Gazete Vatan Logo

Tatilde kilo almama yöntemleri

Tatilde yenen ve içilen birçok şey tatil sonunda en az iki kilo olarak size geri dönüyor. Kilodan ve yağlanmadan korunmanız için taze sebze ve meyve tüketmek sizi kilolardan koruyor.

Tatilde kilo almama yöntemleri

Yaz tatillerinin en büyük keyiflerinden biri de gün boyu şezlongda yatmak ve limitsiz yeme-içmedir. Özellikle her şey dahil bir tatil köyüne gittiğinizde elinizdeki imkanların hepsini kullanmak isteyebilirsiniz. Tatil sürecinde yapılacak yanlış ve fazla beslenme, bir noktadan sonra ‘kilo alma, metabolizma ve sindirim sistemi gibi önemli bir düzenin bozulmasına neden olma, yağ oluşumu sağlama ve kilo vermeyi zorlaştırma’ gibi çeşitli sorunlara neden olacaktır. Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız tatilde kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Fast food ve alkollü içeceklere dikkat edin

Tatilde genelde havuz kenarının vazgeçilmezlerinden biri fast food yiyeceklerdir. Bir hamburgerin 660 kcal olduğunu biliyor musunuz? Yanında orta boy bir kola tercih ettiğinizde aldığınız enerji 830 kcal olacaktır. Ayrılmaz bu ikilinin yanına bir de orta boy patates kızartması eklersek toplamda 1165 kcal almış olacaksınız. Henüz envai çeşit soslardan söz etmedik. Ketçap ve mayonez tüketmediğiniz takdirde fazladan 88 kcal almamış olacaksınız. Eğer hamburgerin yanına alkollü bir içecek tercih ederseniz 250 kalori daha eklemeniz gerekecek. Oysa bir ana öğünde 450-500 kalori almanız gerekiyor. Fast food bir mönü ile fazladan 800-850 kalori almış oluyorsunuz. Bu size 85-90 gram yağ artışı ile geri döner.

Haberin Devamı

Bu rakamlar sadece bir öğün için, akşam yemeğinde de tercihiniz fast-food ve alkollü içecekler olursa aldığınız yağ miktarı iki katına çıkıyor ve kilonuz 228-240 gram artıyor. Bir günde fazladan alınan kalori miktarı bir haftalık tatilin sonunda size 1,5-2 kilo artışı olarak dönüyor.

Su kaybına karşı bitki çayı tercih edin
Uzun süre güneşte kalma vücutta ciddi miktarda sodyum, potasyum, magnezyum gibi minerallerle birlikte sıvı kaybı meydana gelir. Kahve ve aşırı çay içmek, alkol tüketmek vücuttan su kaybını artırır. Sıcaklada soğuk bitki çaylarını tercih ederek fazla kalori alımını önleyin.
Tatlı kaçamakları yoğun kaloriye neden olabilir
Serinlemek için içtiğiniz şeker içeren kokteyller 200-260 kcal, bira 215 kcal, tatlılardan waffle 520 kcal, 2 top dondurma 200 kcal içerir. Tatil sizin ruhunuzu dinlendirirken yoğun tatlı kaçamakları ile birlikte vücudunuza 2,5-3 kg getirdiğinin farkında bile olmazsınız.
Her sabah 45 dakika yürüyün
Tatilde formunuzu korumanın yollarından biri egzersizdir. Deniz kum ve güneşin olduğu bir ortamda sabah erken kalkıp her gün 45 dakika yürüyüş ile 150-200 kalori yüzme ile 200-250 kalori yakabilirsiniz. Sadece yüzme ile 1 haftada 300 gr yağ kaybı sağlayabilirsiniz tabii ki öncelik beslenmeyi dengelemekten geçiyor!
İçtiğiniz her çay, kahve için fincan başına 1 bardak su için
Vücutta kaybedilen sıvıyı yerine koymak ve sıvı kaybını önlemek için günde 3 litre su tüketin. Aldığınız diğer sıvıları su yerine koymayın. İçtiğiniz her çay, kahve için fincan başına birer bardak daha su tüketin, öğünlerinizde taze meyve ve sebzelere yer verin.
Desteği sebze ve meyveyle yapın
Yaz sıcaklarından korunabilmek için enerji deposu olan karpuz, kavun, erik, kayısı, kiraz, şeftali, çilek üzüm, incir gibi meyvelerin tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca meyve suyu yerine kendisinin tüketilmesi daha faydalıdır. Günde 2-3 porsiyon meyve farklı öğünlerde birer adet tüketilmeli.
Su şakaları hayatınızı karartmasın
Omurgayı güçlendirmek için yazın yapılacak en faydalı sporlardan biri yüzmedir. Fakat özellikle gençlerin macera tutkusu nedeniyle derinliği kestirilemeyen bölgelerden denize ve havuza atlamaları çok tehlikelidir. Bu tür bilinçsiz yapılan aktivitelerin özellikle boyun kırıklarına yol açma riskinin çok yüksek olduğunu ve bu tür olayların çoğunluğunun ya ölümle ya da felçle sonuçladığını söyleyen Liv Hospital Omurga Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Çağatay Öztürk yazın denizde yapılan şakaların nelere yol açabileceğini anlattı.
Sığ suya atlama kalıcı hasarlara sebep olabilir
Yaz mevsiminde arkadaşlar arasında yapılan birbirini yüksekten itme, suya batırma gibi şakaların sakatlanmalara hatta boğulma gibi hayati tehlikelere yol açabilir. Aşırı yüksekten aşağı atlanıldığında su beton etkisi yaratarak vücutta kırılmalara, şuur kaybına sebep olabilir. Yazın macera yaşamak isteyen gençler yüksekliklerini, derinliklerini bilmedikleri yerlerden denize ya da havuza atlarlar. Bilinmeyen bir yükseklikten atlama, vücuda omurilik felci gibi kalıcı hasarlar verebilir. Sığ suya balıklama atlama boyun kırıklarına neden olur.
Su kazalarında bunları unutmayın!
-Boğulan kişilere kurtarma ve ilkyardım bilmeyenlerin müdahale etmemesi gerekir. Boğulan kişilerin panikle hem kendilerine hem de kendilerini kurtarmak isteyenlere zarar vermesi mümkündür.
-Yüzme bilmeyenler derin sularda denize girmemeli. İyi yüzme bilenler bile kramp girmesi ya da başka bir rahatsızlık ortaya çıkması olasılığına karşı tek başlarına denize girmemeli.
-Suda boğulmaların en büyük nedeni panik. Çok iyi yüzme bilenler bile beklenmeyen bir durumda panik yapabiliyor. Panik başlayınca da boğulma ve ölüm peşinden geliyor.
-Boğulma tehlikesi yaşayanları sudan eğitimli kişiler çıkarmalı. Sudan çıkarılan kişiye yapay solunum yaptırılması önemlidir ve bunu ilk yardım eğitimi alan kişilerin yapması gerekir.
Omurga kırıklarında ilk yardım önemli
Omurga kırıklarına bağlı felç durumlarında omurga derhal dışarıdan tespit ile hareketsiz hale getirilerek hasta acilen bu tür hastalıkların tedavisinde uzmanlaşmış merkezlere ulaştırılmalıdır. Bu hastalara ilk 12-24 saat içerisinde yapılacak müdahaleler çok önemlidir. Doğru ve hızlı bir şekilde uygulanacak tedavi birçok hastayı felç durumundan kurtarabilecek potansiyele sahiptir.

Haberin Devamı