Gazete Vatan Logo

Tatilde eğlenirken öğrendiğini unutmasın

Toplam 18 milyon öğrenci yaz tatiline girdi. Yapılan anketlere göre velilerin yüzde 60’ı tatilin daha kısa olmasını istiyor. Peki ebeveynler bu süreçte ne yapmalı? Çocuklar yeni eğitim - öğretim dönemine nasıl hazırlanmalı? Konuyu uzmanlara sorduk.

Tatilde eğlenirken öğrendiğini unutmasın

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan toplam 18 milyon öğrenci tatile girdi. Çocukları yaz tatili heyecanı sararken veliler ise telaş içerisinde. Yapılan çeşitli anket sonuçları, velilerin yaklaşık yüzde 60’ının yaz tatilinin daha kısa olmasını istediklerini gösteriyor. Araştırmalar ise yaz tatilinin öğrencilerin sınıf seviyesindeki bilgilerinde en az bir aylık kayba neden olduğunu söylüyor. Tatilde öğrenme kaybı, öğrencilerin okuldan uzak kaldığı dönemde öğrenmiş olduklarının bir kısmını unutması demek. Bir yaz tatili boyunca öğrenciler, ortalama olarak matematik ve okuma yazma gibi temel derslerde öğrendiklerinin yaklaşık 10’da birini yani 1 aylık bir müfredatı her yaz tatilinde kaybediyor. Tatilden dönen çocuklar bir sonraki sınıfa bir ay geriden başlıyor. Bu kayıp en fazla ilkokul çağında gözlemleniyor. Ortaokul ve özellikle lise yıllarında tatilde öğrenme kaybı azalıyor ama bu problem yıllar itibarıyla eklenerek devam ettiğinden, 12 yıllık temel eğitim süreci sonunda yaz tatilinden dolayı ortalama öğrenme kaybı tam bir akademik yılın heba olması anlamına geliyor. Uzmanlar ise, yaz tatilinde çocukların çok sıkılmaması gerektiğini ancak akademik becerilerin de korunmasının elzem olduğunru ifade ediyor.

Haberin Devamı

Bırakın çocuklar bir hafta duvara baksın

Özellikle çalışan anne babalar, okullar kapanır kapanmaz çocukların boşta kalmaması gerektiğini düşünerek farklı arayışlar içine girer. Oysa bir hafta kadar evde sıkılmalarına izin vermeleri, daha sonraki etkinliklerin değerini artıracaktır. Bırakın çocuklar bir hafta duvara baksınlar, yapacak bir şey bulamasınlar ve sıkılsınlar. Bu arada televizyon ve bilgisayarla ilişkilerini kontrol altında tutmak gerekir.

Plana sadık kalarak ödevlerini hazırlasınlar

Velilerin etkin bir şekilde çocukların öğrenmelerini destekleyici önlemler almaları gerekir. Disiplinli çalışma, yaz tatilinden zaman çalma anlamına gelmez. Her gün okul ödevlerine ayrılacak zamanın dışında, çocukların gerçekten öğrenmeye zaman ayırmasını sağlamak zorundayız. Dikkat edilmesi gereken nokta, destekleyici çalışmanın anlamının günlük ders planı çıkarıp, çocukların bu plana sadık kalarak ödev yapmaları olmadığıdır. Unutmayalım ki, bedensel ve ruhsal olarak çocuklar tatildeler. Yine de, yaz tatili içinde okul tarafından verilen ödevlere zaman ayırmaları gerektiğini unutmamalılar. Genellikle, okulun açılmasına yakın bir tarihte, çalakalem yapılan ödevlerin hiçbir getirisi yoktur. "Çocuğum yeni tatile girdi, biraz dinlensin sonra yapar" yaklaşımı, ödevlerin veriliş nedeninden bizi uzaklaştırır.

Haberin Devamı

Yazmak dil becerilerini geliştirecektir

Okumanın kardeşi yazmaktır. Günümüzde, ne yazık ki çocuklar düzgün yazı yazmakta çok zorlanıyorlar. Yazmalarını sağlayın. Yazmak, dil becerilerini geliştirecektir. Kağıda yazmak istemezlerse, bırakın bilgisayarda yazsınlar. Paylaşmak isteyip istemediklerini sorun. İsterlerse, yazdıkları üzerine konuşun. Hatta siz de yazın.

İlgi alanlarıyla alakalı yaz kamplarını seçin

Çocuğun gerçekten kendini geliştirebileceği, ilgi alanlarını zenginleştirebileceği kampları seçmek önemli. Spor kampları da hem sosyal becerileri hem de fiziksel becerileri geliştirmek adına doğru seçeneklerdir. Çocukların ilgi alanının aynı olmadığını varsayarsak müzik, resim, yabancı dil gibi farklı kamplar da seçenekler arasında olmalıdır.

Haberin Devamı

Çocuğu maker hareketine yönlendirin

“Steam” eğitiminin çokça kullanıldığı günümüzde “Maker” çalışmaları da çocukların farklı becerilerini ortaya çıkaracaktır. Bu konuda yurt dışı seçenekleri de değerlendirilebilir ancak iyi bir araştırma yapmadan gerçekleştirilen tercihler bol para harcamaktan öteye geçirmez.

