Gazete Vatan Logo

Taze baklanın mevsimi geldi

Baklanın hasat ayındayız. Salçalı kuru bakla mı, fava mı, salata mı, çorba mı, keşkek mi? Yoksa taze veya salçalı iç bakla mı? Yoğurtlusu mu? Hangisini yaparsanız yapın, tam zamanı…

Taze baklanın mevsimi geldi

Eylül’de ekmiştik… Baklanın hasat ayındayız artık. Tadına doyum olmayan sofralarımızın hem lezzeti, hem de rengi olan bir sebze. Haydi ağzımızdan çıkartalım artık baklayı. Antik dönemlerden bu yana hakkı tam olarak teslim edilememiş zenginliklerimizden birisi. Tam 10 bin yıldır da midelerimizin dostu.

Akdeniz coğrafyasının yerlilerinden. Türkiye, bakla üretimi konusunda da ilk sıralarda. Bakla, kelime olarak Arapça ve yeşil ot anlamına geliyor. Bizde yeşil ot yerine Arapça bakla denmiş. Ve içinde bolca bulunan Dopamin, Parkinson hastaları için bulunmaz bir nimet.

Diyet listelerinin baş tacı

Hepinizin bildiği gibi sağlıklı beslenme artık mutfak gündemimizin en başında. Burada da doğal ürünlerin topraktan soframıza uzanan yolculuğu çok önemli. Bakla zengin bir karbonhidrat türü olarak lifleri olan bir sebze. Bitkisel protein bakımından zengin. Demir, fosfor, kalsiyum, potasyum, A Vitamini, B1 Vitamini, B2 Vitamini, B6 Vitamini ve C Vitamini içeriyor.

Bir başka özelliği de kalori bakımından çok düşük bir sebze olduğu için zayıflamak isteyenlerin diyet listelerinde baş köşede. 100 gram taze bakla sadece 48 kalori.Kan şekerini düzenleyerek şeker hastalarına destek veriyor.

Haberin Devamı

Beyaz bakla evet siyah bakla hayır

Beyaz olan bakla çiçeğinin üzerindeki siyah lekeler, ölülerin ruhlarını sembolize eden karanlık kabul edilmiş. Romalı komutanlar uğursuz saydıkları bakla tarlasına girmemek için savaş bile kaybetmişler. Sonra iş yumuşamış, Yunanlılar kanunları oylamak ve uygulamak için bakla fasulyelerini kullanmışlar: Beyaz bakla evet, siyah bakla hayır… Azot zengini baklaya fal için de başvurmuşlar.
Buyrun size Romalı Marcus Gavius Apicius’tan yaşı 2 bin yılı deviren Aşçılık Üzerine kitabından bir tarif: “Kabuklu baklayı ayıklayıp doğradıktan sonra tencereye koyun. Pırasa, taze kişniş ve ebegümeci çiçeklerini de üzerine yerleştirin. Üzerine ezilmiş biber, selam otu, kekik, rezene tohumu, keklik otu, şarap dökün, yağ ekleyin. Malzemeler yumuşayıp çöktüğünde karıştırın. Pişince üstüne zeytinyağı koyun.
Bodrum Kısmet Lokantası tarifleri
Fava

Malzemeleri:

500 gr kuru iç bakla

1 adet orta boy soğan

1 küçük havuç

1/2 çay bardağı zeytinyağı

Yeterince tuz

Tuzun iki katı şeker

Hazırlanışı:

Baklayı yıkayın ve süzün. Piyaz doğranmış soğanı ve havucu zeytinyağı ile kavurun ve baklayı ekleyin. Üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin ve tuzla şekeri ekleyin. Kaynamaya başlayınca altını kısın. Çırpma teli ile sık sık karıştırarak püre kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 35- 40 dakika pişirdikten sonra ocaktan alarak blenderla çekin. Soğurken arada karıştırarak, kabuklaşmasına engel olun. Soğuyunca üzerine ince doğranmış kırmızı soğan, dereotu ve zeytinyağı gezdirerek servis edin.

İç baklalı enginar

Malzemeleri:

10 adet ayıklanmış ve dörde bölünmüş enginar

200 gr iç bakla

1 adet soğan

1 çay bardağı zeytinyağı

1 limon suyu

1 tatlı kaşığı un

1/2 bağ dereotu

Yeterince tuz

Tuzun iki katı şeker

Hazırlanışı:

İç baklayı kaynar suda 2 dakika beklettikten sonra süzgece alın ve el yakmayacak kadar soğuyunca hafifçe sıkarak kabuğundan ayırın.

Soğanları zeytinyağı ile kavurun, enginarları ilave edip unu serpin ve karıştırın. Üzerini örtecek kadar sıcak su ekleyip tuzu, şekeri ve limon suyunu da katarak kapağını kapatın. Kaynayınca altını kısarak 20 dakika kadar pişirin.

Sonra iç baklaları ilave edip 15 dakika daha pişirin. Bakla ve enginarlar yumuşayınca yemeği ocaktan alın. Soğuduktan sonra üzerine dereotu serpip servis edin.

Zeytinyağlı bakla

Malzemeleri:

500 gr taze bakla

1 adet orta boy soğan l 1/2 bağ dereotu

1 çay bardağı zeytinyağı

1 limon suyu

1 tatlı kaşığı un

Yeterince tuz

Tuzun iki katı şeker

Hazırlanışı:
Baklaları yıkayın ve kılçığını temizleyerek 3-4 cm boyunda doğrayın. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağı ile birlikte kavurun. Üzerine baklayı, unu, tuzu ve şekeri serpin, 1 su bardağı sıcak suyu ve limon suyunu da ekleyip karıştırın. Kaynayınca altını kısarak yaklaşık 40 dakika boyunca pişirin. Baklalar yumuşağınca kapağını açmadan soğumaya bırakın. Soğuyunca doğranmış dereotu ile karıştırın ve sarımsaklı yoğurt ile servis edin.

Haberin Devamı