Gazete Vatan Logo

Taşeronun kıdeminin yanacağı doğru değil

Taşeron işçilerin kadroya alınması sürecinde bazı yanlış bilgilerin ortaya çıktığını belirten Bakan Jülide Sarıeroğlu, “Kıdem tazminatı hakları saklıdır. Son çalıştıkları işyerlerinde oluşan kıdemleri aynen geçecek” diyerek tartışmalara açıklık getirdi

Taşeronun kıdeminin yanacağı doğru değil

Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili başvurular başlarken, bazı yanlış anlamalara Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ndan düzeltme geldi. Taşeron işçilere kadro düzenlemesine yönelik açıklama yapan Sarıeroğlu, şunları söyledi:

“Uzun zamandır beklenen düzenleme olması nedeniyle tarihi bir çalışmayla geçen yılı tamamladık. 24 Aralık’ta KHK çıktı. 2 Ocak itibarıyla emekçi kardeşlerimiz başvurularını vermeye başladı. Çalışmamızı 4 aşamada gerçekleştirdik. Taşeron tanımı içinde kamuda kim varsa hepsini dahil etmiş durumdayız. Süre kısıtı koymadan tüm personel alımına dayalı hizmet alımı ihaleleri kapsam içinde. 450 bin kişiyi sürekli işçi kadrosuna alıyoruz. 2’nci aşama belediye, il özel idareleri, belediye şirketlerinde çalışan kardeşlerimizle ilgili. Buradaki rakam da 450 bin. Bu işi gölgelemek adına algı çalışmaları, bilgi kirlilikleri, çalışanların haklarında geriye gidiş varmış gibi gösterilmesi çalışmanın büyüklüğüne gölge düşüremeyecek. Toplamda 1 milyon 20 bin kişi. 4C statüsünü de kaldırıyoruz. En ufak bir aksaklık olmaması için bütün birimlerimizle çalışma içindeyiz.”

Haberin Devamı

Kefil de istenmiyor

İşçilerin lehine bir bakış açısı ortaya koyduklarını dile getiren Sarıeroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Haberlerde bir gazetemiz ‘Üç kefil şartı’ diyor. Güvenlik soruşturması arzusuyla olsun diye imza alıyoruz. Şu anda bakanlığın bir sayfası var. Bütün belgeler orada yayınlanmış durumda. Kefil istenmiyor. ‘Kıdem tazminatları yanıyor’ gibi ifadeler var. Kıdem tazminatı iş kanununda düzenlenmiş bir husus. Biz bu yüzden KHK’da yer vermedik. Son çalıştıkları işyerlerindeki kıdemleri geçecek. Geçmişteki en son çalıştıkları idaredeki süreleri geçiş olduktan sonra dahil edilecek. Kıdem tazminatı hakları saklıdır. Yıllık ücretli izin konusunda kazanılmış haklar saklıdır.”

Tazminat hakkı saklı

Bakan Sarıeroğlu, düzenlemelerde çalışanların rızasını gözettiklerini belirtti.

Taşeronun çalışanların kadroya geçmeleri durumunda kıdem tazminat haklarını kaybetmeyecekleri daha önce de ifade edilmişti. Ancak son dönemde bu konu tekrar tartışmalara açılmıştı.

Haberin Devamı

SGK belgesi için yığılma gereksiz

Taşeronların başvurularıyla beraber SGK’da da ekstra yoğunluk yaşanıyor. Taşeronların kadroya geçişlerinde herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan maaş almamaları şartı aranıyor ve bu belge isteniyordu. Taşeronlar da bu belgenin başvuru esnasında ibraz edilmesi gerektiğini düşünerek peşine düştü. Ancak belgenin başvuru şartı olmadığı, statüye geçirilmeden önce ibraz etmelerinin yeterli olacağı vurgulandı. SGK tarafından yapılan duyuruda, “İşçilerden, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmadıklarına dair belge ibraz etmesi gerekenlerin bu belgeyi, sürekli işçi kadrolarına veya işçi statüsüne geçirilme başvurularının yapılacağı 10 günlük süre içinde değil, sürekli işçi kadrosuna geçirilmeden önce ibraz edeceklerdir” denildi.