E-kitap, kindle seçenekleri ile kitap indirsinler
Okumak, bilgi ve bilişsel becerileri geliştirmenin yanı sıra, düzenli yapıldığı sürece belli bir disiplini de sağlayacaktır. Ama lütfen, velilerimiz de telefon, bilgisayar ya da televizyondan uzak durmaları gerektiğini unutmasınlar. Çocuklarınızla birlikte kitap okuyun. E-kitap, kindle seçenekleri ile istediği bir kitabı indirmesini sağlayın. Ya da işten geldiğinizde okuduğu kitap üzerine onunla konuşun. Ancak bunu yaparken sınav sorusu sormayın.
Kodlama ile çabuk ürün oluşturabilirler
Velilerimiz kodlama bilmese de, internette kodlama öğreten onlarca site çocuklara yardımcı olacaktır. Teknolojiden korkan biz yetişkinleriz. Çocukların böyle bir korkusu yok. Kodlama ile ne kadar çabuk ürün oluşturabileceklerine şaşıracaksınız. Code,org, The Foos, Scratch, Code Monkey, Codeacademy ve daha onlarcası bir tuş ötenizde.
Bilgileri güncel tutun
Çocuğun kendini ve ilgi alanlarını keşfedebileceği türden faaliyetlere katılımı sağlanabilir. Bu kapsamda, imkanların izin verdiği ölçüde bilim, sanat ve spor alanlarıyla ilgilenmesi sağlanmalıdır. İlgilendiği alanlardaki performansı ve motivasyonu izlenerek yatkın olduğu alanlar değerlendirilmelidir.
Kendi seçeceği ve ilgisini çeken bir alanda esnek ve düzenli bir çalışmaya yönlendirilebilir. Örneğin, çocuğun ilgisi uzay ise bu konuda kitaplar okuması, internette araştırma yapması, bu konuda çalışan kişilerle görüşmesi sağlanabilir. Böylece, öğreten biri olmaksızın kendi tercihleri doğrultusunda öğrenmenin ve bir konuda derinleşmenin keyfine varması mümkün olabilir. Ancak, bu yönlendirmeler asla bir zorlama içermemeli; çocuğun kişisel tercihleri esas olmalıdır.
Hatıra albümü oluştursun
Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın/Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi
Ailece ortak zamanlar geçirilebilir. Tatil, aslında anne-baba ve çocuğun ortak paylaşım alanlarını artırabileceği bir zaman dilimi olabilir. Birlikte yapılabilecek eğlenceli faaliyetler planlanabilir ve ailece geçirilecek bu zaman dilimleri olabildiğince özel kılınabilir. Çocuğun fotoğraflar çekmesi ve bu fotoğraflardan bir aile hatıra albümü oluşturması desteklenebilir.
Öğretim yılı içinde akademik eksiklikleri olan çocukların, tatil süresince abartmadan da olsa bu eksiklikleri tamamlamaya çalışmasını öneririz. Tatilde bilgilerin güncel tutmayan birçok çocuk, yeni öğretim yılında bundan olumsuz etkilenmektedir. Eksikliği hissedilen alanlarda kendi belirleyecekleri bir plan ve düzen içinde tamamlayıcı çalışmalar yapmaları son derece yararlı olur.
Karneyi ağır eleştirmeyin
Elif Kutlu Kurtoğlu/İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Hastanesi Uzman Klinik Psikolog
Çocuğun sağlıklı gelişimi için, okul döneminde yaptığı öğrenmeler ve katettiği gelişim basamakları oldukça önemlidir. Kurallara uyar, gruba uyumlu olmaya gayret gösterir ve yepyeni bilgilerle dolar. Okul dönemi karne almakla sonlanır. Ailelere önerilerim işte bu noktada başlar, karnenin değerlendirilmesi suçlayıcı olmadan, eleştirel ve dalgacı bir tutumdan uzak, yapıcı bir dille karşılıklı konuşarak yapılmalı ve konu kapatılmalıdır. Onun kendini başarısız görüp içine kapanması yazın verimsiz geçmesine ve yeni okul dönemine çocuğun hazırlanamamasına
sebep olur.
En geç 23:00'da uyumalı
Fiziksel gelişimin destekleneceği imkanların yaratılması, çocukların eğlenerek öğrenmeye devam etmesini sağlar. Yaşıtlarıyla açık havada oynayan, koşan, bisiklet süren, yüzen ve sağlıklı yiyeceklerle beslenen çocukların yaz döneminde de okul dönemi kadar gelişimleri desteklenmiş olur.
Yazın ailelerin özellikle tablet, bilgisayar kullanımında sınırlamaları baştan koymasını öneriyorum. Dijital oyun, sokaktaki oyunun önüne geçtiğinde, çocuk öncelikle sosyal hayattan uzaklaşır. Yeterince hareket etmez, kötü beslenir. Çocukların yaz döneminde yatış kalkış saatleri de bir diğer önemli konudur. Yaşına göre uyuması gereken kaç saatse çocuk bunu yaz döneminde de tamamlamalı ve en geç 23.00’da uyumuş olmalıdır.

Haberin Devamı