Gazete Vatan Logo

Tavuklar da mahsur kaldı

Akhisar-Balıkesir hattını esir alan kara kış beyaz et sektörünün lojistik imkanlarını da zorladı. Bazı büyük restoranlarda sevkiyatlar gecikince tavuk sıkıntısı yaşandı

Geçen hafta Türkiye’yi etkisi altına alan kara kış, yolların kapanmasına, özellikle yılbaşı tatili planı yapanların yolda kalmasına neden oldu. Ancak kara kış sadece tatilci ve araç sahiplerini olumsuz etkilemedi. Kar yüzünden özellikle beyaz et sektöründe sevkiyatlar sekteye uğrayınca aralarında uluslararası restoran zincirlerinin de bulunduğu bazı büyük restoranlarda tavuk sıkıntısı yaşandı.

Dev zincirler etkilendi

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, kötü hava koşulları yüzünden bölge bazında sorunlar yaşandığını söylerken tavuk sıkıntısı yaşayan zincirlerden olan KFC Türkiye’nin yetkilileri de yılbaşı özel kampanyalarının da etkisiyle bir süre sıkıntı çektiklerini vurguladı. Tüm ürünlerinde taze tavuk kullandıklarını kaydeden KFC Türkiye, kötü hava koşullarının da etkisiyle restoranlarında kısa süreli yaşanan sıkıntıya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “KFC’nin Türkiye genelindeki tüm restoranlarında taze tavuk kullanılıyor. Yılbaşında uyguladığımız ‘But’lu yıllar kampanyamız da tüketicilerin büyük ilgisini çekti. Bu kampanyanın çok tutması nedeniyle özellikle İstanbul’daki restoranlarımızda taze tavuk yetiştirmekte zaman zaman zorlandık. KFC restoranlarında tamamen taze tavuk kullanılması ve stok ürün kullanılmaması nedeniyle böyle bir durum yaşandı.”

Haberin Devamı

Yılbaşında zararına satış

Bu arada BESD-BİR Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, yılbaşında satışların iyi gittiğini ancak fiyatlardaki gerileme yüzünden bunun sevincini yaşayamadıklarını anlattı. Koca, “Tavuk eti fiyatları geçen senenin gerisinde... Aslında fiyatlar sürekli geri gidiyor. Sektörde zararına satışlar devam ediyor maalesef” dedi.

Tavuk eti üretiminin geçen yıl 1 milyon 790 bin ton civarında gerçekleştiğini kaydeden Koca, “2014’te üretimde yüzde 5-6 artış oldu. 2014 yılını 1.9 milyon ton üretimle kapattık” dedi.

Gediz taştı, binlerce hayvan telef oldu

Manisa’nın Turgutlu ilçesinde, Gediz Nehri’nin taşması sonucu binlerce dönüm tarım arazisi ile 70’e yakın besi hayvan çiftliği sular altında kaldı, 22 bin tavuk telef oldu. Aralıksız devam eden yağışlar nedeniyle Turgutlu Ovası Geren, Arpalık, Sarıbey, Urganlı, Hamzabeyli’de ekili alanlarda zarar meydana geldi. Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, “70’e yakın hayvan besi çiftliği sular altındadır. Yüzlerce hayvan mahsur kalmıştır” diye konuştu.

Haberin Devamı