Gazete Vatan Logo

Tazminat vergi iadesi nasıl alınır? Başvuru nasıl yapılır?

İşçi ve işverenin karşılıklı anlaşarak alınan tazminatlarda gelir vergisi kesiliyor. 27 Mart 2018 tarihinden önce işten ayrışan işçiye ödenen tazminatlardan kesilen vergilerin iadesi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın interaktif Vergi Dairesi üzerinden alınabiliyor. Evrakları tam olan kişiler vergi dairesine gitmeden internet üzerinden başvurularını yapabiliyor. Peki, tazminat vergi iadesi nasıl alınır? Tazminat vergi iadesi için gerekli evraklar nelerdir?

Tazminat vergi iadesi nasıl alınır? Başvuru nasıl yapılır?

İşçi ile işveren karşılıklı anlaşarak işten ayrıldığından alacağı tazminatların neler olacağını ve bu tazminatlardan ne kadar kesinti yapılacağını merak ediyor. İşçi ile işverenin karşılıklı iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ödenen tazminatlardaki gelir vergilerinin iadesi için başvurular internet üzerinden yapılabiliyor. Türkiye’de ikâle sözleşmesi tazminatları dışında kıdem tazminatı alanlardan damga vergisi dışında ise kesinti yapılmıyor. İşte tazminat alanlara vergi iadesi nasıl yapılır? Vergi iadesi başvurusu nasıl yapılır?

KIDEM TAZMİNATI VERGİ İADESİ NASIL ALINIR?

Tazminat vergi iadesi başvuruları İnteraktif Vergi Dairesi (İVD) sitesi https://ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi www.gib.gov.tr üzerinden yapılmaktadır.

İVD şifresi ile giriş yapıldıktan sonra (İVD şifresi olamayanlar ise e-devlet giriş seçeneğinden İVD’ye giriş yapabilirler) İnteraktif Vergi Dairesi sitesinin en solundaki ‘’İşlemlerim’’ sekmesini tıklanmalı. Sekmenin açıldıktan sonra ‘’İkale Sözleşmesi veya Karşılıklı Sonlandırma Sözleşmesi Kapsamında Gelir Vergisi İade Talebi’’ yazan sekmeye geçiş yapılmalı. Bu işlemin ardından vergi iadesi başvuru için kişi hazırdır.

Haberin Devamı

Vergi iadesi talebinde bulunabilmek için dava açmamış olmak gerekmektedir. Eğer açılmış dava varsa da vazgeçmek gerekmektedir. Bu nedenle önce açılmış bir davanızın olup olmadığını sorgulamalısınız.

Sorgulama işlemi yapıldıktan sonra, açılmış davanız varsa davadan feragat başvurusu yaptıktan sonra İVD’ye tekrar giriş yapmalısınız.

Açılmış bir davanız var mı? sorusuna cevabınız evet ise, davadan feragat dilekçesinin ilgili mahkemeden giriş tarihi ve sayısı istenir. Cevabınız hayır ise, sitede yeni bir sayfa açılır.

Açılan sayfada vergi kesintisi yapılan tutara ait ücret bordosunun döneminin ay ve yıl olarak girilmesi gerekir.

Bu adımın tamamlanmasından sonra, vergi iadesinin yatırılmasını istediğiniz bankanın şube ve iban numarası bilgilerini girmeniz gerekmektedir. İşverenin vergi kimlik numarası ve T.C. numarasını da girdikten sorgulaya basın. Sorgulaya bastıktan sonra bilgiler doğru girilmişse işverenin unvan ve isminin baş ve son haberleri çıkar. İşlemler tamamlandıktan sonra karşınıza çıkan ekrandan ikale ve işten ayrılma sözleşmesi, ücret bordosu ve ne kadar vergi ödeneğini gösteren belgeleri elde edebileceksiniz. Sadece onay butonuna basmanız gerekiyor. Onay butonuna basmanız ardından cep telefonuna gelen SMS şifresinin girdikten sonra işlem tamamdır.

Haberin Devamı

HANGİ TAZMİNATLARDA VERGİ KESİNTİSİ İADESİ YAPILIR?

İş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları, bonus ödemesi, hizmet ödülü, hizmet primi, ek ödeme, ikramiye gibi tazminatlarda kesilen gelir vergisi iade edilir.

VERGİ İADESİ YAPILMAYAN KESİNTİLER

27 Mart 2008 öncesi ikale sözleşmelerinde, İzin, mesai, ihbar ikramiyesi ve işten ayrılış tarihi öncesi hizmetle bağlantılı olarak ödenen performans primi vb. ödemeler ücret kapsamında değerlendirilir. Bunlardan yapılan gelir vergisi kesintileri iade edilmeyecektir.

Haberin Devamı

Emekliye ayrılma nedeniyle ödenen tazminatlar da emekli ikramiyesi niteliğinde değerlendirildiğinden, bu ödemeler için de gelir vergisi iadesi yapılmaz.

TAZMİNAR VERGİ İADESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Karşılıklı Sonlandırma Sözleşmesi, İkale Sözleşmesi veya İş Akdinin Sonlandırılmasına İlişkin Benzeri Diğer Sözleşme ve Belgeler (Kesintiyi Yapmakla Sorumlu Olan İşverenden Temin Edilen)

İkale Sözleşmesine İstinaden Yapılan Ödemelere İlişkin Kesinti Tutarlarını Gösterir Belge (Ücret Bordrosu vb.)

İadeye Konu Tazminatların İşveren Tarafından Hizmet Erbabına Ödendiğine İlişkin Belge (Dekont, Makbuz, Hesap Ekstresi vb.)

İade Talebinin Avukat veya Vekil Tarafından Yapılması Halinde Vekâletname Örneği