Gazete Vatan Logo

Taşeron işçiler kadroya alınıyor mu? Kritik açıklama geldi!

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına dair güncel gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Yetkili ağızlardan alınan son açıklamalara göre taşeron işçilerin kadroya alımı için şartlar netleşiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun taşeron açıklaması ve detaylar haberimizde...

Taşeron işçiler kadroya alınıyor mu? Kritik açıklama geldi!

Taşeron işçiler kadroya alınıyorlar mı? Binlerce taşeron işçinin büyük bir merakla beklediği kadro haberi için çalışmalar sürüyor. İşte taşeron işçilerin kadroya alımına ilişkin son çalışma ve açıklamalar...

İşte taşeron işçilerin kadroya alınma süreci ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun açıklamaları...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Müezzinoğlu kıdem tazminatı ve taşeron işçilerle ilgili yaptığı açıklamada; 'Kıdem tazminatında adaletin sürdürülebilirliğin olduğu bir çerçeveyi henüz oluşturabilmiş değiliz. Önümüzdeki hafta taraflarla görüşeceğiz.' dedi.
Müezzinoğlu, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:
"Türkiye'nin çalışan veya kamu çalışanı için önemli bir konu başlığı. Bugün geldiğimiz noktada kamu çalışanı, memur, işçi, geçici işçi, sözleşmeli işçi gibi karmaşık birbiri arasında uyumsuzluğu yoğun olan bir yapımız var. Kamu personeli reformunu bir bütün olarak ele almak gerekir. Sistemi yeniden kurgulayan, A'dan Z'ye yeniden kamu çalışanı statüleriyle şekillendiren bir yapıyı çalışıp da 3'üncül bakışın ayaklarına koyabilsek çalışan da ülke de çok rahat edecek."
Bakan Müezzinoğlu kredi kartına taksit kararı ile ilgili; Bu anlamda kamuoyunun talebi vardı. Kredi kartı düzenlemeleri kararı ekonomik dinamiklerin sisteme pozitif katkı sağlaması adına alındı. Biz de yerli üretim alanlarınının teşvik ve değerlendirmesini gündeme aldık. Ekonomik dinamiklerin sisteme pozitif etkisiyle bu kararlar alındı. Ekonomi uzmanı değilim, yorum yapacak konumda değilim, açıklamasında bulundu.
TAŞERON HAKKINDA TEMEL BİLGİLER
Taşeron veya tali işveren, alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimler ile de anılan, birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir.
Bir taşeron genellikle, genel bir projenin parçasında belirli bir görevi yerine getirmek amacıyla genel yüklenici (veya ana yüklenici ya da ana müteahhit) tarafından kiralanan kişidir ve ücretleri genel yüklenici tarafından projeye sağlanan hizmet karşılığında ödenir. Bir taşeronun yaptığı iş için en yaygın kullanım alanı yapı işleri ve genellikle inşaat mühendisliği iken, günümüzde taşeronlar için iş fırsatları çok daha geniş bir alana yayılmıştır. Örneğin, bilişim teknolojileri ve diğer bilişim sektörlerinde de günümüzde taşeronlar faaliyet göstermektedir.
Taşeron kiralama, genel olarak projenin maliyetlerini ve diğer risklerini azaltmak amacıyla genel yüklenici tarafından tercih edilmektedir. Böylece genel müteahhit veya genel yüklenici kendisi tarafından da yapılabilecek bir işte aynı veya daha iyi hizmet alarak, riskini düşük düzeyde tutabilir. Bu sistem doğrultusunda, taşeronlarda belirli konularda uzmanlaşma fırsatını yakalamış olurlar. Ayrıca bu yolla ucuz işçilik ve rekabet ortamı da yaratılmış olur. Ancak bu sınıflandırma, işçilerin sendika haklarının azalmasına ve toplu pazarlık hakkının kullanılamaz duruma gelmesine neden olmuştur.

Haberin Devamı