Gazete Vatan Logo

Taşeron işçiler kadroya alınacak mı? Bakanlar kurulu kararı bekleniyor

Taşeron işçilerin kadroya alımı için yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Taşeron işçilerin kadroya alımı için bugün gerçekleştirilecek olan Bakanlar Kurulu kararı bekleniyor. İşte taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin yaşanan son gelişmeler...

Taşeron işçiler kadroya alınacak mı? Bakanlar kurulu kararı bekleniyor

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin bugün toplanacak olan Bakanlar Kurulu toplantısından çıkacak olan karar bekleniyor. 700 binin üzerinde taşeron işçi tarafından merakla beklenen kadro haberi için yaşanan son gelişmeleri sizler için derledik. İşte taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili son gelişmeler ve merak edilen soruların yanıtları...

BAKANLAR KURULU'NDA GÖRÜŞÜLEBİLİR

Bakan Müezzinoğlu'nun açıklamalarının ardından anayasa değişiklik teklifi Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşmıştı. Şimdi ise 720 bin taşeron işçi 23 Ocak Pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu kararlarını merak bekliyor. Kamuda asıl işi yaptıkları için kadroya alınmlarını talep eden taşeron işçiler sosyal medyada çeşitli gruplardan seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

KAMUDA REFORM PAKETİYLE TAŞERONA KADRO

Çalışma Bakanı Müzzinoğlu'nun kamuda reform paketine taşeron işçilerin de dahil edileceğini açıklamasıyla birlikte taşeron işçiler heyecanlandı. Önümüzdeki günlerde yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında referandum da önce veya sonra kadro sorununun tamamen ortadan kalkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Taşeron İşçiler'e Dair Genel Bilgiler
Taşeron veya tali işveren, alt ısmarlanan, alt işveren, alt işletici gibi isimler ile de anılan, birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir.
Bir taşeron genellikle, genel bir projenin parçasında belirli bir görevi yerine getirmek amacıyla genel yüklenici (veya ana yüklenici ya da ana müteahhit) tarafından kiralanan kişidir ve ücretleri genel yüklenici tarafından projeye sağlanan hizmet karşılığında ödenir. Bir taşeronun yaptığı iş için en yaygın kullanım alanı yapı işleri ve genellikle inşaat mühendisliği iken, günümüzde taşeronlar için iş fırsatları çok daha geniş bir alana yayılmıştır. Örneğin, bilişim teknolojileri ve diğer bilişim sektörlerinde de günümüzde taşeronlar faaliyet göstermektedir.
Taşeron kiralama, genel olarak projenin maliyetlerini ve diğer risklerini azaltmak amacıyla genel yüklenici tarafından tercih edilmektedir. Böylece genel müteahhit veya genel yüklenici kendisi tarafından da yapılabilecek bir işte aynı veya daha iyi hizmet alarak, riskini düşük düzeyde tutabilir. Bu sistem doğrultusunda, taşeronlarda belirli konularda uzmanlaşma fırsatını yakalamış olurlar. Ayrıca bu yolla ucuz işçilik ve rekabet ortamı da yaratılmış olur. Ancak bu sınıflandırma, işçilerin sendika haklarının azalmasına ve toplu pazarlık hakkının kullanılamaz duruma gelmesine neden olmuştur.

Haberin Devamı