Gazete Vatan Logo

Taşeron işçiler kadroya alınacak mı? Bakan Faruk Özlü açıkladı

Taşeron işçilerin kadroya alınma sürecine dair yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin 2 alternatif yola işaret etti. İşte taşeron işçilerin kadroya alınması yolunda son gelişmeler...

Taşeron işçiler kadroya alınacak mı? Bakan Faruk Özlü açıkladı

Taşeron işçiler kadroyan alınacak mı? sorusu sayısı milyonlara yaklaşan 700 binin üzerinde taşeron işçi tarafından oldukça merak ediliyor. Peki taşeron işçiler ne zaman ve nasıl kadroya alınacak. Konuya ilişkin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'den açıklama geldi. İşte taşeron işçilerin kadroya alınma sürecine dair detaylar...

TAŞERON İŞÇİLER NE ZAMAN KADROYA ALINACAK?

Yıllardır kadro talebiyle mücadele eden taşeron işçileri çeşitli platformlardan seslerini duyurmaya devam ediyor. Taşeron işçiler konuya ilişkin Aydınlık’a konuşan taşeron işçisi Kadriye Sağıroğlu da “Biz mücadeleye yılmadan devam edeceğiz” demişti. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Taşeronla ilgili Başbakanımızın talimatı var.

Maliye Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Devlet Personel Başkanlığımız üzerinde çalışıyor. İnşallah tamamlandığında milletimizin huzuruna gelecek. Halka ne söz verdiysek mutlaka yerine gelmiştir ama orada bir zamanlama problemi vardı. O da inşallah Maliye ve Çalışma bakanlıklarının ortak çalışmasıyla çözümlenecektir diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

Biz, sivil toplum kuruluşlarıyla iç içe olmanın, bu milleti en iyi şekilde yönetmenin en önemli unsuru olarak görüyoruz. Her şeyi istişareli yapacaksınız. Kendi başınıza doğruyu bile yapsanız istişareden uzakta yapmışsanız mutlaka hata yapma ihtimaliniz artıyor. AK Parti, bugüne kadar diğerlerine kıyasla en az hatayla bugüne kadar gelmişse, milletin teveccühünü ve desteğini alıyorsa bunda en büyük pay, milletle beraber yürümesidir, istişareden hiç bir zaman ayrılmamasıdır." dedi. 720 bin taşeron işçisini ilgilendiren en son açıklama Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'den geldi. Özlü, taşeron işçilerin merakla beklediği kadro konusunda önemli açıklama yaptı. Özlü, taşeron işçilerle ilgili kadro konusuna ilişkin soruya, "Bu konuda bir çalışma yaptı hükümetimiz.İki alternatif gündemde, Bakanlar Kurulu'na sunum yapıldı, bunlardan birisine karar vereceğiz" yanıtını verdi. Ancak Bakan Özlü, bu alternatiflerin ne olduğuna ilişkin bilgi vermedi. Taşeronlara kadro verilmesine yönelik tartışma Meclis'e taşındı.

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, milletvekillerinin sorusu üzerine TBMM Genel Kurulunda taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi vermişti. Müezzinoğlu, referandum sonrasında raftan indirilmesi planlanan taşeron işçilere kadro verilmesine yönelik çalışmanın henüz başlamadığını bildirmişti.

Bu sözler üzerine, Bakan Müezzinoğlu ile CHP'li vekiller arasında taşerona kadro tartışması yaşanmıştı. Taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda gün geçtikçe artan sabırsızlık muhalefet partileri tarafından TBMM Meclis Genel Kuruluna taşınmaya devam ediyor. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na yönelttiği taşeron işçilere kadro sorununa Müezzinoğlu tarafından verilen cevap kadro bekleyen işçileri pek de memnun etmeyecek türden bir cevap olmuştu.

TÜRK-İŞ yüzde 18 zam istiyor

Kamuda çalışan taşeron işçiler merakla yeni toplu sözleşme görüşmelerinin yapılmasını bekliyor. İki yıllık toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili sendika TÜRK-İŞ hükümetle masaya oturmaya hazırlanıyor. Görüşmelerin öncesinde önerilerini hükümete sunan TÜRK-İŞ, 2017 yılı için yüzde 18 zam istedi. 2018 yılı için ise enflasyona artı 4 puan zam talep etti. Yine önerilerde işçi maaşlarına iyileştirme talebi içeren maddeler de yer alıyor.

