Gazete Vatan Logo

Tatilciye 6 gün yetti

Resmi tatil süresi tatilcilerin planlarını bozmadı

Kurban Bayramı’nda 10 gün yerine 6 gün olarak açıklanan resmi tatil, tatilcileri de turizmcileri de olumsuz etkilemedi. Yurtiçinde 300 bin, yurtdışında ise 150 bin tatilci planlarını değiştirmedi ve paket tur aldı. Yurtdışında İtalya, yurtiçinde de Ege öne çıktı.

Kurban Bayramı’nda 10 gün olması istenen tatil süresinin Bakanlar Kurulu’nca 6 gün olarak kararlaştırılması tatilcilerin planlarını bozmadı. Yurtiçinde 300 bin, yurtdışında ise 150 bin tatilci paket tur tercih etti. Yurtdışında İtalya, yurtiçinde de Ege öne çıktı. Kararın sektöre olumsuz bir etkisi olmadığı da belirtildi.

Karar geç açıklandığı için işletmelerin de Bakanlar Kurulu’nun açıkladığı karara yakın bir plan yaptığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, 6 gün tatilin beklentilerinin dışında olmadığını, iç pazar için son dakika karar vereceklerin bu haftadan itibaren hareketlilik oluşturmasını beklediklerini söyledi. Ayık, “Tatil süresi 10 gün açıklanmış olsaydı eğer önce tatilini yapan vatandaşlar bayramın ikinci, üçüncü günlerinde dini vecibelerini yerine getirme imkanı da bulabileceklerdi. Bu açıdan avantaj olabilirdi. Hükümetin takdiridir, bir olumsuzluk söz konusu değil” dedi.

Türkiye iç pazar hareketliliğine bakıldığında tatil sürelerinin zaten 5-7 gün gibi planlandığını aktaran Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, açıklanan kararın Antalya sahillerine hareketlilik kazandıracağını söyledi. Çorabatır, “10 gün olmasını isterdik, ama Türkiye’nin üretimi de düşünülmeli. Örneğin Şubat tatili 15 gün. Karşılaştırınca 6 günlük Kurban Bayramı tatilinin normal olduğunu düşünüyorum” dedi.

Paket turlar alınıyor

Kurban Bayramı tatil süresine ilişkin günler öncesinden 10 gün olabileceğine ilişkin yorumların ve taleplerin gündeme geldiğini hatırlatan Prontotour’dan Ercüment Sarp Özkar, insanların Ramazan Bayramı’nda tatil yapamamaları nedeniyle Kurban Bayramı’na yoğunlaştığını ve günler öncesinden ’10 gün olmasa bile kendi iznimizden kullanırız’ diye 7-8 gün veya üzeri paket turları tercih ettiklerini açıkladı. Özkar, “6 gün olarak açıklanması çok kötü bir etki yapmadı. Rezervasyon yaptıranlara ilişkin de olumsuz geri dönüş olmadı. Kurban Bayramı nedeniyle yurtdışına 150 bin, yurtiçinde de 300 bin tatilcinin paket turları tercih ettiğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Kurban Bayramı için yurtdışı ve yurtiçinde tercih edilen noktalara ilişkin de bilgi veren Özkar, yurtiçinde Kuzey Ege’de Çanakkale, Asos, Ayvalık, Bozacada, Batı Karadeniz kültür turlarının ağırlıklı satıldığını açıkladı. Stratejik konumu itibariyle Güneydoğu Anadolu turlarının bile ciddi talep gördüğünü belirten Özkar, yurtiçinde paket turlara yönelik satışların çok erken başladığını ve kapasitenin yüzde 90 dolduğunu söyledi. Yurtdışı turlarda ise yüzde 97 doluluk olduğunu anlatan Özkar, en çok İtalya’nın tercih edildiğini kaydetti. Özkar, “Budapeşte- Viyana- Prag gibi Orta Avrupa turları, Bosna Hersek- Hırvatistan ve Karadağ vizesiz olması nedeniyle, Barcelona- Madrid gibi İspanya turları yoğun talep gördü. Uzun paketlerde ise Kuzey Avrupa’da İskandinav ülkeleri, Letonya, Estonya ve Litvanya tercih edildi. Daha sıcak tatil isteyenler de Uzakdoğu’da Dubai ve Beyrut’u satın aldılar. Vizesiz olması nedeniyle Beyrut, Fas, Tunus da rağbet gören diğer yerler” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı