Gazete Vatan Logo

Tatil uzatılacak mı? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıkladı...

Bir haftalık tatil bitti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okullardaki tatilin uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Biz her türlü senaryoya hazırız. Alacağımız kararlar sağlık koşullarına bağılı. Sağlık Bakanı ile bu hafta görüşeceğiz" dedi.

Tatil uzatılacak mı? Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıkladı...

Okulların koronavirüs tehdidi sebebiyle kapanmasının ardından öğrenci ve veliler evlerine kapandı. Bir hafta istirahat yapan öğrenciler, pazartesi günü online olarak ders başı yapacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk son durum ile ilgili, CNNTürk'te flaş açıklamlar yaptı. İşte sorular ve yanıtları...

Önümüzdeki hafta pazartesi günü okullar açılacak mı?

Bu soru sıklıkla soruluyor. Sağlık Bakanlığımızla süreci hassasiyetle takip ediyoruz. Bu bağlamda başka faktörleri de dikkate alıyoruz. Veriler ne olursa topluma verileri sunarız. Bu belirsizlik rahatsız ediyor farkındayım. Veriler doğrultusunda karar verilecek. Okulların açılmasıyla ilgili eğitimsel bir açığımız yok. Ama bu konu sağlık koşullarına bağlı. Alacağımız karar sağlık kuruluşlarına bağlı. Sağlık Bakanı ile sürekli temas halindeyiz. Sağlık Bakanı ile bu hafta görüşeceğiz.
Eğitim takvimi değişecek mi?
Biz her türlü senaryoya hazırız. Bu süreç biraz uzadı diyelim elimizde esnek bir paket va. Diyelim ki dönem bitti süre uzadı ona göre paketimiz var. Telafi çalışması planlıyoruz. Önemli olan çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığını korumak.
Soruların içeriğinde değişiklik olur mu?
Uzaktan eğitim tümüyle yeterlidir demek doğru olmak. Sınav içeriği sadece yüz yüze öğrendiklerinden olacak. 23 Mart haftası Türkiye Milli Eğitim Müfredatı neyse çocuklar onu alacak. Zaruri bir durumda sınavlar ertelenebilir.
Uzaktan eğitim süreci başlıyor
Pazartesi günü öğrencileri önce ben karşılayacağım. Pazartesi günü bir yüklenme olabilir, bir yoğunluk oluşabilir. Ama her türlü eksikliği gidereceğiz. Uzaktan eğitim dediğimiz şey televizyon içeriği... İnternet destekli çalışmalarımız da var EBA üzerinden ama o ikinci planımızda. Bu anlamda pazartesi günü bazı küçük sorunlar oluşabilir.Bu dersler 20'şer dakika. Neden 20 dakika diye soruyorlar. Evin içinde sınıftaki gibi konsantrasyon açısında doğru değil. Her türlü eksiği gidereceğiz.İstanbul'da 5, Ankara'da 3 stüdyomuz var haftalardır arkadaşlarımız çalışıyor.
İlkokul öğrencileri evde nasıl vakit geçirmeli?
Çocuklar evde isterse aile ile beraber eğitim takvimi içerisindeki oyunlardan faydalanabilir. Ya da bizim EBA sistemimizde sanatsal çalışmalarımız var. Yüzlerce etkinlik örneği verdik veriyoruz. Aileler çocukları ev hayatının içine sokmalılar. Bizim yıllardır ailece evde oynadığımız oyunlar da var onlarla da zaman geçirilebilir.
Uzaktan eğitimi takip etmeyen öğrenciye yaptırım uygulanmalı mı?
Biz öğrencileri ikiye ayırırız. İçten motivasyonu alanlar dıştan motive olanlar. Cezalandırma ya da yaptırımla eğitim olmaz.Denetim çözüm değil, çocuklara sorumluluk aşılanmalı.
"Uzaktan eğitimi uzatmaya hazırız"
3 ya da 4 aylık eğitime hazırız. 240 bin soru var elimizde. Bununla ilgili öğretmenlerle çekim yapacağız. 6 tane televizyon kanalı var. Uzaktan eğitimi uzatmaya da hazırız.
Ücretli öğretmenlerin durumu
Mevcut bir hukuksal durum var. Girdiği ders karşılığı ücretini alır. Şuanki cari durum bu şekilde. Ancak Cumhurbaşkanımızın duyurduğu bir paket var. Birçok fırsatı barındırıyor. Teknik çalışmalar devam ediyor.
Özel okullara ödenen ücretler, servis ücretleri, yemek ücretleri
Hukukçularla görüşüyoruz. Eğitimsel bir sorunun ötesinden hukuksal bir sorun olarak görülüyor. Bunun hukukçular tarafından verilmesi lazım.
Telafi eğitimleri nasıl olacak?
Meslek liselerinin uygulamasını vermek zor. Meslek liseleri için uygulama videoda olacak. Yazılımlarımız ve içeriklerimizle hazırız.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki sınav ertelenir mi?
Prensip olarak hedefimiz sınavı ertelememek. Koşullar uygun olduğunda sınavı ertelemenin doğru olduğunu düşünmüyoruz ama zaruri bir durum olursa, zorunlu bir durum olursa ertelenebilir. Ertelenmesi halinde tedbirlerimizi almakla yükümlüyüz. Biz bu tedbirleri de aldık. Aldığımız tedbirleri anlatmak için 'ertelenirse eğer diye...' konuşuyoruz yoksa ertelemek gibi bir amacımız yok.

Haberin Devamı