Gazete Vatan Logo

Taşeron işçiler kadroya alınacak mı? Bakan Sarıeroğlu açıkladı

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin çalışmalar devam ediyor. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşeron işçilerin kadroya alınma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte taşeron işçilerin kadroya alınmasına dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamaları...

Taşeron işçiler kadroya alınacak mı? Bakan Sarıeroğlu açıkladı

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına dair çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Sayıları milyona yaklaşan taşeron işçiler kadro haberi için sabırsızlanıyorlar. Son olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşeron işçilerin kadroya alınması hususunda ciddi bir çalışma içinde olduklarını söyledi. İşte taşeron işçilerin kadroya alınma sürecine dair detaylar ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamaları...

SARIEROĞLU: CİDDİ BİR ÇALIŞMA İÇİNDEYİZ

Eskişehir'de AK Parti kongresinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Taşerona kadro" diye bağıran kadınlara seslendi. Konu hakkında çalışmaların yapıldığını ifade eden Sarıeroğlu şu sözleri söyledi:

"Beklenti içinde birçok kesim var taşeronda çalışan arkadaşlarımız bunlardan en önemlisi. AK Parti olarak bugüne kadar ne söz verdiysek yerine getirdik. İnşallah taşerondaki kardeşlerimizin kamudaki istihdamları ile ilgili beklentilerini karşılayabilmek için yaklaşık bir aydır Maliye Bakanımızla çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmamızı kısa süre içerisinde tamamlayıp kardeşlerimizle paylaşacağız. İnşallah sıkıntılarına, beklentilerine, taleplerine, ihtiyaçlarına yeni yasama döneminde, yeni yıla girmeden cevap vermiş olacağız, bunun da müjdesini vereyim."

Haberin Devamı

BAŞBAKAN YILDIRIM SONBAHARI İŞARET ETTİ

Taşerona kadro konusunda açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, "Gündemimiz gayet yoğun. Özellikle yaz aylarından sonra gündemimizin ağırlığını ekonomi oluşturacak. Ekonomi ile ilgili yeni programlarımızı uygulamaya koyacağız. Yaz sezonundan da istifade ederek hazırlık çalışmalarımızı yürütüyoruz." ifadelerini kullandı. Bu açıklama taşeron işçileri umutlandırırken, kadro konusunda sonbaharda adım atılacağı şeklinde yorumlandı.

YENİ TAŞERON ALIMLARI YOLDA

Sağlık Bakanı Recep Akdağ personel alımları konusunda yaptığı açıklamada, taşeron işçi alımı yapılacağını belirtti. 46 bin 500 personel alımı yapılacağını ifade eden Bakan Akdağ, bu alımların 16 bin 500'ünün sağlık personeli, 13 bininin doktor, 17 bininin ise şirket personeli olacağını ifade etti. Ancak henüz bu alıma dair ilan yayımlanmadı.

Haberin Devamı

KAMUDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİN ZAM ORANI BELLİ OLDU

Kamuda çalışan taşeron işçilerin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin karşısına işçi tarafını temsilen çıkan Türk-İş görüşmelerde yüzde 18 zam istedi, ayrıca 2018 yılı için enflasyona artı 4 puan zam talebinde bulundu. Bu süreçte işçilerin maaşlarına iyileştirme talebi içeren maddeleri de hükümetin önüne süren Türk-İş teklifinde maaşı 2 bin 200 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 400 TL, 2 bin 200 TL ile 2 bin 500 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 200 TL iyileştirme yapılması istendi. Sendika; 2 bin 500 TL ile 2 bin 850 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 100 TL artış istedi. Toplu sözleşme görüşmelerinde seyyanen zam konusuna da yer veren Türk-İş, yılın beşinci ayı içine bir defaya mahsus olmak üzere denge ödeneği olarak bin TL ödenmesini istedi. Yine sosyal yardım olarak ise 400-500 TL'lik ödeme, yemek parası ve giyim yardımı da talep edildi.

Haberin Devamı

Hükümetle yapılan görüşmeler sonucunda 3 Temmuz 2017 tarihinde toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldı ve Çankaya Köşkü'nde düzenlenen imza töreni ile uygulamaya konuldu. Yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren görüşmeler sonucunda Başbakan Binali Yıldırım kamu işçilerine verilecek zamları duyurdu. Başbakan Yıldırım'ın açıklamlarından satır başları şu şekilde oldu:

* Kamu işçileri adına bu görüşmeleri yürüten Türk-İş Başkanı ve heyeti, Çalışma Bakanı ve Maliyer Bakanları çok büyük gayret gösterdiler. Onlara teşekkürlerimizi iletiyoruz. Gelen talepler azami oranda karşılanmaya çalışılmıştır.

* Bu toplu iş sözleşmesi 2017 ve 2018 yıllarını kapsıyor. 2017 yılı için zam oranı ilk 6 ayda yüzde 7,5, ikinci altı ayda yüzde 5 şeklinde mütabakata varılmıştır.

* 2018 yılında ise yüzde 3,5+3,5 zam oranı belirlendi. Bununla beraber ek ödenek bir defaya mahsus olmak üzere 500 liradan 750 liraya yükseltildi.

Haberin Devamı

* Bürüt çıplak ücreti 3000 liranın altında olan işçilere zam oranı dışında 90 TL ek zam yapıldı.

* Yeni düzenleme ile memur ile işçi arasındaki taban ücret eşitlendi. Aradaki fark kaldırılmış oladu. Böylece en düşük işçi maaşı, en düşük memur maaşının altında kalmayacak.

TAŞERON KONUSUNDA İKİ ALTERNATİF GÜNDEMDE

Meclis Genel Kurulu'nda Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülürken milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, taşeron işçilerin merakla beklediği kadro konusunda önemli açıklama yaptı. Özlü, taşeron işçilerle ilgili kadro konusuna ilişkin soruya, "Bu konuda bir çalışma yaptı hükümetimiz. İki alternatif gündemde, Bakanlar Kurulu'na sunum yapıldı, bunlardan birisine karar vereceğiz" yanıtını verdi. Ancak Bakan Özlü, bu alternatiflerin ne olduğuna ilişkin bilgi vermedi.