Gazete Vatan Logo

Tazminat talebine ret!

100 bin TL’lik manevi tazminat davası açmıştı

Eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt, Sağlar’ın Birgün gazetesinde 15 Mayıs 2008’de yayımlanan “Büyükanıt’a Dosya Verildi mi?” başlıklı köşe yazısı üzerine, “kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu” iddiasıyla, gazete ve Sağlar aleyhinde toplam 100 bin TL’lik manevi tazminat davası açmıştı. Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Sağlar ve Birgün gazetesinin, Büyükanıt çiftine toplam 17 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetmiş, ancak karar Yargıtay tarafından “eksik inceleme” gerekçesiyle bozulmuştu.

- AİLE MAĞDUR OLDU: Yargıtay’dan dönen ve yeniden Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davanın dünkü duruşmasına tarafların avukatları katıldı. Davacı Yaşar ve Filiz Büyükanıt’ın avukatı Levent Koçer, Büyükanıt aleyhine, gerçekle ilgisi olmayan birçok yayın yapıldığını belirterek, “Söz konusu yazıdan dolayı Büyükanıt ve ailesi zarar görmüştür” diye konuştu.

- BASIN GÖREVİNİ YAPTI: Fikri Sağlar’ın avukatı Tülay Asma ise Sağlar’ın, “Basın olarak kamuoyunu bilgilendirme görevini yapmıştır. Bu bir basının görevidir” dedi. Gazetenin avukatı Mehdi Bektaş da yazının ilgi uyandıracağı ve kamuoyunu bilgilendireceği gerekçesiyle kaleme alınıp, yayımlandığını ifade etti.

- BU KEZ RET: İlk kararında Fikri Sağlar ve Birgün gazetesinin, Yaşar Büyükanıt için 10 bin TL ve eşi Filiz Büyükanıt için 7 bin TL olmak üzere toplam 17 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmeden mahkeme, bu sefer farklı karar vererek davanın reddedildiğini açıkladı. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi mahkemenin önceki kararını Sağlar’ın yazısının “basın özgürlüğü” kapsamında olup olmadığının ve “Hurşit Tolon’un evinde ele geçirilen belgelerde Filiz Büyükanıt’ın harcamalarıyla ilgili belgeler olduğu” iddiasının araştırılması gerektiği gerekçesiyle bozmuştu.

Haberin Devamı