Gazete Vatan Logo

TBMM'de gerginlik çıktı

TBMM'de gerginlik çıktı

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, "CHP'yi terörle yan yana göstermeye yönelik algı operasyonlarının araştırılmasına ilişkin önerisinin" görüşmelerinde, AK Parti ile CHP'li milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.

CHP, "CHP'yi terörle yan yana göstermeye yönelik algı operasyonlarının araştırılmasına ve 2016 yılında cezaevinde terör örgütleriyle ilişkiye geçtiği iddia edilen 24 CHP milletvekilinin incelenerek gerçeklerin ortaya çıkmasına yönelik araştırma önergesinin bugün görüşülmesi" önerisini Genel Kurula getirdi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partisinin milletvekillerinin cezaevi ziyareti ile ilgili sözlerinin ardından CHP'ye yönelik organize bir yalan çetesinin harekete geçtiğini belirterek, "Bu yalan çetesinde belediye başkanı, köşe yazarı, siyasetçi var. Ankara'nın haramisi halkın vergilerinden çaldığı parayla gece yarısı afişler yaptırdı ve tüm reklam panolarına belediye kaynaklarını kullanarak, bu alçakça yalanları astırdı." dedi.

Haberin Devamı

Veli Ağbaba, "Bizler cezaevine giderken hem mahpusun suçuna hem de menşeine karşı gözümüzü kapattık, gözümüz kördü. Hiç kimsenin siyasi görüşüne, etnik kimliğine, sosyal statüsüne bakmadık. Mağdur olduğunu iddia edenlerin yanında yer aldık, kimden mektup geldiyse sorunlarını inceledik. Bu karalamalarla CHP'yi teslim alamayacaksınız. Hangi cezaevinde kim haksızlığa uğruyorsa, kimliği, siyasi görüşü ne olursa olsun; CHP'nin milletvekilleri haksızlığa uğrayan insanların yanında olmaya devam edecektir." diye konuştu.

CHP'nin cezaevi komisyonunun birçok cezaevi ziyareti yaptığını belirten Ağbaba, "Hiç kimsenin selam vermediği, AKP Grubunun selam vermekten korktuğu, 20 yıl cezaevinde tecritte kalmış İBDA-C'nin lideri olduğu iddia edilen Salih Mirzabeyoğlu'nu ziyaret eden ilk milletvekilleri CHP milletvekilleridir. Cüppeli Ahmet'in mağduriyetini biz gündeme getirdik. Ayırt etmeden herkesin yanında yer almaya çalıştık." ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan, "havuz ve haram medyası"nın yalanlarını düzeltmesini beklediklerini, ancak bunun olmadığını kaydeden Ağbaba, Bozdağ'ın, "CHP'li milletvekilleri 2016 yılında 81 teröristi ziyaret etti." dediğini aktardı. Veli Ağbaba, bakanın bu sözleriyle CHP'yi hedef gösterdiğini ifade ederek, "Yalan medyası bunu da yazdı. Bu alçakça bir yalan, hayasızca bir yalan." dedi.

Haberin Devamı

CHP'li Ağbaba, CHP'li milletvekillerinin cezaevinde ziyaret ettiği kişilerin fotoğraflarını göstererek, cezaevlerine Adalet Bakanlığının izniyle gittiklerini söyledi. Ağbaba, "Bize iftira atan Adalet Bakanına hodri meydan diyorum. Hangi CHP milletvekili hangi teröristi hastanede ziyaret etmişse açıklasın, gün ve saat versin. Adalet Bakanını, Hitlerin propaganda bakanı Goebbels duysaydı önünü ilikler, önünde saygıyla eğilirdi ve 'ben bile senin kadar yetenekli değilim' derdi." iddiasında bulundu.

AK Parti'li Tayyar'ın sözleri

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar ise CHP'nin önerisinde, "partilerinin kurumsal olarak terör örgütleriyle ilişkilendirilmesinden çok ciddi rahatsızlık duyulduğu, algı operasyonu başlatıldığı ve bu nedenle araştırma komisyonu kurulmasının istendiğini" söyledi.