Haberin Devamı

TÜRK-İŞ'in teklifinde kamuda çalışan işçilerin maaşları arasındaki farkın azaltılması talep edilirken, bu anlayışla teklif listesinde maaşı 2 bin 200 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 400 TL, 2 bin 200 TL ile 2 bin 500 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 200 TL iyileştirme yapılması istendi. Sendika; 2 bin 500 TL ile 2 bin 850 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 100 TL artış talep etti.

Denge ödeneği olarak bin TL

Hükümete önerilerinde seyyanen zam konusunu da dile getiren TÜRK-İŞ, her yılın beşinci ayı içine bir defaya mahsus olmak üzere denge ödeneği olarak bin TL ödenmesini istedi. Yine sosyal yardım olarak ise 400-500 TL'lik ödeme, yemek parası ve giyim yardımı da talep edildi.

Haberin Devamı

Taşerona kadro verilmesi isteniyor

TÜRK-İŞ toplu sözleşme görüşmelerinde taşeron yanında çalışan binlerce işçinin beklediği kadro konusunu da masaya koyacak. Sendika taşeron işçilere kadro verilmesini şart koşacak. İşyeri, işletme ve işkoluna özgü ücret, iş riski analizi ve çalışma ilişkileri gibi sorunlar da toplu sözleşme kapsamında görüşülecek.

İntibak ve emsal şartları masada

Türk iş söz konusu taleplerle ilgili olarak sözleşmeye, “Kamu kurum ve kuruluşlarından geçiş yapan işçilerin intibak, gittikleri işyerlerindeki benzer işçilerin durumu ve geldikleri işyerlerindeki hizmet yılları emsal alınarak yapılır” maddesinin konulmasını istiyor. Geçici işçilerle ilgili şu hükmün de olması talep edildi: “Kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılan geçici işçiler içinden, kurumunca ihtiyaç duyulanlar daimi işçi kadrolarına geçirilebilirler, hizmetin gerektirdiği süre ile çalıştırılmaya devam edilebilirler ve bu işçilerin gördükleri işler alt işverenlere verilemez.”

Kıdem tazminatı konusunda geri adım atılmayacak

16 Nisan 2017'de gerçekleştirilen referandumun ardından bir kez daha gündeme gelen kıdem tazminatı konusu da yapılacak toplu sözleşme görüşmelerinin konularından olacak. Hükümet bu konuda hem işçilerin, hem de işverenlerin talebini göz önünde bulundurmak istiyor. İşverenler 1 aylık maaşın 11 günlük kısmına gelen bölümünün kıdem tazminatına konu edilmesini talep ederken, işçi tarafı ise 30 günlük tazminattan bir adım geri atmak istemiyor. Bu konuda da açıklamalarda bulunan Ergün Atalay, mevcut şartların korunmasının kırmızı çizgileri olduğunu söyledi. Atalay, "30 günle ilgili şu anda bulunduğumuz noktadan geriye gitmek istemiyoruz. 30 gün muhafaza edilsin. Fonlarla ilgili geçmişte başımıza gelenler ortada. İnsanlar bundan tedirgin oluyorlar. Fonu konuşmamak lazım. İşçinin hesabına başka bir şey konuşmak lazım." şeklinde konuştu.

Taşeron işçilere kadro konusu bir yılı aşkın süredir bir milyona yakın çalışan tarafından merakla ve büyük bir istekle bekleniyor. Hem kadroların ne zaman verileceği hem de kimlere kadro verileceği konusu bir türlü netlik kazanmadı. Hükumet kanadından edindiğimiz bilgiler doğrultusunda taşeron işçilerle kadro verilmesine ilişkin çalışmalar hakkında siyasiler tarafından çeşitli açıklamalar yapılıyor. Taşeron işçiler kadro çalışmalarının ne zaman sonuçlanacağını merak ediyorlar. İşçiler her gün konu ile ilgili olarak yeni bir gelişmenin olup olmadığını araştırıyorlar.