Gazete Vatan Logo

Taşını toprağını satsak bile 500 milyar $’lık ihracat zor

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ihracatta ortalama kilogram fiyatını 1.6 dolardan 2-2.5 dolara çıkartmadan 2023’deki 500 milyar dolarlık hedefe ulaşılamayacağını söyledi

Taşını toprağını satsak bile 500 milyar $’lık ihracat zor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, üretimin, sanayinin, ekonominin içindeki teknolojik ürünlerin payının artırılması gerektiğini söyledi.

5. Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde konuşan Zeybekci, Türkiye’de yüzde 1 olan Ar-Ge’nin milli gelirden aldığı payın Kore için yüzde 2.5, Japonya ve Almanya için ise yüzde 3’ler seviyesinde olduğunun altını çizdi. Toplam ihracat içinde yüksek teknolojili ürünlerin payının yüzde 4’ler seviyesinde bulunduğunu dile getiren Zeybekci, Kore, Almanya ve Japonya gibi ülkelerde bu oranın yüzde 20-30’ların üzerinde seyrettiğini kaydetti.

Türkiye’nin bugün itibarıyla kilogram başına ihracat değerinin 1.6 dolar düzeyinde olduğunu belirten Zeybekci, “Ortalama ihracattaki kilogram fiyatımızı 2-2.5 dolar seviyesine getirmediğimiz sürece bu ülkenin taşını, toprağını nesi var nesi yoksa satsak bile 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize, 25 bin dolarlık milli gelir seviyesine yürümemiz son derece zor” diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye’nin ürünün markasını, dizaynını tamamen kendisinin yaptığı ve tüketim alışkanlıklarını yine kendisinin belirlediği bir ülke konumuna gelmesi gerektiğini ifade etti. Zeybekci, “Türkiye olarak kendi devlerimizi, markalarımızı, teknolojilerimizi, tasarımlarımızı yaratmak zorundayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyüme % 4’ün altında olacak

BAKAN Zeybekci, turizm, tarım ve ihracatta yaşanan bazı gelişmeler ile çevre ülkelerde yaşananların yanı sıra FETÖ darbe girişiminin etkisiyle Türkiye’de çekingenlik dönemi yaşandığını söyledi. Bunun da ekonomi üzerinde etkilerinin görüldüğünü anlatan Zeybekci, “Ümidimiz yüzde 4 seviyesinin üzerinde kalmak ama görünen o ki yüzde 4’ün altında bir yerlerde büyüme rakamımız olacaktır. 2016’da Orta Vadeli Program’dan biraz aşağıda kalma ihtimalimiz var. 2017’de Bunu yüksek oranda telafi edeceğimizi düşünüyorum” dedi.