vurgulanıyor. Kabul edilen teklifle, kadın vekiller için yasak olmaktan çıkartılan pantolon, erkek vekiller için zorunluluk haline getirilirken, içtüzükteki “bayan” ifadesi de “kadın” olarak değiştirildi.

Teklifi görüşen komisyondaki diyaloglar şöyle:

- TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam: Bu ihtiyaç tüm dünyada benimsenmiştir. Meclisimizde kadın milletvekillerine daha rahat çalışma imkanı sağlamak için böyle bir değişiklik yapılmasını öngörüyoruz.

- CHP Konya Milletvekili Atilla Kart: Teklife olumlu bakıyoruz. Ama gündemle ilgili bir şeyl söyleyeceğim. İsrail üzerinden Suriye’yi vurma planları...

- Komisyon Başkanı Burhan Kuzu: Ne alakası var? Aşağıda basın toplantı salonu var. 8 yıldır bunu yapıyorsun. Huylu huyundan vazgeçmiyor, ben ne yapayım? Konumuz bu değil.

- CHP’li Kart: İsrail üzerinden Suriye’ye karşı Türkiye’nin öncü kuvvet olarak kullanılmak istendiğini görüyoruz. Dış siyasette Alman vakıfları yoluyla Deniz Feneri davasında stratejik mevki kazanılmak isteniyor. Türkiye’nin sağduyulu kamuoyu bu gerçekleri görüyor.

- MHP Konya Milletvekili Faruk Bal: Türkiye’de kılık kıyafetle ilgili sorunlar sosyal yara haline geldi. MHP bunun sorun olmaktan çıkarılması için gerekli çabayı gösterecektir. Şimdi Anayasa Mahkemesi de belirli bir şekle dönüştürüldüğüne göre bu sorunun tekrar toplumsal mutabakatla çözülmesi için MHP’nin samimi duygularını sizinle paylaşmak istiyorum.

‘Allah çarpar’

- AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop: Türkiye’de genel olarak kılık kıyafetle ilgili düzenlemeler hep askeri yönetimler döneminde yapıldı. Üniversitede başörtüsü sorunu 1986 yılında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in Çukurova Üniversitesi’nde yapılan konuşmasıyla başladı. Türkiye’de insanların kılık kıyafetine karışılmadığı, makul çerçeve içinde herkesin dilediği gibi bir ülke olması temennisini dile getiriyorum. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu yasakları da kaldırırız.

- CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen: Son 7 yılda 5 bin kadın öldürüldü, taciz ve tecavüz suçlarında yüzde 35 artış oldu. Kadınların işgücüne katılımı 1999 yılında yüzde 34,1 iken, 2010 yılında yüzde 27,6’ya düştü. Bütün bunlar, ‘Acaba siyasi iktidarın kadına bakış açısında bir yanlış mı var?’ sorunu akla getiriyor. Bakanlığın adından da ’kadın’ın çıkarılması, bu sorunu büsbütün akla getiriyor. Acaba siyasi iktidarın kadına bakış açısı sorunlu olduğu için mi kadınların durumu gittikçe kötüleşiyor?

- Komisyon Başkanı Kuzu: Kadına bakışımız her zaman doğru. Yanlış bakış olmaz. Allah çarpar.

- Ak Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu: (Komisyon Başkanı Kuzu’ya kendisine geç söz verdiği için tepki gösterdi) Geçen yıl anayasada kadınlara pozitif ayrımcılık getirdik ama ama siz negatif ayrımcılık yapıyorsunuz.

Görüşmeler sırasında mevcut içtüzük hükmünde olduğu gibi önerilen değişiklik metninin de milletvekilleri ve bakanların sadece erkek olabileceği algısı yarattığı ve erkek milletvekilleri için pantolon giyme zorunluluğu ifade edilmediği yönündeki eleştiriler üzerine Komisyon Başkanı Kuzu’nun da, “Gerçekten erkeklerin pantolon giyebileceği unutulmuş. İlave edilmeli” şeklindeki desteğiyle, teklif hükmü değiştirilerek benimsendi.


Protez bacağım vesile olduysa mutluluk duyarım

CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda pantolon giymesine imkan veren düzenlemeyi değerlendirdi. Pavey, “Buna benim protez bacağım vesile olmuşsa, -ki öyle görünüyor- mutluluk duydum. Bir kere daha bana bu, engelli sorununun ne kadar vahim, büyük durumda olduğunu gösterdi” dedi. Pavey’in basın toplantısı daanı tarafından işaret diline çevrildi.

Mevcut durum nasıldı ne oldu?

Kabul edilen teklifin TBMM Genel Kurulu’nda da aynen benimsenmesi durumunda, mevcut Meclis İçtüzüğü’nün kılık kıyafeti düzenleyen 56. maddesindeki “Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personeli ceket giymek ve kravat takmak zorundadırlar. Bayanlar tayyör giyerler” hükmü, “Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri bakanlar, TBMM Teşkilatı memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer, kravat takar; kadınlar ise tayyör veya ceket ve pantolon giyer” şeklinde değiştirilecek.

Haberin Devamı