Gazete Vatan Logo

Taşınmasını istiyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın temennisi İMKB’nin de İstanbul Ataşehir'e taşınması

BAŞBAKAN Erdoğan, İstinye’de Boğaz’ı gören konumda parmakla gösterilen bir binaya sahip İMKB’nin de Ataşehir’de kurulacak Finans Merkezi’ne taşınmasını temenni ettiğini söyledi.

İMKB’nin 25’inci kuruluş yıldönümü kutlamalarına taşınma gölgesi düştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bankaların genel merkezleri ile Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) İstanbul’a taşınacağını belirterek, “Finans merkezi olarak belli bir yerde bu çalışmayı yürütürken, temennim o ki, İMKB’yi de aynı merkezin içerisinde bulundurmak suretiyle bu hareketliliği orada yapmak ve dünyaya oradan çok farklı bir mesajı vermek. Artık 2011; daha fazla tehir edilemez, bu adımları attığımız yıl olacak. İnşallah 2-3 yıl içinde bütün merkezler bitmiş olacak” dedi.

Türkiye parmakla gösteriliyor

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 25. Yıl Konferansı’nda konuşan Erdoğan, Türkiye’nin, krizin en ağır seyrettiği bir dönemde, 2009 yılının Mart ayında bir yerel seçim yaşadığını, yine bu yılın Eylül ayında, Anayasa değişikliğinin halk oylamasına sunulduğunu anımsatarak, yaklaşık 7 ay sonra ise bir genel seçim yapacaklarını söyledi.

Türkiye’nin, seçim kelimesinin telaffuz edildiği anda tüm göstergelerin altüst olduğu, borsanın düştüğü, faizlerin yükseldiği, bütçe açığının büyüdüğü dönemleri sıkça yaşadığına dikkati çeken Erdoğan, özellikle popülist politikalar neticesinde seçim dönemlerinde muslukların ardına kadar açıldığını, Merkez Bankası’na para bastırıldığını, vaatlerin havalarda uçuştuğunu ve oluşan zararın bedelinin seçim sonrasında tamamen halka yüklendiğini anlattı. Erdoğan böyle bir Türkiye’den, tarihin en ağır küresel krizi döneminde, 2 seçim yaşayan, 1 seçime hazırlanan ve borsası yükselen, faizleri düşen, bütçe açığı hedefini yakalayan, kriz karşısındaki duruşuyla dünyada parmakla gösterilen bir Türkiye’ye gelindiğini vurguladı.

Bakan Babacan: Son çeyrekte de büyüme yüksek

Konferansa katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan önceki gün açıklanan sanayi üretim endeksine dikkat çekti ve “Beklentilerin çok üzerinde bir rakam. Bu bize son çeyrekte de Türkiye’nin büyüme hızının oldukça yüksek olacağının öncü sinyallerini veriyor” dedi. Babacan, Hazine’nin borçlanma ihtiyacının azalması ile birlikte şirketler için bono piyasasında çok önemli bir alan açılacağına da dikkat çekti.

Otopark krizi ve programın geç başlaması isyan ettirdi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği 25. Yıl Konferansı’na katılmak için gelenler dün otopark şoku yaşadı. Türkiye’nin en büyük ve modern kongre merkezi olma özelliği taşıyan Haliç, 700 araçlık otopark kapasitesine sahip olmasına rağmen dünkü toplantıya araçlarıyla gelen katılımcılar güvenlik gerekçesiyle otoparka alınmadılar. Görevliler konuklara Kongre Merkezi’nin yaklaşık 200 metre ilerisinde bir yer gösterdiler ve konuklar aradaki mesafeyi yürümek zorunda kaldı. Bu arada sabah 9’da başlayacağı belirtilen konferans, Başbakan Erdoğan’ın gecikmesi nedeniyle saat 10.30’a doğru başlayabildi.

İMKB Başkanı: İlk kez duydum

İMKB Başkanı Hüsyin Erkan, İMKB’nin de taşınacağını ilk kez Başbakan’dan duyduğunu, böyle bir planı kendi aralarında hiç konuşmadıklarını söyledi. Erkan “Durumu değerlendireceğiz. Bence de İMKB’Nin taşınması mantıklı. Finans kurumlarının birlikte olması sinerji yaratır” dedi.

24 bin metrekarelik binada yüzme havuzu ve tenis kortu da var



1985 yılında kurulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 1995 yılının Mayıs ayında Karaköy’deki merkezinden İstinye’deki yeni binasına taşındı. 24 bin metrekare kapalı alana sahip bulunan İMKB’nin İstinye’deki binası, brokerların da modern bir hayata “merhaba” demesini sağladı. Çünkü İstinye’deki bina, yüzme havuzları, teniz kortları, sanat galerisi ve konser salonu ile çeşitli aktivitelere de olanak sağlıyor. İMKB, yeni binasında kendisini dünyanın önemli borsaları arasına sokacak bir gelişme gösterdi. İMKB’nin 1989 yılında 3 milyon dolar olan günlük ortalama işlem hacmi 2 milyar dolar seviyelerine ulaştı. 1986 yılında 80 olan şirket sayısı ise 350’ye yaklaştı.

Haberin Devamı