Gazete Vatan Logo

Tasarrufla kâra geçti!

Krizde 45 milyon TL tasarrufla kâra geçti, Doğuş’un amiral gemisi oldu

Ekonomİk krizde kemerleri sıkan Doğuş Otomotiv, 45 milyon lira tasarruf yapıp, zarardan kâra geçti. Doğuş Otomotiv, Garanti Bankası dışında grup içinde en fazla kâra ve ciroya ulaşan şirket oldu. Şirket, bu yıl 16 yeni modelle yüzde 10 pazar payı hedefliyor



15 otomotiv markasının Türkiye distribütörlüğünü yapan Doğuş Otomotiv, kriz yılı olan 2009’da toplam satışlarında yüzde 8’lik düşüş yaşamasına rağmen gerçekleştirdiği 45.5 milyon liralık tasarrufla 30.5 milyon TL’lik kâra ulaştı. Şirket böylece kârını yüzde 128 oranında artırırken, 2 milyar 129 milyon TL’lik de ciroya ulaştı. Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, “Kriz yılı olan 2009’da tasarruftan sağladığımız ivme ile uçağın burnunu kaldırdık. 2010 yılı ise uçağın kalkış yılı olacak” diye konuştu.

Doğuş Otomotiv’in 2009 yılı finansal sonuçları, 2010 hedef ve öngörülerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Ali Bilaloğlu, Türkiye’de her 10 otomotiv kullanıcısından birinin bünyelerindeki markaları kullandığını söyledi. Bilaloğlu, “2009 yılında özellikle hafif ticari ve ağır ticari araç satışlarındaki daralmaya bağlı olarak satışlarımız yüzde 8’lik kayıpla 50 bin 789 adede geriledi. Bu doğrultuda pazar payımız da yüzde 8.9’a indi. 2010 yılında pazar payımızı 16 yeni modelle yüzde 10’a çıkartıp 52-53 bin adetlik bir satış öngörüyoruz. İlk 3 ayda toplam pazar yüzde 6 büyürken, biz satışlarımızı yüzde 36 artırdık. Ciro hedefimiz bu yıl 2.5 milyar TL” dedi.

60 milyon TL yatırım yapacak

Bilaloğlu, şunları kaydetti: “Kriz koşullarına rağmen daha önceden planlanan üretim, yurt içi ve yurt dışı perakende yatırımlarımızı ara vermeden tamamladık. Son 3 yılda 245 milyon lira yatırım yaptık. Krizde en büyük avantajımız esnek gider yapımız oldu.”

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar da Doğuş Otomotiv’in Garanti Bankası’nı ayrı tutmaları halinde grubun en büyük şirketi olduğunu belirtti Acar, “Doğuş Otomotiv, inşaat şirketimizle kafa kafaya gitmesine rağmen, ciro ve kârlılıkta grubun en büyüğü oldu” açıklaması yaptı.

Acar, bu yıl yurtiçinde 60 milyon lira yatırım yapacaklarını sözlerine ekledi.



Yerli Krone ve Meiller üretiminden yılda 310 milyon euro kazanacak



DoĞuŞ Otomotiv Finans-Mali İşler Direktörü (CFO) Berk Çağdaş, 2.1 milyar TL’lik konsolide cironun içinde üretimin çok düşük bir yer tutuğunu ancak 5 yıl içinde bu oranının yükseleceğini belirtti. Çağdaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Krone fabrikasını tamamladık. Pazar şartları nedeniyle üretime başlamadık. 2011’den itibaren üretim başlayacak. 5 yıl içinde bu fabrikada 10 bin adet araç üretip yıllık 250 milyon euroluk ciroya ulaşmayı planlıyoruz. Meiller tesisinde ise 3 bin adetlik üretim ve 60 milyon euroluk ciro hedefliyoruz.”



Oto pazarı 600 bine çıkabilir


ALİ Bilaloğlu, bu yıl toplam pazarın 520 bin adet olmasını beklediklerini kaydederek, “Doğuş Otomotiv olarak bu öngörüyü yılın ilk 3 ayındaki satışların artmasına paralel yapmadık. Geçen yıl sonunda herkes 2010’da pazarın düşeceğini öngörürken biz Ekim’de 520 bin adetlik pazar öngördük” dedi.

Bilaloğlu, şöyle devam etti:

“Şimdi herkes ilk 3 aya göre hedeflerini artırıyor. Biz potansiyeli görmüştük. Yılın ikinci yarısında satışların daha da artacağını düşünüyoruz. Bu doğrultuda 520 bin adetlik hedefi revize edip 600 binler seviyesine çıkarabiliriz.”

Haberin Devamı