Gazete Vatan Logo

Tatilcilere lezzet rotaları

Ramazan bayramı tatili nedeniyle anayoldan sapmadan, kent içine girmeden, cadde ve sokaklarda adres aramadan, yemek yenebilecek, adresleri derledik.

Tatilcilere lezzet rotaları

Türkiye’nin en eski lokantasına uğrayın

İstanbul ile Antalya arası 700 km kadar, yani yolda bol bol dinlenme gerektirecek bir mesafe… Bayram tatilinde yolların çok kalabalık olacağını göz önünde tutarak bu hafta size seyahatleriniz için birkaç dinlenme yeri, ya da sevgili dostum Mehmet Yaşin’in tabiriyle lezzet durakları önereyim dedim: Antalya’ya giderken Adapazarı’ndan güneye doğru sapacaksınız. Bu kentimizin ıslama köftesi meşhurdur, yemeden geçmek olmaz, Köfteci İsmail de bunu yapmak için en doğru adreslerden biri! Sonra karşınıza bir dağın eteğinde kurulu olan çiniler diyarı Kütahya çıkar. Burada da Porsuk Et Mangal lezzetli bir mola için ideal. Afyon, İstanbul-Antalya yolunun yarısıdır. Orada yarım yüzyıl önce babamla yaptığımız seyahatlerde severek uğradığımız İkbal Lokantası’nı önereceğim. Orada aklıma hâlâ ilk olarak sucuk geliyorsa da İkbal’in Türk mutfağında iddialı bir lokanta olduğunu unutmamak gerekir. Bir de tabii ki Afyon kaymağı var ki, hele İkbal’de ekmek kadayıfının üstünde bolca olursa tadına doyum olmaz. Bir de Korkuteli var ki, her ne kadar yol üstünde değilse de Antalya’ya çok yakın bir ilçe ve yanık dondurması çok meşhur.

Haberin Devamı

Yolu uzatın lezzet duraklarını keşfedin

İstanbul’dan İzmir veya Çeşme’ye yolu biraz uzatıp Çanakkale veya Balıkesir-Ayvalık üzerinden deniz kenarından gideceğinizi varsayarsak o rota için de bir kaç önerim olacak: Öğlen saatlerinde Edremit Körfezi’ne ulaştığınızda Edremit’te Cumhuriyet Lokantası veya Burhaniye’de Bereket Lokantası ülkemizin en iyi esnaf lokantaları arasında. Cumhuriyet’te bazı günler kadın budu köfte oluyor, rastlarsanız mutlaka tadın, döneri de benim diyen döner kebaplarla yarışacak lezzette. Dönüş yolunda Burhaniye’deki Sarıbaş Mandra’ya uğrayıp peynir alın derim, eski koyun dedikleri beyaz peynir yiyebileceğiniz en iyi peynirlerden biri. Havran’da da kasabanın merkezinde 100 yıllık bir köfteci var. Köfteci İsa’nın tadı damağınızda kalan köftesi mutlaka denemeye değer. Ayvalık kendi başına bir destinasyon için onu geçeceğim, aam Çanakkale’den geçen okurlarımıza da balıklarıyla meşhur Yalova restorana uğramalarını, Kadir Usta’dan peynir helvası almayı ihmal etmemelerini hatırlatıp, ağız tadıyla bir bayram ve güvenli yolculuklar dilerim.
Akhisar’da köfte Aydın’da çöp şiş
Bodrum da bayram tatilinin popüler destinasyonlarından biri. O da İstanbul’a oldukça uzak, 700 km mesafede. Gerçi İstanbul-Bursa otoyolu sayesinde artık neredeyse bir buçuk saat içinde Bursa’ya varmak mümkün. Gidişte Bursa’dan sabah saatlerinde geçseniz bile bu kentimizde hiç değilse dönüş yolunda meşhur kebabını yemelisiniz. Eski Tayyare sinemasının yanındaki İskender Kebapçısı ile eski garajların karşısındaki Cemal Cemil yıllardır olağanüstü lezzetli kebaplarıyla haklı bir şöhrete sahipler. Şehre girmek istemezseniz, otoyola beş dakika mesafede Nilüfer’deki Kebapçı Tamer’i hararetle öneririm. Sonra tabii ki Susurluk’ta köpüklü ayran ve tost molası, Akhisar’da Hünkâr Köftecisi, Manisa’da Manisa kebabı için Gülcemal Kebap ve Aydın’a gelmeden Ortaklar’da ızgara beyaz soğan ve domates eşliğinde onlarca çöp şiş yemek için Somuncu Baba. Marmaris’e gidiyorsanız Aydın-Muğla yolunda Çine’yi geçince de çok iyi çöp şişçiler var. Ama yolunuz Bodrum’a ise, yolculuğunuzun sonuna doğru Bafa gölünün kıyısında nefis bir manzaraya karşı kahve molası vermeyi de ihmal etmeyin.

Haberin Devamı