Haberin Devamı

Atatürk'ün kurduğu bir siyasi partinin, terör örgütleriyle ilişkilendirilmekten rahatsız olmasını önemsediğini söyleyen Tayyar, "Keşke bu hassasiyeti bugün değil, daha önce yüreklerinde hissedebilselerdi. Gezi olayları başladığı zaman da aslı astarı olmayan birçok iddia, görüntü kullanıldı. Sokaklardan iktidar devşirmeye yönelik girişimleri CHP ciddi biçimde destekledi. O zaman yüreğimizi parçalayan bazı sahneler CHP'yi hiç rahatsız etmedi. Kurucuları Mustafa Kemal Atatürk'ü Abdullah Öcalan'la aynı fotoğraf karesine sokan CHP'li gençlerle ilgili herhangi soruşturma yapılmadı." dedi.

Tayyar, bu sözlerine yanıt veren CHP'li milletvekilleri ile tartıştı ve "ahlaksızlık yapma" dedi.

"CHP bu yaşananlar karşısında kendi iç muhasebesini yapsa daha doğru bir yolu tercih ederdi." diyen Tayyar, "'Bizimle ilgili bir algı operasyonu var' diyorsunuz. Peki MHP ile ilgili neden yok? Sayın Baykal'ın genel başkanlık yaptığı dönemde CHP ile bu tür ilişkilendirmeler yoktu. Ne zaman başladı? Sayın Kılıçdaroğlu'nun genel başkan olmasından sonra başladı." sözlerini kullandı.

Haberin Devamı

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan'ın, "1992 doğumlu bir kadını vücudunu patlatarak ölüm saçmaya iten sebepleri konuşmadıkça terörle mücadele yalandır." şeklinde tweet attığını kaydeden Tayyar, "Bir canlı bombanın ruh halini anlamaya çalışanlar, yani sizler, bir şehit yakınının ruh halini niye anlamaya çalışmıyorsunuz?" diye sordu.

Şamil Tayyar, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan'ın teröriste "eylemci" dediğini iddia ederek, "Sayın Sezgin Tanrıkulu, canlı bomba sonucu hayatını kaybedenlerin olduğu bir süreçte, eğer PKK'nın kanalına çıkıyorsa ve orada CHP'nin politikalarını anlatıyorsa ve birisi de sizi onlarla ilişkilendiriyorsa, sizin söyleyeceğiz bir sözünüz var mıdır?" diye konuştu.

"Aylin Nazlıaka'yı ihraç ettiniz"

CHP'li milletvekilleri, Tayyar'ın, "Atatürk'ün posterini indirdi diye Aylin Nazlıaka'yı ihraç ettiniz." sözlerine tepki gösterdi.

Şamil Tayyar, bu sırada kendisine laf atan CHP'liler ile tartıştı, bir milletvekiline "Terbiyesizlik yapma lan, ahlaksız." yanıtını verdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Tayyar'ın konuşmasının ardından yerine geçmesinden sonra ayağa kalkarak, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'dan, Tayyar'ı bu sözlerinden dolayı uyarmasını ve bu sözleri hakkında işlem yapılmasını istedi.

Gerginlik birleşime ara verdirdi

Altay, kendisine laf atan Tayyar'a, "Sen lan diyemezsin lan." diye bağırdı. Bunun üzerine, CHP sıralarına yürümek isteyen Şamil Tayyar'ı milletvekili arkadaşları durdurdu. Başkanvekili Bahçekapılı da salondaki gerginliğin artması üzerine birleşime ara verdi.

Aradan sonra birleşimi açan Bahçekapılı, tutanakları incelediğini ve Genel Kurulda kullanılan kelimeleri burada tekrarlamaktan hicap duyacağını söyledi. Bahçekapılı, milletvekillerini, "Kürsüden konuşurken ve oturdukları yerden laf atarken sözlerine dikkat etmeleri" konusunda uyardı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç'ın konuşması sırasında da AK Parti ve CHP'li milletvekilleri arasında tartışma ve gerginlik yaşandı.

CHP'li milletvekilleri, Dalkılıç'ın, "terör örgütü mensuplarını cezaevinde ziyaret eden CHP'li milletvekillerine ait olduğunu" iddia ettiği listeyi okumasına tepki gösterdi.

TBMM Başkanvekili Bahçekapılı, gerginliğin uzaması üzerine birleşime yeniden ara verdi ve grup başkan vekillerini Başkanlık Divanı arkasındaki odaya çağırdı.

Tekrar açılan birleşimde CHP'nin önerisi kabul edilmedi.