Gazete Vatan Logo

Tatilde zihin temizliği yapın!

Uzmanlar, "tatilde işten uzak durun ve zihninizi temizleyin" önerisinde bulunuyor.

Tatilde zihin temizliği yapın!

Teknolojik imkanlar iş takibini kolaylaştırmakla birlikte tatillerde zihin temizliğinin önüne geçiyor. Dolayısıyla yıl içinde motivasyonsuzluk, performans düşmesi ve hatta tükenmişlik kaçınılmaz olabiliyor. O yüzden uzmanlar, "tatilde işten uzak durun ve zihninizi temizleyin" önerisinde bulunuyor.

Özellikle yoğun çalışma temposunda olan, hatta biraz da işkolik olarak nitelendirilebilecek kişiler için tatil, süreçlerin aksamasına neden olacak bir dönem olarak görülüyor. Bir yandan turistik geziler ya da aktivitelerin listesi oluşturulurken, diğer yandan tatil dönüşü işlerin toparlanmasını sağlayacak planların akıldan çıkarılması pek de mümkün olmuyor. Bu durumda hiç de azımsanmayacak sayıda kişi tatil ve işi aynı anda yürütmeye çalışıyor. Sonuç, beden ve ruhsal dinlenmenin gerçekleşemediği ve yorgun dönülen bir tatil!

Bir yandan tatil yapıp, bir yandan da iş ile ilgili planlamaları da yürütebileceğini düşünen kişilerin tatilde zihinlerini temizleyemediklerini belirten Acıbadem Adana Hastanesi’nden Psikolog Meriç Mavi, bazı insanların, tatilin yapılış nedenlerini yok sayarak rutinden şaşmanın, kendilerine zarar verebileceğini düşündüklerini söylüyor. Tam aksine disiplinli çalışmanın tatil yapmamak ya da dinlenmeye zaman ayırmamak anlamına gelmediğine işaret eden uzman, tatilin kişinin kendisini rehabilite etmesi için gerekli olduğunu vurguluyor.

Haberin Devamı

DİNLENMEDEN GEÇİRİLEN BİR YILIN SONUNDA PERFORMANS DÜŞÜYOR

Tatillerin genel sağlığın korunması açısından son derece önemli olduğunu belirten Psikolog Meriç Mavi, günlük tempoya tatillerle mola vermenin kalp sağlığını korumak, tansiyonu kontrol etmek ve stresle baş edebilmek için gerekli olduğuna dikkat çekiyor.

Bedenen ve zihnen huzurlu ve mutlu olmakla performans arasında güçlü bir bağlantı olduğunu anlatan Mavi, “Mutlu insanların çok daha üretken çalıştıkları birçok araştırmayla da gösterilmiş durumda. Bununla birlikte dinlenmeden geçirilen bir yılın sonunda hem motivasyon hem de verimliliğin azaldığı da biliniyor” diyor.

Psikolog Mavi, önümüzde uzun bir bayram tatili varken, hem tatilin tadını çıkarmamızı hem de dönüşte çok daha verimli olmamıza yardımcı olacak önerilerini ise şöyle sıralıyor:

Haberin Devamı

TATİLDE, TATİL SONRASINA HAZIRLANIN

İşleriniz içinde öncelik sıralaması yapın: Yürüttüğünüz çalışmaları bölerek çözümlemek hayata karşı olumlu bakış açısı sağlayacaktır. Bu nedenle öncelikli olduğunu düşündüğünüz işleriniz varsa tatil planlarınızı onları hesaplayarak organize edin. Böylelikle gitmeden önce çözüme ulaştığından emin olabilir ve çok daha huzurlu bir dönem geçirebilirsiniz.

Tatilinizi planlayın: Bu dönemde yaşayacağınız herhangi bir problem tatilden verim almadan dönmenize neden olacaktır. Dolayısıyla gezi planınıza göre gitmeyi düşündüğünüz yerler için gerekli rezervasyonları yaptırın ya da uygunluğunu kontrol edin. Gitmeden önce yapılacaklar listesi hazırlayarak işlerinizi kolaylaştırın.

Sevdiklerinize zaman ayırın: Günlük yaşam temposunda çok fazla zaman ayıramadığınız sevdiklerinizle bir arada olmaya çalışın. Tatilde daha az telefon görüşmesi yapmanın, aile ya da arkadaşlarınızla sohbetlere ortam yaratmanın ve çözülemeyecek problemleri dönüşe ertelemenin zihnen rahatlamanıza büyük katkı sağlayacağını unutmayın.

Haberin Devamı

Gününüzü iyi değerlendirin ve aktif olun: Elbette iyi bir uyku için tatilden daha güzel bir zaman olamaz. Ancak zamanınızı uyuyarak geçirmenin dinlenebilmeniz için yeterli olmadığını da unutmayın. Güne mümkün olduğunca erken başlayın ve aktif olmaya çalışın.

Keyif alabileceğiniz aktiviteleri takip edin: Zamanı iyi bir şekilde değerlendirmek ve zevk alacağınız aktiviteler yapmak stresten uzaklaşmanızdaki en büyük yardımcılarınız olacaktır. Bu nedenle günlük yaşamınızda yaptığınız sporları ya da ilgilendiğiniz sanatsal faaliyetleri takip edin. Yaşayacağınız tecrübelerin zaman içerisinde hoş bir anı olarak kalacağını unutmayın.

E postalarınız için günün belirli bir saatini seçin: Bazen sadece gelen e postaları okumak bile saatler alabileceği için geçen zamanın farkına varmadan gününüzü tamamlayabilirsiniz. Bu nedenle e postalarınızı mutlaka kontrol etmeniz gerekiyorsa bunun için her gün belli bir süre ayırın ve geri kalan zamanda onları yok sayın. (NTV)

Haberin Devamı