Gazete Vatan Logo

Taşeron işçilerin kadroya alımı için Başbakan Binali Yıldırım'dan talimat!

Binlerce Taşeron İşçiyi yakından ilgilendiren kadroya alınma süreci hakkında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Peki Taşeron İşçiler ne zaman kadroya alınacak? Taşeron İşçiler hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Taşeron işçilerin kadroya alımı için Başbakan Binali Yıldırım'dan talimat!

Binlerce taşeron işçinin merakla beklediği kadro haberi için çalışmalar sürüyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın talimatı ile taşeron işçiler için yeni bir yöntem üzerinde çalışıyor. İşte tüm detaylarıyla taşeron işçilerin kadroya alımına ilişkin son gelişmeler...

BAŞBAKAN YILDIRIM'DAN YENİ BİR ÇALIŞMA TALİMATI

HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, taşeron işçilerle ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın Maliye Bakanı Naci Ağbal’a yeni bir çalışma yapma talimatı verdiğini öğrendiklerini bildirdi. Arslan, “Taşeron meselesinde daha önce açıklanmış hususların yasalaşacağı konusundaki beklentileri paylaşmıyoruz. Yeni bir durum olduğunu düşünüyorum, yeniden çalışmalar başlatılacak” dedi.

SIFIRDAN YENİ BİR MODEL GELEBİLİR

65. hükümetin programında taşeron işçilerle ilgili bir maddenin bulunmadığını, taşeron işçilerin durumuna ilişkin bakanlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Arslan,“Sayın Başbakan’ın, Maliye Bakanı’na bu konuda yeni bir çalışma başlatılması gerektiği yönünde talimat verdiğini öğrendik. Dolayısıyla taşeronla ilgili bugüne kadar konuşulanların çok fazla bir anlamı yok.

Haberin Devamı

Asıl iş, yardımcı iş ayrımı ortadan kaldırıldığı, yerel yönetimlerle ilgili farklı bir düzenleme getirildiği açıklanmıştı. Bu ifadelerin aynen devam ettiğini düşünüyorum ancak getirilmek istenen düzenlemeler konusunda yeni bir aşamaya geçtiğimizi de düşünüyorum. Daha önceki düzenlemenin kapsamını, yani asıl ya da yardımcı iş ayrımı yapılmadan herkesi kapsamasını destekliyoruz. Bizim itirazımız getirilmek istenen modele, yani Özel Sözleşmeli Personel statüsüne. Dolayısıyla bu itirazlarımızın dikkate alındığı bir modele destek vereceğiz” dedi.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM'IN AÇIKLAMALARI
Binali Yıldırım'ın Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesindeki Taşeron İşçilerin kadroya alınması törenindeki o konuşmaları;
"Bizim inancımız şudur , Aynı işi yapıyorsa bütün çalışanların aynı şekilde muamele görmesi gerekir. Alın terini, akıl terini, üretime bu ülkenin geleceğine koyan insanların , farklı bir sınıflandırılmaya tabi tutulması asla ve asla kabul edilemez. Bu çalışma barışına da aykırıdır. Bizim inancımıza da aykırıdır. Onun için bu çarpıklığı bu yanlışı ortadan kaldırmak için hükümetimiz ortaya bir irade koydu. Ve kamudaki tüm taşeron arkadaşlarımızın devlet kadrolarına asli işlerini yapacak şekilde bir sürekli statüye getirilmeleri kamuoyuna AK Parti'nin yeni dönemdeki tahahhütüdür."
720 bin taşeron işçinin kadroya geçeceği haberi geçtiğimiz aylarda açıklandı. Yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte gözler taşerona kadronun ne zaman olacağına çevrildi. Taşerona kadroda şartlar değişmese de yeni hükümetin ilk reformlarından biri çalışma hayatı ve ekonomi olacak.
Çalışma hayatıyla ilgili gündemden düşmeyen iki düzenlemede gözler 65. hükümette. Aralık ayında açıklanan “3 aylık reform” paketinde yer alan 'taşeron işçilerin kadroya alınması' ve 'kıdem tazminatı' 65. hükümet tarafından hayata geçirilecek.

Haberin Devamı

İKİ YILDIR BİTMEYEN SÜREÇ

Haberin Devamı

Taşeronlarla ilgili çalışma son 2 yıldır gündemde, ancak bugüne kadar sonuç alınamadı. İlk olarak 2 yıl önce çıkarılan torba yasada, taşeron çalışma yapılacak alanların sınırlanacağı hükmüne yer verildi. Ancak bugüne kadar bu konuda gerekli düzenleme yapılmazken, mart ayı içinde dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu taşeron çalışmayı tamamen ortadan kaldıracaklarını ve taşeron çalışanların özel bir sözleşme kapsamına alınacağını açıklamıştı.

Bunun kadroya alınma anlamına gelmediğini belirten Davutoğlu, konuyla ilgili yasa taslağının ise birkaç hafta içinde hazırlanacağını belirtmişti. Ancak haziran ayına gelinmesine karşın bu konuda da henüz bir taslak tartışmaya açılmış değil.

RAKAMLARLA TAŞERON

1.4 milyon kişi

Kamu ve özelde toplam taşeron sayısı

740 bin kişi

Kamudaki taşeron sayısı

720 bin kişi

Hükümetin taşeron düzenlemesinden yararlanacak işçi sayısı

200 bin kişi

Kamuda asıl işi yapan işçi sayısı

Haberin Devamı