Gazete Vatan Logo

Tatil turizme nefes aldırdı

Antalya'da tatil yapan 100 bin kişi, 50 milyon dolar bıraktı

Antalya'daki turistik tesisler, yılbaşı ve Kurban Bayramı tatiliyle birlikte kış sezonu olmasına rağmen yüzde 95 doluluk oranını yakaladı. Belek, Kemer, Beldibi, Göynük, Side gibi turizm merkezlerindeki oteller yerli turistle doldu. Turizmciler, bayram tatili nedeniyle yaklaşık 100 bin kişinin bölgedeki otellerde konakladığını, tatilcilerin bölge ekonomisine 50 milyon dolar bıraktığını kaydetti. Türkiye'nin ünlü sanatçıları da Akdeniz'de konserler verdi, ünlüler tatil için bölgeyi seçti.

Her yılbaşı ve bayramda olduğu gibi bu yıl da Antalya, tatilcilerin tercih ettiği kent oldu. Turizm kentinde açık olan yıldızlı tesisler, yüzde 95 doluluk oranına ulaştı. 400 bin yatak kapasitesine sahip Antalya'da yıldızlı tesislerin yüzü, `düşük sezon' olarak adlandırılan kış aylarında tatil canlılığıyla gülerken, bölgede yaşanan yoğunluk, alışveriş merkezlerine de yansıdı. Tatilini yörede geçiren yerli turistler, bayram alışverişlerini Antalya'daki iş merkezlerinden yaptı.

SEKTÖRE NEFES ALDIRDI

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık, Antalya'da bu yıl yılbaşı ve Kurban Bayramı'nın bir arada kutlanması nedeniyle, doluluk oranlarının turizmciyi güldürdüğünü söyledi. Ayık, özellikle sanatçı getiren ve program olan otellerde doluluk oranının daha yüksek olduğunu kaydetti. Ayık, bu bayramda yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ağırlıklı olmasının sevindirici olduğunu vurguladı. Seyahat acenteleri aracılığıyla Antalya'ya bu bayramda 50 bine yakın yerli turist geldiğini, münferit olarak kente gelenlerle birlikte yerli turist sayısının 100 bin civarında olduğunu kaydeden Osman Ayık, "Yılbaşı ve bayram düşük sezonda sektöre nefes aldırdı" dedi.

YER BULMAK İMKANSIZDI

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut ise, tatil süresinin kısa oluşunun ilgiyi azaltmadığını söyledi. Yerli turist konusunda rakam vermenin güç olduğunu belirten Barut, "Otellerdeki doluluk rakamları, tatil talebinin iyi olduğunu gösterdi.. 25 bin yatak kapasiteli Belek'te tatil programı için yer bulunamadı. Akdeniz'deki diğer tesislerde de yer bulmak neredeyse imkansız hale gelmişti" diye konuştu.

Aralık ayının geçen yıla göre turizm açısından çok verimli geçmediğini belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) eski Başkanı ve turizmci Tayfun Zeytinbaş da, "Bayram tatiliyle doluluk Belek ve Side bölgeleri için yüzde 95'in üzerinde. Bayrama özel kontenjan ayıranlarda bile yer kalmamıştı. Birçok müşteriyi geri çevirdik" dedi.

KISALIĞI ETKİLEMEDİ

Kemer bölgesinde otellerin tamamen dolduğunu belirten Kemer Tanıtım Vakfı (KETAV) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalık, şunları söyledi:

"Havalar iyi gittiği için tatilin kısa olması Kemer ve bölgedeki tesisleri etkilemedi. Bu yıl İstanbul dışında, Ankara ve Bursa gibi illerden de tatil için talep çok oldu. İlçe merkezinin yanında turizm beldeleri Tekirova, Beldibi, Çamyuva ve Göynük'teki tesislerde de yer kalmadı. Tatil, turizme hareket getirdi."

Kayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü de, yeni yıl ve Kurban Bayramı'nın bir arada olması nedeniyle bu yıl beklenen doluluk oranının yakalandığını söyledi. Görgülü, özellikle ucuz ve sanatçı getiren otellerin doluluk oranlarının yüzde 95'leri yakaladığını, diğer otellerde ise bunun yüzde 70'lerde kaldığını kaydetti. Otellerin bir çoğununun kapandığını ve açık otel sayısının geçen yıla oranla azaldığını belirten Görgülü, "Beklentimizi bulduk, ancak daha iyi olabilirdi" dedi.

AKDENİZ'E YILDIZ YAĞDI

Yılbaşı ve bayram nedeniyle her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya'ya ünlü yağdı. 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri, Türkiye'nin en ünlü sanatçılarının katıldığı birbirinden renkli programlar sundu.

Yılbaşı gecesi Antalya'daki Larespark'ta Sibel Can, Antedon De Luxe'de Suat Suna, Adora Golf Resort'ta Ege, Kervansaray'da Zeynep Dizdar, Aura Bar'da Reyhan Karaca, Xanadu Resort'ta Nükhet Duru sahne aldı. İkinci bayram gecesi ise Limak Lara'da İbrahim Tatlıses ve oryantali Didem, Limak Lara'da Hülya Avşar, Kervansaray Ümit Sayın, Kremlin Palace'de Ferhat Göçer, Mirade Del Mar'da Altay, Selge Beach'te Demet Akalın, Club Phaselis Rose'de Eda- Metin Özülkü, Nisos Varuna'da popstar Firdevs, Aura Bar'da ise Cenk Eren konser verdi.

Bayramın üçüncü gecesi de Limak Lara'da İbrahim Tatlıses ve oryantali Didem, Limak Limra'da Seda Sayan, Antedon De Luxe'de Sibel Can, Selge Beach'te Petek Dinçöz, Kremlin Palace'de Candan Erçetin, Aura Bar'da Özcan Deniz, LaresPark'ta Funda Arar, IC Santai'de Metin Arolat, Porto Bello'da Rafet El Roman, Kemer Maxim Resort'ta Zeynep Dizdar, Maritime Pine Beach'te Pınar Aylin, Kervansaray'da İzel, Orange Country'de Soner Arıca ve Sungate Port Royal'de Kerem Görsev sahneye çıktı.

TATİLE GELEN ÜNLÜLER

Diğer yandan Türkiye'nin yakından tanıdığı ünlü simalar ve politikacılar da tatil için Antalya'yı seçti. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, aileleriyle birlikte tatili Topkapı Palace Otel'de geçirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise ailesiyle Antalya'nın turistik ilçelerini gezdi. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Kundu'daki Kempinski Otel'de bayram geçirdi. Kaya Çilingiroğlu, bayram süresince oğlu Hüseyin Kaya'nın annesi Feraye Tanyolaç ile Rixos Premium Otel'de kaldı. Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören, tiyatrocu Baykal Kent, Fenerbahçeli futbolcu Ümit Özat da bayram tatilini Antalya'da geçiren ünlüler arasında yer aldı.

Haberin Devamı