Gazete Vatan Logo

Taşeron işçilere kadro umudu!

Taşeron işçileri yakından ilgilendiren kadro yasası bugün mecliste görüşülmeye başlandı. 740 bin taşeron işçiyi yakından ilgilendiren görüşmenin sonucu büyük merakla bekleniyor. Taşeron işçiler kadroya alınacak mı? Taşeron kadrolardan hangi işçiler yararlanabilecek? Tüm detaylar haberimizde...

Taşeron işçilere kadro umudu!

740 bin taşeron işçiyi yakından ilgilendiren kadro yasası bugün mecliste görüşülmeye başlandı. Taşeron işçileler kadroya alınacak mı? İlk aşamada ne kadar Taşeron işçi kadroya alınacak tüm merak edilenler haberimizde...

Yıllardır süren ve mahkemelere konu olan taşeron işçilerin muvazaa durumu bugün çözülüyor. Daha önce çıkartılan kanunla bu görev Bakanlar Kurulu'na verilmişti. Bakanlar Kurulu hangi kurumun hangi işleri dışarıdan hizmet alımı yoluyla yaptırabileceğini bugün açıklayacak. Böylece bu işlerin dışında kalan görevlerdeki taşeronlar için kadro yolu açılacak. Çalışma Bakanlığı verilerine göre; kamuda taşeron olarak çalışan yaklaşık 740 bin kişinin 200 bini 'asıl iş' niteliğindeki işlerde görev yapıyor.

TAŞERON KADRO YASASI İÇİN ÇALIŞMALAR BİTTİ

Hükümet, alt işverenlik çerçevesinde asıl işlerde çalışanların kamuda istihdamına yönelik olmak üzere geçiş koşulları, süre ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleyecek. Hangi taşeron işçilerin kadroya alınacağı ile ilgili bir liste hazırlandı. Temizlik, güvenlik ve yemekgibi yan işlerin dışındaki asli işleri yapan işçilerin kadroya alınması hedefleniyor. Bu noktada her kurum için ayrı uygulama da yapılması mümkün olacak. Çünkü bazı kurumlarda yardımcı iş olan bir görev diğer bir kurum için asıl iş olabiliyor. Örneğin karayollarında asıl iş olan asfaltlama işi, bahçesindeki yolu düzenleyen bir üniversite için dışarıdan hizmet alımı ile yaptırılabiliyor.

Haberin Devamı

TAŞERON İŞÇİLER EN ÇOK BELEDİYELERDE VAR

Taşeron işçilerin en çok çalıştığı kurumlar belediyeler. Belediyelerde özellikle tüm memur işleri 'temizlik işçisi' olarak gösterilen taşeron işçilere yaptırılıyor. Taşeron şirketten'temizlik işçisi' ya da 'yemekhanede bulaşıkçı' kadrosuyla alınan personel belediyenin tüm birimlerinde görevlendiriliyor. Bu muvazaalı durumunda ortadan kaldırılması bekleniyor. Çünkü örneğin zabıta olmak için KPSS'ye giren bir kişinin yerine taşeron vasıtasıyla zabıta olanlar, ya da itfaiye eri olanlar kadroya geçmiş olacak.

TAŞERON KADRO KİMLER NASIL YARARLACAK?

Haberin Devamı

Taşeronların kadroya geçişlerinde asıl iş kavramı önem kazanıyor. Buna göre örneğin bir hastanenin yemek hanesinde görevli kişinin asıl işi yaptığı düşünülmüyor. Ama hemşire asıl işi yapıyor. Böylece hemşire eğer taşeron ise kadroya geçecek. Bazı belediyelerde ve kurumlarda temizlik işçisi kadrosundan memurlar ve zabıtalar bulunuyor.

Taşeron kullanımı İş Kanunu hükümleri doğrultusunda belirlenir. Bu çerçevede yalnızca 'yardımcı iş'lerin ve 'teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerin' taşerona verilmesi mümkündür. İş Kanunu taşerona verilmemesi gereken bir işin taşerona verilmesini'muvazaa' olarak adlandırır ve bu işçinin asıl işçi olduğu hükmüne varır.

Taşeron işçilerin kadroya geçmesi konusunda bazı hileli yolları önlemek için kıdem şartı gelebileceği de konuşuluyor. Bu çalışmanın duyulmasından sonra başta belediyeler olmak üzere bazı kurumlarda taşeron işçi sayısı artmaya başladı. Tasarıda bunların kadroya geçmesi engelllenecek.

Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor. İşçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor.

Haberin Devamı

Bazı işçiler kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilecek. Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik de ortadan kaldırılacak. Yapılması zorunlu olan atölye, bahçe, bakım işlerinde çalışan taşeronlar kamu işçisi statüsüne kavuşacak.

Diğer işlerde çalışanlar 657'ye tabi sözleşmeli olacak. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde yargı kararı ile kadro hakkı elde eden işçilere öncelik verilecek. Belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek. Adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak.